„Napisz piosenkę z Jackiem Kaczmarskim” - poznaliśmy zwycięzcę konkursu

29.07.2024, 13:12aktualizacja: 29.07.2024, 16:30

Fundacja Grand Press (1)
Podczas tegorocznej gali Medalu Wolności Słowa w Gdańsku Adam Nowak wykona prapremierę piosenki powstałej do słów wiersza Jacka Kaczmarskiego „Diagnoza".

Organizatorzy konkursu na najlepszą linię melodyczną do tekstu wiersza Jacka Kaczmarskiego, Fundacja Grand Press i Stowarzyszenie Autorów ZAiKS, otrzymali 364 zgłoszenia, spośród których jury wybrało zwycięską kompozycję.

Nadesłane utwory oceniali Jan Emil Młynarski (przewodniczący), Jacek Bończyk, Weronika Mirowska, Adam Nowak i Jacek Tarkowski.

Konkurs skierowany był do polskich kompozytorów, a jego przedmiotem były wyłącznie kompozycje oryginalne, wcześniej niepublikowane, niewykonywane oraz nienagrodzone w innych konkursach.

Jan Emil Młynarski, przewodniczący, po posiedzeniu jury stwierdził:

„Tegoroczna edycja konkursu zdecydowanie zaskoczyła nas ilością zgłoszeń. Spośród ponad 300 wybraliśmy propozycję, która z wiersza Jacka Kaczmarskiego czyni piosenkę. Powstał nowy osobny byt, z osobistą wizją kompozytora, bez kompleksów wobec niezwykle charakterystycznej i wyrazistej twórczości Kaczmarskiego. Zwycięskiemu autorowi udało się napisać piosenkę z Jackiem Kaczmarskim, a nie jedynie ułożyć melodię do jego wiersza, próbując naśladować jego styl. Tego szukaliśmy jako jury”.

Zwycięzcą konkursu został Kuba Blokesz, wokalista, gitarzysta, twórca piosenek i producent muzyczny. Laureat kilkunastu festiwali piosenki. Współpracował z takimi artystami jak J. Nohavica, A. Poniedzielski, P. Machalica, R. Kołakowski, S. Brzozowski, J. Satanowski czy B. Sobczuk. Wydał trzy płyty „Lwów. Szkice miejskie” (poezja ukraińska z muzyką Blokesza), „Morawska Brama" (piosenki czeskie w tłumaczeniach Blokesza) i „Śpiewnik młodzieńczy” (piosenki w pełni autorskie). Był kompozytorem i producentem na dwóch albumach z tekstami świętych karmelitanek i karmelitów, gdzie jego piosenki zaśpiewały gwiazdy estrady. W Polskim Radiu Rzeszów prowadził autorski program muzyczny „60do40". Podczas pandemii przeniósł swoją działalność do internetu, tworząc serię „Liga Mistrzów”, czyli recitale poświęcone mistrzom piosenkopisarstwa.

Laureat otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 10 tys. złotych.

Uroczysta gala Medalu Wolności Słowa odbędzie się 30 sierpnia 2024 roku w Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku i transmitowana będzie na żywo w TVN24 oraz na portalach patronów medialnych. Wydarzenie uświetni koncert polskich artystów z towarzyszeniem Tarkowski Orkiestra.

KONTAKT:

Daria Sieracka