XXXIII debata TFI: dobre perspektywy na 2024 rok

19.12.2023, 13:09aktualizacja: 19.12.2023, 13:21

PAP/S.Leszczyński
Prognozy dla światowej gospodarki na 2024 rok są umiarkowanie optymistyczne. Mimo spodziewanego spowolnienia w Stanach Zjednoczonych, to przyszły rok powinien być niezły dla rynków finansowych. Dobre perspektywy eksperci widzą dla polskiej gospodarki.

XXXIII debata z cyklu „Strategie rynkowe TFI: perspektywy, wyzwania, zagrożenia” dotyczyła prognoz makrogospodarczych, a także między innymi przewidywanej inflacji oraz polityki banków centralnych. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele: Skarbiec TFI, Pekao TFI oraz TFI PZU.

Debata odbyła się u progu 2024 roku i dlatego wiele miejsca poświęcono prognozom na przyszły rok. Według ekspertów, przedstawicieli wiodących polskich TFI, powinien być to dobry czas dla rynków finansowych i międzynarodowej makroekonomiki. Szczególnie dotyczy to rynków w Stanach Zjednoczonych, które są motorem napędowym światowej gospodarki.

„Gospodarka USA prawdopodobnie nieznacznie spowolni, ale oczekiwania ekonomistów dotyczące skali spowolnienia – w moim przekonaniu – są nadmierne. Nie będziemy mieli, przynajmniej w pierwszych miesiącach 2024 roku, do czynienia z recesją” – twierdzi Radosław Cholewiński, członek zarządu Skarbiec TFI.

Globalna sytuacja makroekonomiczna rysuje się optymistycznie i jest kilka możliwych scenariuszy dla wzrostu gospodarczego i spadków inflacji na świecie.

„Tempo wzrostu w największej, czyli amerykańskiej gospodarce, będzie niższe niż w III kwartale mijającego roku, ale wciąż będzie bardzo wysokie. Jeżeli dołożymy do tego zmniejszającą się inflację oraz silny rynek pracy i rosnącą konsumpcję, to prognozy wydają się być ostrożnie optymistyczne” – dodaje Radosław Cholewiński.

Na tle wzrastającej gospodarki USA oraz nieco słabiej reagującej na wydarzenia na światowych rynkach, gospodarce wiodących krajów Unii Europejskiej, całkiem pozytywnie rysuje się przyszły rok na polskim podwórku.

„Perspektywy rynku akcji, zwłaszcza w dłuższym horyzoncie, są optymistyczne. A dotyczy to zwłaszcza rynku polskiego. Po ostatnim, wieloletnim trendzie słabszym wobec giełd zagranicznych, nasz rynek akcji znów znalazł się na uwadze inwestorów. Przed nami ożywienie gospodarcze” – przewiduje Jarosław Leśniczak, dyrektor Biura Alokacji i Instrumentów Dłużnych TFI PZU.

Według analityka finansowego z TFI PZU, Polska może znaleźć się w czołówce państw, które wejdą w przyszłym roku w fazę ożywienia gospodarczego. Widać to na przykład po coraz lepszych wynikach naszej giełdy.

„Polska giełda jest jedną z najtańszych na świecie. Widać zainteresowanie inwestorów zagranicznych naszymi spółkami. Widzimy napływy do polskich funduszy inwestujących w akcje” – dodaje Jarosław Leśniczak.

Podobnego zdania jest Łukasz Kwiecień, dyrektor Komunikacji Inwestycyjnej Departamentu Zarządzania Aktywami Pekao TFI. „Mamy nadzieję, że zmiana postrzegania polskiego rynku przez inwestorów zagranicznych będzie trwała” – mówi dyr. Kwiecień, dodając jednocześnie, iż jego instytucja „patrzy z nadzieją na duże polskie spółki z WIG 30, gdyż tam efekt napływu zagranicznych inwestorów będzie najbardziej odczuwalny” i tam zamierza szukać zysków dla swych inwestorów.

Wśród pozytywnych przesłanek eksperci uczestnicy XXXIII debaty TFI podkreślali jednak, że nie wolno zapominać o zagrożeniach dla rynków finansowych. Szczególnie tych związanych z geopolityką.

„To co może być jakimś zagrożeniem, które musimy brać pod uwagę - to wydarzenia zewnętrzne: z Ukrainą i agresją rosyjską na czele, ale także z sytuacją na rynkach światowych, zwłaszcza rynkach akcji” – uważa Łukasz Kwiecień.

Światowe rynki wciąż będą zwracać baczną uwagę na inflację, szczególnie w krajach, które podatne są na wzrosty cen. Nie wolno zapominać, że kilka wydarzeń geopolitycznych, np. wyniki wyborów prezydenckich w USA, mogą wpływać na reakcje rynków finansowych w przyszłym roku.

Wszystkie tematy, poruszane podczas debat TFI mają pomóc w odpowiedzi, jaką strategię inwestycyjną na najbliższe miesiące przyjmą zarządzający funduszami inwestycyjnymi. Debaty z udziałem przedstawicieli TFI organizowane są cyklicznie, raz na kwartał. Można je śledzić online m.in. na stronach https://biznes.pap.pl, https://debata.infostrefa.tv.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE