Zlecone: Perspektywy rozwoju Europejskiego Rynku Energii

04.11.2011, 14:41aktualizacja: 04.11.2011, 14:41

Tematami przewodnimi VI Forum Energetycznego, będą założenia Wspólnej Polityki Energetycznej oraz realizacja Pakietu Energetyczno-Klimatycznego Unii Europejskiej.

W konferencji wezmą udział przedstawiciele najważniejszych instytucji europejskich, organów regulacyjnych, liderzy rynku energetycznego i eksperci z najważniejszych europejskich ośrodków analitycznych. Forum odbędzie się w dniach 28-30 listopada w Sopocie.

Konferencja będzie poświęcona kluczowym z punktu widzenia UE tematom dotyczącym sektora energetycznego m.in. perspektywom rozwoju i integracji Europejskiego Rynku Energii, pakietowi UE 20-20-20, prywatyzacji w sektorze energetycznym, przyszłości energetyki jądrowej i innowacyjnym technologiom w energetyce.

W debatach podczas forum udział zapowiedzieli:

- Paweł Olechnowicz, prezes Grupy Lotos SA,

- Mirosław Bieliński, prezes Zarządu ENERGA SA,

- Sergiej Bojarkin, dyrektor programowy ds. Zarządzania Projektami Inżynieryjnymi Rosyjskiej Federalnej Agencji Energii Atomowej (ROSATOM),

- Yves Brachet, prezes na Europę, Bliski Wschód i Afrykę Westinghouse Electric Company,

Hervé Mignon, dyrektor ds. rozwoju sieci francuskiego operatora energetycznego RTE,

- Vladivoj Řezník, wiceprezes Enel i dyrektor ds. Inżynieringu Sloveske Electerne,

- Frédéric Cheneau, dyrektor The Nuclear Atkins Assystem Alliance,

- Henryk Majchrzak, prezes Zarządu PSE-Operator S.A,

- Andrey Konoplyanik, doradca Zarządu Gazprombanku,

- Virgilijus Poderys, członek Zarządu AB Klaipedos Nafta.

Ważnym punktem obrad będzie dyskusja o przyszłości energii atomowej w Europie. Awaria elektrowni w Fukushimie wywołała falę dyskusji o możliwości odejścia od energii nuklearnej. Japońskie doświadczenia mogą wyhamować globalne tempo ekspansji rozwoju energetyki nuklearnej. W Europie Włochy i Szwajcaria nałożyły moratorium na energię jądrową, natomiast Niemcy podjęły decyzję o wyłączeniu siedmiu najstarszych reaktorów jądrowych, oraz o nieuruchamianiu ponownie reaktora Kruemmel. Niemcy planują stopniowe wycofanie z użycia swoich pozostałych dziewięciu reaktorów w latach 2015-22. Rezygnacja z energii jądrowej, jak prognozują analitycy, przyczyni się do zwiększenia emisji CO2 i wzrostu cen energii, a także może doprowadzić do kryzysu energetycznego w Europie Zachodniej. Czy konsekwencje związane z wycofaniem się Niemiec z energii atomowej przełożą się na politykę innych rządów europejskich? W jakim stopniu wpłynie ona na rozwój energii odnawialnej? W dyskusji poświęconej przyszłości energii atomowej w Europie udział zapowiedziała Hanna Trojanowska, pełnomocnik Rządu ds. Polskiej Energetyki Jądrowej, przedstawiciele największych koncernów nuklearnych w Europie i analitycy sektora energetycznego.

Integracja europejskiego rynku energii elektrycznej w świetle możliwości rozbudowy infrastruktury to kolejny temat, który w ostatnich miesiącach jest szeroko podejmowany w Unii Europejskiej. Stworzenie w pełni skutecznego, jednolitego europejskiego rynku energii elektrycznej jest celem trzeciego unijnego pakietu energetycznego, który zaczął obowiązywać w pierwszej połowie 2011 roku. Zdaniem ekspertów europejska infrastruktura rynkowa, którą tworzy III pakiet liberalizacyjny wspierany przez inicjatywy Komisji Europejskiej na rzecz integralności i przejrzystości handlu na hurtowym rynku energii, oraz instrumenty wspierające połączenia techniczne, określone w tzw. pakiecie infrastrukturalnym, powinny zapewnić zakończenie procesu integracji do 2014 roku i doprowadzić do likwidacji tzw. wysp energetycznych.

Forum organizowane jest przez Instytut Studiów Wschodnich w Warszawie i Miasto Sopot. Partnerami konferencji są: Energa, Ernst&Young, Schneider Electric, Crowley Data Poland i Carbon Warehouse.

KONTAKT:

Łukasz Ciuba