Kraje UE zgodziły się na przyjęcie przepisów ws. walki z unikaniem podatków

21.06.2016, 17:07aktualizacja: 21.06.2016, 17:07

Państwa UE zgodziły się na przyjęcie wiążących prawnie instrumentów, dzięki którym korporacjom w UE będzie trudniej unikać płacenia podatków. Mimo złagodzenia niektórych zapisów KE jest zadowolona z końcowego rezultatu. Dyrektywa ma wejść w życie do końca 2018 r.

Porozumienie, które w piątek wstępnie wypracowali unijni ministrowie finansów, może wejść w życie, ponieważ do poniedziałku do północy żadne z państw unijnych nie zgłosiło do niego uwag.

Projekt dyrektywy ws. przeciwdziałania unikaniu opodatkowania przewiduje m.in. reguły dotyczące ograniczenia ulg podatkowych w związku z odsetkami, jakie płacą firmy za pożyczki.

Dyrektywa przewiduje ograniczenie kwoty odsetek, które mogą być odliczone w ciągu roku. KE proponowała, by było to maksymalnie 30 proc. zysku lub 1 mln euro, ale państwa członkowskie podniosły ten próg do 3 mln euro.

Ze względu na sprzeciw kilku krajów odłożono też wprowadzenie tych przepisów w życie do momentu, aż takie same regulacje przyjmą wszystkie państwa OECD lub najpóźniej do 2024 r. W pierwotnej propozycji KE obostrzenia miały wejść w życie w 2019 r.

Ministrowie zmienili też propozycję, która ma ograniczyć przesuwanie zysków firm do spółek zależnych w rajach podatkowych. Pierwotnie KE proponowała, by kraje unijne miały prawo opodatkowywać zyski transferowane z państwa, w którym stawki podatkowe są o 40 proc. niższe niż te w danym kraju UE.

Próg ten został jednak zamieniony podczas prac nad dyrektywą na stwierdzenie, które przewiduje, że podatki będą płacone w UE, jeśli poza wspólnotą byłyby o połowę niższe niż w danym państwie członkowskim.

Wypracowany kompromis musi jeszcze zostać potwierdzony przez Radę UE. Dyrektywa w zasadniczej części ma wejść w życie do końca 2018 r.

stk/ ulb/ kar/

Data publikacji 21.06.2016, 17:07