Zakupy bez wychodzenia z domu - spożywcze markety internetowe

12.06.2017, 16:56aktualizacja: 12.06.2017, 16:56

Najlepszy market - 3
Zakupy spożywcze przez Internet stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Wymagają one przełamania wielu barier u konsumentów, ale korzyści są jednoznaczne: oszczędzamy czas i pieniądze. Polski Instytut Badań Jakości postanowił przyjrzeć się funkcjonowaniu supermarketów internetowych, posługując się metodologią stosowaną na dojrzałych i bardzo konkurencyjnych rynkach krajów zachodnich, a zwłaszcza na rynku niemieckim, na którym prawa konsumenckie są szczególnie chronione.

Działając w ramach międzynarodowej grupy Consumer Guidance, Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) nawiązał współpracę z Niemieckim Towarzystwem Studiów Konsumenckich (DtGV - Deutsche Gesellschaft für Verbraucherstudien). Dzięki temu możliwa była wymiana doświadczeń pomiędzy ekspertami PIBJA oraz DtGV oraz opracowanie modelu oceny funkcjonowania spożywczych marketów internetowych w ten sposób, że rygorystyczne kryteria stosowane na rynku niemieckim zostały adekwatnie zaadoptowane do polskich realiów. W efekcie powstał projekt badawczy „Markety spożywcze on-line 2017”, którego skrótowe wyniki są prezentowane poniżej. Rezultatem prowadzonych analiz było także wyłonienie liderów rynkowych w poszczególnych obszarach działalności handlowej.

Metodologia

Przeprowadzony test składał się z czterech bloków kryteriów, w ramach których oceniane były sieci handlowe:

1. Ceny (koszyk 40 dóbr w 6 kategoriach oraz koszty dostawy przy różnych kwotach zamówienia).

2. Szerokość asortymentu (z podziałem na produkty markowe oraz marki własne).

3. Komfort funkcjonowania sklepu oceniany z punktu potrzeb klienta (np. funkcjonalność wyszukiwarek, prezentacja artykułów spożywczych wraz z podaniem ich składników etc.).

4. Dostawa - organizacja sposobu dostawy oraz ocena jakości (świeżość, daty przydatności do spożycia) produktów dostarczonych przez badane sklepy.

Badanie było przeprowadzone przy wykorzystaniu dwóch metod: analizy eksperckiej oraz zakupów dokonywanych przez tajemniczych klientów (z ang. Mystery shopper). W każdym ze sklepów dokonano kilku zakupów tych samych produktów.

Badane sklepy

Do badania wybrano 7 największych sieci marketów spożywczych, które oferują zakupy on-line pełnego asortymentu produktów (w tym także produkty świeże oraz te wymagające warunków chłodniczych) a następie organizują dostawę do domu klienta. W teście przeanalizowano asortyment oraz zamówiono dostawy w następujących sklepach:

- API Market

- Auchan Direct

- E.Leclerc

- Frisco.pl

- Piotr i Paweł

- Polski Koszyk

- Tesco

Najlepszy sklep - podsumowanie

Biorąc pod uwagę wszystkie kryteria z 4 grup oceny, ogólnym zwycięzcą testu, a w związku z tym najlepszym marketem spożywczym on-line oferującym dostawę do domu został Auchan Direct. Na drugim miejscu, uplasował się market E.Leclerc a pierwszą trójkę sieci spożywczych zamyka Tesco.

KONTAKT:

Polski Instytut Badań Jakości