Fujifilm wprowadza ELUXEO™ - nowej generacji system do endoskopii korzystający z wyjątkowej technologii 4-LED Multi Light™

20.10.2016, 11:42aktualizacja: 20.10.2016, 11:42

Endoskopia wysokiej rozdzielczości.

DUSSELDORF, Niemcy i WIEDEŃ, 19 października 2016 r. /PRNewswire/ - Podczas konferencji gastroenterologicznej UEG Week 2016 w Wiedniu spółka Fujifilm Europe - pionier w dziedzinie obrazowania diagnostycznego - po raz pierwszy oficjalnie zaprezentowała swój nowy system do endoskopii ELUXEO™. Szczególnie godna uwagi jest zastosowana w nim nowatorska technologia 4-LED Multi Light™. Dzięki systemowi gastroenterolodzy zyskują najnowocześniejsze narzędzie dające najwyższej jakości obraz umożliwiający rozróżnienie warstw błony śluzowej i struktur naczyń w układzie pokarmowym. Dokładność opisu i wydajność w codziennej praktyce klinicznej zapewniają ponadto zoptymalizowana funkcja Multi Zoom oraz stworzony według nowego projektu uchwyt G7.

Podczas sympozjum satelitarnego Fujifilm pt. "Endoskopia wysokiej rozdzielczości z wykorzystaniem obrazowania laserowego (BLI) i obrazowania skojarzeniowego (LCI) - szansa na większą dokładność?" czołowi specjaliści dyskutowali na temat zalet systemu i pierwszych doświadczeń klinicznych.

System do endoskopii LUXEO™, korzystający z wyjątkowej technologii Fujifilm 4-LED Multi Light™, wyznacza nowy standard w natężeniu światła i obrazowaniu endoskopowym. Łącząc różne długości fal i określone zastosowanie spektrów światła o dużym natężeniu tworzonych przez zintegrowane źródło światła, technologia ta umożliwia specjalistom łatwe przełączanie trzech trybów obrazowania - światło białe (White Light), światło niebieskie (Blue Light Imaging - BLI) i kolor skojarzony (Linked Color Imaging) - a tym samym spełnia najwyższe standardy jasności i kontrastu. "Tryb BLI szczególnie przydaje się w trakcie zabiegu, ułatwiając podjęcie natychmiastowej decyzji o leczeniu - mówi prof. Alessandro Repici, dyrektor oddziału endoskopii w szpitalu badawczym Humanitas Research Hospital w Mediolanie i jedna z pierwszych osób, która korzystała z systemu w praktyce klinicznej. - System ten pomaga w wykrywaniu zmian, stanów zapalnych i wczesnych stadiów nowotworu jelita grubego, a także ułatwia stawianie trafnej diagnozy, tym samym poprawiając rezultaty leczenia”.

Dokładność diagnozy i trafność dobieranego leczenia dodatkowo wzrasta dzięki funkcji 135x Multi Zoom, będącej najnowocześniejszym osiągnięciem techniki w dziedzinie obrazowania. "W praktyce klinicznej mamy do czynienia ze zróżnicowaną budową błony śluzowej i warstw tkanek - stwierdził prof. Helmut Neumann, dyrektor Ośrodka Endoskopii Zabiegowej w Szpitalu Klinicznym w niemieckiej Moguncji. - Poza polepszoną optyką nowy system do endoskopii umożliwia sprawne i wygodne poruszanie się po poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego”. Mniejszy promień zagięcia i regulator elastyczności umożliwiają sprawniejsze wprowadzanie endoskopu, ułatwiając zadanie lekarzowi i podnosząc komfort osoby badanej.

Wyposażony w tryb obrazowania laserowego BLI system ELUXEOTM i zastosowana w nim technologia 4-LED Multi Light™ zostały opracowane we współpracy ze specjalistami medycyny z myślą o zapewnieniu optymalnych rezultatów wyboru takich trybów obrazowania jak BLI - mówi Nadja Scheuringer, kierownik marketingu działu systemów do endoskopii w spółce Fujifilm. - Nowa seria urządzeń endoskopowych powstała na gruncie bogatego dorobku i wieloletniego doświadczenia Fujifilm w dziedzinie diagnostyki obrazowej. Spółka Fujifilm pokazała w ten sposób, że zależy jej na odgrywaniu roli zaufanego partnera specjalistów służby medycznej pracujących w szpitalach, klinikach i prywatnych gabinetach”.

ELUXEO™ jest obecnie wprowadzany na najważniejsze rynki europejskie. Podczas konferencji gastroenterologicznej UEG Week spółka Fujifilm ogłosiła również planowane warsztaty i kursy ogólnoeuropejskie, które będą się odbywać w wyznaczonych ośrodkach referencyjnych. Starannie przygotowano program edukacyjny, aby zagwarantować szkolenia na najwyższym poziomie, wdrażając nowe technologie i uwzględniając najnowsze fakty z dziedziny zaawansowanej endoskopii, aby stale podnosić jakość opieki nad chorymi.

Oprócz tego na nowej platformie naukowej dla specjalistów służby zdrowia (http://www.bli.eu) pojawi się nowy moduł szkoleniowy dotyczący zastosowania obrazowania BLI w diagnostyce przełyku Barretta (BO). To niezwykłe interaktywne narzędzie szkoleniowe umożliwia gastroenterologom sprawdzenie, jak radzą sobie z wykrywaniem i wyodrębnianiem wczesnej neoplazji oraz porównanie swoich umiejętności z innymi specjalistami, a także przekonanie się, w jakim stopniu technologie takie jak BLI mogą przyczynić się do usprawnienia ich praktyki klinicznej. Moduł opracował prof. Jacques Bergman z Oddziału Gastroenterologii i Hepatologii Akademickiego Centrum Medycznego w Amsterdamie.

Więcej informacji i materiały zawierające podstawowe dane można znaleźć w sekcji informacyjnej na stronie: http://www.fujifilm.eu.

FUJIFILM Corporation

FUJIFILM Corporation jest jedną z najważniejszych spółek operacyjnych FUJIFILM Holdings. Od czasu założenia w roku1934 spółka opracowała wiele zaawansowanych technologii z zakresu fotografii, a w ramach jej działalności w dziedzinie opieki zdrowotnej technologie Fujifilm znajdują zastosowanie w profilaktyce, diagnostyce i leczeniu chorób w dziedzinie medycyny i nauk przyrodniczych. Fujifilm rozwija również działalność w sektorze materiałów wysokofunkcjonalnych, w tym także materiały do wytwarzania płaskich ekranów, a także w sektorze systemów graficznych i urządzeń optycznych. Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://www.fujifilm.com.

Fujifilm w Europie

Podmioty Fujifilm działają w ramach ponad 45 przedsiębiorstw należących do grupy w Europie i zatrudniają około 4,5 tys. pracowników, którzy zajmują się badaniami i rozwojem, produkcją, sprzedażą i usługami. W Europie podmioty te prowadzą działalność w wielu branżach, do których należy medycyna, chemia, systemy graficzne, materiały elektroniczne, optyczne, nośniki do zapisu danych i technologie fotograficzne. FUJIFILM Europe GmbH (Düsseldorf, Niemcy) pełni funkcję siedziby strategicznej spółki w regionie i zapewnia wsparcie przedsiębiorstwom z grupy w Europie, tworząc strategie marketingowe i korporacyjne. Więcej informacji na stronie: http://www.fujifilm.eu.

Źródło: FUJIFILM Europe GmbH

KONTAKT:

Petra C. Fujiwara

dyrektor ds. komunikacji w przedsiębiorstwie

Fujifilm Europe GmbH

tel. +49(0)2115089203