Pleszew: „Rocznik Pleszewski” wydawany od ponad 20 lat

16.03.2022, 10:26aktualizacja: 16.03.2022, 10:27

Fot. (Muzeum Regionalne w Pleszewie): „Rocznik Pleszewski” ukazuje się nieprzerwanie od ponad 20 lat
Ukazał się 22. numer „Rocznika Pleszewskiego”. Wydawnictwo prezentuje ciekawostki historyczne dotyczące regionu w formie artykułów. Ich autorami są zarówno naukowcy, jak i lokalni obserwatorzy życia społecznego.

„Rocznik Pleszewski 2021” to już 22 numer wydawnictwa, który prezentuje zarówno bogatą – często nieznaną historię Pleszewa i okolic, ale i bieżące – ważne dla życia mieszkańców – wydarzenia. Tradycyjnie rocznik podzielony jest na kilka części. Pierwsza z nich to Kalendarium, gdzie na kilkudziesięciu stronach w telegraficznym skrócie zawarte są najważniejsze wydarzenia z życia miasta minionego roku. Kolejny dział to Miasto i Gmina w liczbach, gdzie czytelnicy znajdą m.in. statystyki dotyczące urodzeń czy liczby mieszkańców. Jest także część poświęcona osobom, które otrzymały odznaczenia i wyróżnienia. Najbardziej obszerny dział to artykuły napisane przez badaczy, naukowców, ale i samych mieszkańców, którzy są bacznymi obserwatorami i dokumentalistami życia społecznego i historii regionu.

Pośród dziesięciu artykułów zajdziemy choćby ciekawostki o kowalach działających na terenie Pleszewa i powiatu w okresie II Rzeczpospolitej, sylwetkę Bronisława Tomaszewskiego – żołnierza powojennego podziemia czy losy zabytków z kolekcji Czartoryskich i Działyńskich z zamku w Gołuchowie – Przez ponad 20 lat nieprzerwanego wydawania rocznika udało się stworzyć ponad 350 artykułów, które napisało 208 autorów. Zadrukowaliśmy ponad 4,5 tys. stron informacjami o Pleszewie i okolicach. To bogate źródło wiedzy historycznej – mówi z dumą Adam Staszak, dyrektor Muzeum Regionalnego w Pleszewie, które wydaje rocznik.

Nad każdy numerem „Rocznika Pleszewskiego” czuwa zespół redakcyjny, w skład którego wchodzą: Anna Bogacz – rzecznik Urzędu Miasta i Gminy w Pleszewie, Zuzanna Musielak-Rybak – dyrektor pleszewskiej biblioteki, Adam Staszak – dyrektor Muzeum Regionalnego oraz Katarzyna Rutkowska i Witold Hajdasz – pracownicy muzeum.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.03.2022, 10:26