Bogactwo chińskiej cywilizacji oceanicznej: dokument „Powrót do Zai Tun” już na kanale National Geographic

07.09.2021, 13:42aktualizacja: 07.09.2021, 13:46

Quanzhou Radio and TV Station - „Powrót do Zai Tun”

QUANZHOU, Chiny, 7 września, 2021 /PRNewswire/ -- Od 4 września, na antenie National Geographic emitowany jest film dokumentalny „Powrót do Zai Tun”, transmitowany w 170 krajach i regionach na całym świecie oraz w 43 językach, ma na celu ukazanie historii Quanzhou, które zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO na 44 sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa jako „Emporium Świata w Chinach Song-Yuan”. Dokument powstał przy współpracy radia i telewizji Quanzhou oraz telewizji Fujian Straits TV.

Wpisanie Quanzhou na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego jest historycznym osiągnięciem ówczesnego Wschodniego Morskiego Jedwabnego Szlaku. Jest postrzegane jako zbiorowa pamięć i wspólne bogactwo ludzkości, rozpoznawalne i cenione na całym świecie. Reportaż „Powrót do Zai Tun” rozpoczyna się od nadania nazwy Quanzhou w czasach starożytnych, aby następnie z perspektywy obecnych czasów omówić przeszłość i teraźniejszość Zai Tun oraz powiązania historyczne.

Będąc wybitnym przykładem portu stanowiącego światowe centrum handlu morskiego i jedynym punktem początkowym Morskiego Jedwabnego Szlaku uznanym przez UNESCO, jak Quanzhou przekształciło się z niewielkiej wioski rybackiej w znakomicie prosperujące kluczowe miasto portowe? W jaki długofalowy sposób, międzynarodowy handel oceaniczny zintegrował różnorodność światowego społeczeństwa i kultury oraz jak sprawił, że międzykulturowy dobrobyt stał się rzeczywistością - czym są leżące u podstaw tego historyczne siły napędowe i geny dziedziczenia?

Dokument „Powrót do Zai Tun”, w dwóch odcinkach trwających łącznie 90 minut, pozwoli odpowiedzieć na te pytania. Produkcja rozpoczyna się od orientalnego dziennika podróży Jakuba de Ancona „Miasto światła”, aby z międzynarodowej perspektywy rozszyfrować orientalne cechy i wpływy cywilizacji morskiej Chin oraz poznać żądnych przygód, odważnych, serdecznych i różnorodnych ludzi, którzy od urodzenia żyją na morzu.

Realizacja i dopracowywanie dokumentu trwało prawie cztery lata, co miało zapewnić rygorystyczne i precyzyjne przedstawienie faktów historycznych, przy jednoczesnym zaprezentowaniu świeżej perspektywy. Członkowie ekipy filmowej odbyli podróże do ponad 20 krajów i regionów, aby zgromadzić historyczne dokumenty o Quanzhou, w tym, naznaczoną wpływami kościoła, wersję „Podróży Marco Polo”, pierwodruk „Miasta światła” - aby móc je przestudiować i porównać.

Na tej podstawie przeprowadzono wywiady z szeregiem czołowych ekspertów z Chińskiej Akademii Nauk Społecznych i Muzeum Narodowego Chin, co pozwoliło wyjaśnić znaczenie cywilnych działań związanych z gospodarką morską w długiej historii i dokonać przełomu w zakresie tradycyjnej wiedzy. Zespół filmowców rozszerzył swoją perspektywę poza Quanzhou i podążył za najważniejszymi wydarzeniami na trasie, aby prześledzić fizyczne dowody i współczesne historie, konstruując wielowymiarowy system poznawczy, którego punktem centralnym jest Quanzhou.

Dokument wykorzystuje również możliwości przeciwstawienia humanistycznego ducha, ludowego rzemiosła oraz starożytnego społeczeństwa, kreśląc obraz dziedzictwa i rozwoju, innowacyjności i integralności. Starożytny port Zai Tun był niegdyś największym na wschodzie, zaś jego ewolucja wciąż może być źródłem nieskończonych inspiracji dla współczesnego człowieka.

Więcej informacji o dokumencie można znaleźć na stronie www.docuchina.cn.

Materiał zdjęciowy - https://mma.prnewswire.com/media/1608947/1.jpg

Źródło: Quanzhou Radio and TV Station