Wydatki na dotacje oświatowe, zwrot dotacji do budżetu JST to tematy poruszane w szkoleniu SAF

04.07.2017, 11:53aktualizacja: 04.07.2017, 11:53

SAF
Wydatki na dotacje oświatowe, zwrot dotacji do budżetu JST i rola komisji rewizyjnej w udzielaniu absolutorium - takie m.in. tematy są poruszane w ramach Samorządowej Akademii Finansów.

SAF to projekt realizowany przez Serwis Samorządowy PAP we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim; ma na celu poszerzenie wiedzy ekonomicznej pracowników sektora JST. Tematem przewodnim obecnej edycji szkolenia jest prowadzenie zrównoważonej gospodarki finansowej w samorządach i odpowiedzialne zarządzanie budżetem lokalnym.

Kurs ma charakter e-learningowy - na stronie internetowej http://www.saf.ews21.pl systematycznie publikowane są wykłady przygotowane przez ekspertów - prawników, pracowników RIO. W sumie będzie ich dwanaście (dotychczas ukazało się dziewięć). Opracowania dostępne są dla zalogowanych uczestników SAF - login i hasło określane są w momencie rejestracji.

Dotychczas ukazały się następujące wykłady:

1) Niedopuszczalne prawnie próby obchodzenia przez jednostki samorządu terytorialnego wskaźnika zadłużenia

2) Wieloletnia prognoza finansowa jako instrument prowadzeniem prowadzenia zrównoważonej gospodarki finansowej w jednostkach samorządu terytorialnego

3) Samodzielność finansowa jednostek samorządu terytorialnego a ograniczenia w zaciąganiu zobowiązań

4) Uchwały organów stanowiących jednostek samorządu terytorialnego w sprawach gospodarki finansowej

5) Planowanie zamówień publicznych jako instrument efektywnego zarządzania wydatkami lokalnymi

6) Społeczne zamówienia publiczne narzędziem realizacji racjonalnych inwestycji komunalnych

7) Wybór formy realizacji zadań komunalnych a prowadzenie zrównoważonej gospodarki finansowej

8) Zasada celowości i oszczędności wydatkowania środków publicznych w świetle przepisów ustawy o finansach publicznych i innych ustaw

9) Dotacje celowe z budżetu j.s.t. jako wyjątek od zasady bezpośredniego finansowania zadań

Wkrótce uczestnikom SAF zostaną udostępnione kolejne opracowania:

10) Planowanie i aktualizacja wydatków budżetu j.s.t na dotacje oświatowe

11) Zwrot dotacji do budżetu jednostek samorządu terytorialnego - jako dochód budżetu

12) Rola i zadania komisji rewizyjnej w procedurze udzielania absolutorium z wykonania budżetu

Do każdego wykładu eksperci przygotowują także test wiedzy, składający się z dziesięciu pytań jednokrotnego wyboru. Można go wypełnić w dowolnym momencie, a czas udzielania odpowiedzi nie jest limitowany. Uczestnicy SAF, którzy pozytywnie przejdą przez wszystkie testy, otrzymają od nas certyfikat sygnowany przez NBP i PAP.

Ci, którym nie uda się uzyskać zaliczenia za pierwszym razem, będą mieli jeszcze jedną szansę. Po zakończeniu pierwszej tury sprawdzianów odbędzie się sesja poprawkowa - wówczas uczestnikom SAF zostaną udostępnione niezaliczone dotychczas testy.

W ramach SAF organizowane są także m.in. czaty z ekspertami i quizy, działa forum finansowe, a na samorzad.pap.pl w zakładce Biblioteka SAF można znaleźć w jednym miejscu wszelkie publikacje projektowe.

Projekt skierowany jest do osób, których praca w samorządzie wymaga znajomości problematyki finansowej - przede wszystkim: wójtów, burmistrzów, prezydentów miast, starostów, sekretarzy, skarbników i pracowników działów finansowych urzędów. Do udziału w szkoleniach zaproszeni są również radni i urzędnicy zainteresowani szeroko rozumianą tematyką finansów lokalnych.

Więcej informacji na http://www.saf.ews21.pl.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 04.07.2017, 11:53