Zlecone: Przyszedł czas na zmiany

05.12.2011, 10:00aktualizacja: 05.12.2011, 10:00

24 listopada w siedzibie Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan odbyła się konferencja "Czas na zmiany. Polska konkurencyjna na globalnym rynku".

Organizatorzy konferencji, firma Pearson Edexcel oraz PKPP Lewiatan, zaprosili wybitnych ekspertów z dziedziny edukacji i HR, by wspólnie zastanowić się jak powinna wyglądać udana współpraca pomiędzy sektorem biznesu a sektorem edukacyjnym.

Podczas konferencji dr Maciej Bukowski, prezes Fundacji Naukowej Instytut Badań Strukturalnych opowiedział o utracie konkurencyjności Europy na światowym rynku. "Handel hurtowy i detaliczny, usługi biznesu i finansowe, przemysł elektroniczny, to główne sektory w których począwszy od 2000 roku Europa traciła względem USA" - powiedział dr Maciej Bukowski.

Horacy Dębowski z Instytutu Badań Edukacyjnych opowiedział o tym jakich umiejętności poszukują dzisiejsi pracodawcy oraz jakie wyzwania demograficzne i ekonomiczne stoją w związku z tym przed Europą. "Pomimo wysokiego poziomu bezrobocia w Europie wielu przedsiębiorców nie może znaleźć pracowników o odpowiednich umiejętnościach - powiedział Horacy Dębowski. - Z raportu Manpower wynika, że 34 proc. pracodawców ma taki problem".

Zdaniem Horacego Dębowskiego rozwiązaniem problemu Polski, która ma jeden z najniższych wskaźników uczenia przez całe życie w całej Unii Europejskiej, byłby system kwalifikacji oparty na ramie kwalifikacji, nawiązującej do efektów uczenia się.

O tym jakie korzyści mogą osiągnąć pracodawcy dzięki kwalifikacjom zawodowym opowiedzieli Chris Locke, dyrektor ds. Produktów Pearson dla Edukacji w Miejscu Pracy oraz Andrzej Butra, kierownik regionalny ds. rozwoju na Europę Centralną i Wschodnią Pearson Edexcel.

"Kwalifikacje zawodowe przynoszą pracodawcom większe zyski, powodują wzrost motywacji pracowników, a co za tym idzie mniejszą absencję i fluktuację oraz znacznie podnoszą kompetencje całej firmy i powodują, że poziom wiedzy w organizacji jest wyrównany - powiedział Chris Locke. - Aby stworzyć środowisko, w którym pracodawcy mogą rozwijać kwalifikacje zawodowe swoich pracowników konieczne jest wsparcie ze strony administracji rządowej. To wsparcie dotyczy infrastruktury, ulg podatkowych oraz odpowiednich zmian prawnych".

KONTAKT:

Karolina Błońska-Szubstarska