Zapraszamy na pierwszy quiz „Wiem jak w banku. Wszystko o pieniądzu”

26.07.2021, 15:47aktualizacja: 26.07.2021, 15:51

"Wiem jak w banku" - logo
Rusza pierwszy quiz przygotowany przez Polską Agencję Prasową w ramach projektu „Wiem jak w banku. Wszystko o pieniądzu”. Zapraszamy!

Od poniedziałku, 26 lipca, do piątku, 27 sierpnia do północy można wziąć udział w quizie sprawdzającym wiedzę o obrocie gotówkowym i bezgotówkowym. Na internautów czeka sześć pytań. Tylko jedna z trzech możliwych odpowiedzi jest prawidłowa.

Ci, którzy najszybciej i prawidłowo odpowiedzą na wszystkie pytania, otrzymają nagrodę. Na najlepszych uczestników czekają czytniki e-booków, głośniki bezprzewodowe, panele solarne do ładowania telefonów i butelki filtrujące.

Pierwszy quiz powstał w oparciu o webinarium poprowadzone przez dr. Piotra Maszczyka ze Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Ekspert mówił m.in. o plusach i minusach obrotu gotówkowego i bezgotówkowego.

Pieniądz gotówkowy, czyli banknoty i monety, jest emitowany przez współczesne banki emisyjne - w Polsce zajmuje się tym Narodowy Bank Polski. Z kolei pieniądz bezgotówkowy, z którego korzystamy, płacąc kartą czy zlecając przelew, jest kreowany i w praktyce to po prostu kredyt.

Przed wypełnieniem quizu zachęcamy do obejrzenia relacji z webinarium:

- dr Maszczyk o plusach i minusach obrotu gotówkowego i bezgotówkowego,

- obrót gotówkowy i bezgotówkowy w pandemii.

Quiz dostępny jest https://www.webankieta.pl/ankieta/647544/wiem-jak-w-banku-wszystko-o-pieniadzu-quiz-nr-1.html

Można w nim wziąć udział do piątku, 27 sierpnia.

„Wiem jak w banku. Wszystko o pieniądzu” to projekt realizowany przez Polską Agencję Prasową we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE