Wojciech Dąbrowski: PGE pozyskała 1,6 mld zł z funduszy pomocowych na inwestycje

01.02.2024, 12:12aktualizacja: 01.02.2024, 14:58

PGE Polska Grupa Energetyczna
W ostatnich czterech latach wykorzystanie przez PGE środków z programów pomocowych wzrosło ponad trzykrotnie. W latach 2020-2023 łącznie umowy o dofinansowanie projektów w skali Grupy PGE wyniosły blisko 1,6 mld zł.

„PGE ma ambitny plan inwestycyjny. Szukamy jak najlepszego finansowania naszych projektów. Szczególnie ważne jest umiejętne korzystanie z funduszy pomocowych. W ciągu ostatnich czterech lat pozyskane przez Grupę PGE środki z tych programów wzrosły ponad trzykrotnie i wyniosły 1, 6 mld zł” - mówi Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

PGE stosuje aktywne podejście do pozyskiwania środków pomocowych, stale monitoruje planowane i dostępne źródła finansowania. W ostatnich czterech latach największe wsparcie zostało udzielone na projekty ograniczające wpływ działalności Grupy PGE na środowisko naturalne, dystrybucję energii oraz infrastrukturę ciepłowniczą. PGE przewiduje, że finansowanie preferencyjne w coraz większej części dotyczyć będzie odnawialnych źródeł energii, magazynowania energii oraz dekarbonizacji ciepłownictwa. Dodatkowo PGE spodziewa się uzyskania wsparcia na projekty badawczo-rozwojowe, jak również stymulujące sprawiedliwą transformację regionów węglowych.

Skala wsparcia będzie konsekwentnie rosła, a z samego Krajowego Planu Odbudowy Grupa PGE może pozyskać przeszło 20 mld zł. PGE planuje również pozyskiwać wsparcie z innych funduszy europejskich, w szczególności w ramach programów: FEnIKS, FEPW, FENG, Funduszu Innowacyjnego, jak i ze środków krajowych: Funduszu Modernizacyjnego czy programów NFOŚiGW.

KONTAKT:

Konrad Mróz