ZM ROPCZYCE SA (2/2022) Utworzenie odpisu aktualizującego wybranych składników aktywów Spółki w związku z wybuchem wojny na Ukrainie

01.03.2022, 16:57aktualizacja: 01.03.2022, 16:58

Raport bieżący 2/2022

Zarząd Spółki Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka", "Emitent") informuje, że w związku z wybuchem wojny na Ukrainie, po dokonaniu szczegółowego przeglądu sytuacji w ramach relacji z poszczególnymi kontrahentami na rynkach: ukraińskim, rosyjskim i białoruskim, a także po weryfikacji stanu bilansowego zapasów wyrobów gotowych i należności od klientów Spółki na tych rynkach z tytułu dostaw

i usług oraz po analizie zakresu i potencjalnych skutków zastosowanych międzynarodowych sankcji gospodarczych i finansowych, podjął w dniu dzisiejszym decyzję, w odniesieniu do wybranych kontrahentów na tych rynkach, o utworzeniu pełnego odpisu aktualizującego wartość należności i zapasów związanych z transakcjami z tymi kontrahentami.

Łączna wartość odpisu w kwocie 10,7 mln zł obciąży wynik finansowy Spółki za 2021 rok.

Zarząd informuje jednocześnie, że wpływ wojny na wyniki finansowe Spółki w przyszłych okresach jest obecnie trudny do oszacowania, jednak przychody Spółki z tytułu współpracy z kontrahentami na rynkach wschodnich, stanowiły ok. 12% przychodów ze sprzedaży ogółem. Niezależnie więc od dalszego przebiegu sytuacji na Ukrainie i jej zmian, udział ten wyznacza maksymalny poziom ekspozycji Spółki na ryzyko na tych rynkach.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz