Pleszew: Odkryli średniowieczne domostwo

26.11.2020, 08:13aktualizacja: 26.11.2020, 08:15

Obecna ulica, gdzie odkryto domostwo, została wytyczona kilkadziesiąt lat po odbudowie miasta wymuszonej pożarem. Fot. UMiG Pleszew
Drewniane pozostałości zabudowań, kamienne fundamenty, studnia oraz opłotowanie odkryte zostały podczas robót ziemnych w Pleszewie. Na miejscu już prowadzone są ekspertyzy archeologiczne.

Znalezisko na ulicy Sienkiewicza (dawniej Wrocławskiej) jest bardzo cenne. Prawdopodobnie mamy do czynienia z średniowiecznym domostwem, na co wskazują: kamienne fundamenty, pozostałości drewnianych ścian zabudowań i opłotowania oraz fragmenty studni.

W okolicach Pleszewa osadnictwo sięga czasów około 300 roku p.n.e, a tereny należą do tzw. obszaru prakolebki Słowian. Miejscowość miastem była już na pewno w XIII wieku, a niewykluczone, że wcześniej. Skutkiem lokacji na prawie niemieckim był turbinowy układ rynku z charakterystycznym dla tego systemu rynkiem z dwoma ulicami odchodzącymi w każdym jego rogu. Ten układ istnieje do dziś. Jednak w XIX wieku, w wyniku odbudowy po pożarze, obszar rynku został powiększony. - Stąd, choć układ ulic został zachowany, biegną one w innych miejscach niż pierwotnie - tłumaczy dyrektor Muzeum Regionalnego w Pleszewie Adam Staszak.

Dokładniejsze daty pochodzenia znalezionych obiektów zostaną określone po badaniach dendrochronologicznych zleconych przez nadzór archeologiczny. Z powodu oględzin stanowiska, roboty związane z wymianą kanalizacji zostaną na kilka dni wstrzymane.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.11.2020, 08:13