Bytom: protest górników z kopalni Makoszowy przed siedzibą SRK

13.12.2016, 13:39aktualizacja: 13.12.2016, 13:39

Ok. 150 pracowników kopalni Makoszowy protestowało przed bytomską siedzibą Spółki Restrukturyzacji Kopalń w obronie kopalni, która z końcem roku ma zaprzestać wydobycia węgla. Spółka zapewnia, że każdy pracownik otrzyma ofertę pracy w innej kopalni.

Zatrudniająca niespełna 1,4 tys. osób KWK Makoszowy jest jedyną czynną kopalnią w spółce restrukturyzacyjnej, gdzie z reguły trafia majątek przeznaczony do likwidacji. Decyzją Komisji Europejskiej przynoszący straty zakład jedynie do końca tego roku może korzystać z dopłat do strat produkcyjnych; w tym roku ich wielkość sięgnie - jak podał we wtorek prezes SRK Marek Tokarz - ok. 130 mln zł. Kopalnia mogłaby działać dalej jedynie pod warunkiem osiągnięcia rentowności.

"Decyzja Komisji Europejskiej jest taka, że możliwość funkcjonowania kopalni i wydobywania (węgla) w SRK jest ustalona na 31 grudnia tego roku. To jest decyzja poza nami, my jesteśmy tylko jej wykonawcami" - powiedział we wtorek dziennikarzom prezes Tokarz, pytany, czy przesądzone jest zakończenie wydobycia węgla w kopalni z końcem tego roku.

Z taką decyzją nie zgadzają się przedstawiciele załogi. W poniedziałek związkowcy zablokowali możliwość uruchomienia w zakładzie punktów konsultacyjnych, w których górnicy mieli zapoznać się z przygotowanymi dla nich ofertami pracy w innych kopalniach Polskiej Grupy Górniczej (PGG), Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW), a także innych zakładach SRK. We wtorek grupa protestujących pikietowała przed bytomską siedzibą SRK. Mieli gwizdki, trąbki, petardy i związkowe flagi; przed spółką zapłonęły opony. (PAP)

mtb/ mab/ amac/

Data publikacji 13.12.2016, 13:39