Komisja rolnictwa za projektem specustawy ws. afrykańskiego pomoru świń (ASF)

05.09.2016, 14:59aktualizacja: 05.09.2016, 14:59

Przedstawiciele wszystkich klubów jednogłośnie poparli w poniedziałek podczas pierwszego czytania w komisji rolnictwa rządowy projekt specustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Krzysztof Ardanowski (PiS), wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformował PAP, że specustawa może zostać uchwalona przez Sejm jeszcze w poniedziałek. Według porządku obrad izby drugie czytanie projektu specustawy ma się rozpocząć o godz. 15.45. Sejmowe głosowania zaplanowano między godz. 18 a 19.

Rządowa propozycja zakłada wykup ze strefy ochronnej zwierząt, które osiągnęły wagę ubojową i przerobienie ich na konserwy.

"Ministerstwo Rolnictwa poprosiło o tryb specjalny przygotowania tej ustawy, dlatego dziś spotkaliśmy się wcześnie rano, jeszcze przed posiedzeniem Sejmu. Odbyło się pierwsze czytanie na komisji rolnictwa, wszyscy posłowie, również i opozycja, głosowali za" - relacjonował Ardanowski.

"Myślę, że ta ustawa będzie przyjęta w ciągu dzisiejszego dnia (...). Mam nadzieję, że Konwent Seniorów przychyli się do naszej prośby i wprowadzi to na dzisiejsze posiedzenie" - dodał.

Jak podkreślił, "sprawa jest poważna i dlatego w takim trybie nadzwyczajnym jest procedowana".

Ardanowski wyjaśnił, że projektowana specustawa o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zawiera dodatkowe, nadzwyczajne narzędzia dla rządu, by z gospodarstw położonych w strefach ochronnych związanych z wystąpieniem ASF można było skupić, bez postępowania przetargowego, przebywające tam zdrowe zwierzęta. (PAP)

zab/ son/ jbr/

Data publikacji 05.09.2016, 14:59