Weszły w życie przepisy chroniące spadkobierców przed długami spadkowymi

18.10.2015, 12:47aktualizacja: 18.10.2015, 12:47

Wprowadzenie jako zasady dziedziczenia długów tylko do wysokości odziedziczonego majątku, a nie - jak dotąd - w całości, przewiduje nowelizacja, która w niedzielę weszła w życie.

Dotychczas prawo stanowiło, że spadkobiercy mogą odpowiadać za długi zmarłego, o których wcześniej nie wiedzieli. Głównym założeniem obowiązującej od niedzieli nowelizacji kodeksów: cywilnego i postępowania cywilnego jest, by - co do zasady - zamiast dziedziczyć spadek z wszystkimi długami zmarłego, spadkobierca odpowiadał za nie tylko do wysokości przejętego majątku. W języku prawniczym nazywa się to odpowiedzialnością "z dobrodziejstwem inwentarza".

Wcześniejsza zasada była natomiast taka, że jeśli spadkobierca nie złożył w ciągu sześciu miesięcy oświadczenia o odrzuceniu spadku albo innej formie jego przyjęcia, to wraz z majątkiem przejmował pełną, nieograniczoną odpowiedzialność za długi spadkowe - także te, o których np. wcześniej nie wiedział. Jest to tzw. proste przyjęcie spadku.

Po zmianie spadkobierca automatycznie będzie odpowiadał za długi zmarłego tylko do wysokości przejętego majątku. Natomiast żeby przejąć spadek wprost albo go odrzucić, trzeba będzie złożyć oświadczenie.

Nowe przepisy mają chronić potencjalnych spadkobierców przed ponoszeniem pełnej odpowiedzialności za długi spadkowe. "Przepisy, które weszły w życie, wyjątek przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza zamieniły w regułę, która chroni spadkobierców przed obciążeniem nie swoimi długami, których istnienia niejednokrotnie nie są świadomi" - zaznaczyła Małgorzata Rakoca z Krajowej Rady Notarialnej. (PAP)

mja/ gma/

Data publikacji 18.10.2015, 12:47