Zrównoważony rozwój to bardzo ważny temat dla Amazon

05.09.2019, 15:39aktualizacja: 05.09.2019, 15:39

PAP/S. Leszczyński (3)
Ponad 200 naukowców i ekspertów pracuje w Amazonie nad redukcją śladu węglowego w działalności operacyjnej firmy – poinformował w czwartek w Krynicy wiceprezes Amazon Operations Europe Steven Harman.

Przedstawiciel amerykańskiego przedsiębiorstwa zajmującego się handlem elektronicznym wziął udział w panelu „Amerykańskie firmy liderami zrównoważonego rozwoju” podczas XXIX Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Jak powiedział Harman, zrównoważony rozwój to bardzo ważny temat dla Amazona. Firma cały czas pracuje nad tym, jak ograniczyć ślad węglowy w swoich przesyłkach i dostawach. „W tym momencie pracujemy z grupą ponad 200 naukowców, ekspertów, specjalistów w tym zakresie, którzy pomagają nam realizować ten cel” – poinformował.

Wyjaśnił, że firma musi przyjrzeć się, jak zmieniać opakowania - jak sprawić, żeby przesyłki zawierały mniej plastiku, a w opakowaniach mieściło się więcej produktów. Dodał, że w efekcie programu, wprowadzonego 10 lat temu, już obecnie udało się bardzo znacząco ograniczyć na całym świecie wykorzystanie materiałów opakowaniowych. W ciągu ostatnich 10 lat firma dużo czasu poświęciła też na modernizacje łańcucha dostaw.

Amazon na początku 2019 roku ogłosił program „Shipment zero”, którego celem jest, aby do 2030 roku co najmniej 50 proc. dostaw było realizowanych przy zachowaniu pełnej neutralności w zakresie emisji dwutlenku węgla – zaznaczył Harman.

Forum Ekonomiczne w Krynicy to największa tego typu impreza w Europie Środkowo-Wschodniej. Wśród gości trzydniowego spotkania, zwanego często „polskim Davos”, tradycyjnie są przedstawiciele rządów i parlamentów z krajów regionu, szefowie wiodących spółek, eksperci, naukowcy, ludzie kultury oraz mediów z kilkudziesięciu krajów. Organizatorem Forum Ekonomicznego w Krynicy jest Fundacja Instytut Studiów Wschodnich.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 05.09.2019, 15:39