Przełomowy Kongres

27.10.2014, 14:57aktualizacja: 27.10.2014, 14:57

X Kongres Obywatelski 3
"Polska jutra. Jak rozwinąć nasze skrzydła?" - pod takim hasłem odbył się w sobotę 25 października IX Kongres Obywatelski. 1000 osób z ponad 200 miejscowości z całej Polski spotkało się na Politechnice Warszawskiej, by dyskutować o przyszłości Polski. Wśród panelistów znaleźli się przedstawiciele organizacji pozarządowych, biznesu, ludzie nauki i kultury, dziennikarze oraz politycy.

"Tegoroczny Kongres był przełomowy z wielu względów. Po raz pierwszy w dziesięcioletniej historii naszych spotkań najliczniejszą grupę wśród uczestników stanowiły osoby w młodym wieku (18 - 34 lat), a ich energię i optymizm wyczuwało się podczas dyskusji. Pobity został także rekord ilości miejsc, z których przyjechali uczestnicy Kongresu - w sumie 204 miejscowości z całej Polski. W spotkaniu - wyjątkowo - wzięli udział także Polacy z różnych stron świata, między innymi z Doliny Krzemowej, Londynu, Helsinek czy Hagi" - mówi dr Jan Szomburg, inicjator i organizator spotkania.

Motywem przewodnim tegorocznego Kongresu był "Narodowy Coaching", czyli wzajemne uczenie się oraz zachęcanie się do refleksji i działania na rzecz dobra wspólnego. Termin ukuty przez organizatorów dotyczy przemian postaw, sposobów myślenia i wzorców działania Polaków. Zmiany te są niezbędne, by Polacy potrafili wspólnie działać i razem rozwijać skrzydła.

Wśród mówców Kongresu Obywatelskiego znaleźli się między innymi prof. Jerzy Buzek, Monika Kuszyńska, Łukasz Grass, Mateusz Morawiecki oraz Janusz Piechociński, którzy podkreślali, że wielkim zasobem Polaków - zarówno w wymiarze indywidualnym, jak i zbiorowym - jest energia. Polacy są "młodym", dynamicznym, mobilnym i szybko dostosowującym się społeczeństwem. To, co należy zrobić to wyzwolić tę energię i nadać jej pozytywny wymiar, tworząc - na co zwrócił uwagę dr Paweł Fortuna - polską normę pozytywności. Aby to się udało, Polacy powinni nauczyć się otwierać się na drugiego człowieka, rozwiązywać konflikty z poszanowaniem własnej godności, budować na wspólnych pasjach.

W ramach sesji plenarnych oraz siedmiu sesji tematycznych uczestnicy dyskutowali o tym, jak uczynić Polskę lepszym miejscem do pracy, życia i rozwoju. Co trzeba zrobić? Rozwiązanie wydaje się proste. Należy częściej się spotykać i poznawać się wzajemnie, by lepiej zrozumieć swoje motywy, odczucia i sposoby myślenia. Dzięki temu łatwiej jest budować prawdziwe pomosty między różnymi Polakami. Warto też tworzyć przestrzenie publiczne, sprzyjające budowaniu relacji międzyludzkich i pozwalające na bycie razem.

Podczas Kongresu o rozwoju kompetencji osobowych i społecznych dyskutowano także sektorowo: w środowisku sądowniczym (np. poprzez naukę rozwiązywania sporów poza salą sądową i otwarcie sądów na potrzeby obywateli) oraz gospodarczym (np. poprzez współpracę czempionów i małych przedsiębiorstw w wejściu na rynki zagraniczne).

To, co stanowi największą wartość Kongresu Obywatelskiego to samo spotkanie - zarówno w sensie fizycznym, jak i mentalnym - różnych środowisk, poglądów, idei w atmosferze otwartości, optymizmu, zaufania i wiary w potencjał ludzi. To jedyne wydarzenie w Polsce, na którym każdy obywatel ma możliwość wypowiedzi przed bardzo zróżnicowanym audytorium.

Debata pokongresowa będzie kontynuowana we współpracy z największymi polskimi mediami. Miejscem prezentowania wniosków będą łamy partnerów medialnych Kongresu Obywatelskiego - "Rzeczpospolita", blog www.obywatelski.natemat.pl oraz publikacje książkowe zawierające rekomendacje płynące z poszczególnych dyskusji. Organizatorzy chcą tworzyć więcej przestrzeni dla autocouchingu Polaków, czyli wzajemnego uczenia się, inspirowania i dojrzewania - także między kolejnymi Kongresami.

Organizatorzy już teraz zapraszają do przysyłania propozycji tematów oraz pomysłów na jubileuszowy - dziesiąty - Kongres Obywatelski, który odbędzie się w październiku 2015 r., pod adres: kongres@ibngr.pl.

Organizatorem Kongresów Obywatelskich jest Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową. W tym roku odbył się VII Pomorski Kongres Obywatelski oraz IX Ogólnopolski Kongres Obywatelski w Warszawie.

Kongres Obywatelski to długofalowy projekt, którego celem jest uczynienie z Polski lepszego miejsca do pracy i życia. Chcemy to czynić poprzez autorefleksję, spotkania, wymianę dobrej energii i budowanie polskiego RAZEM w duchu wzajemnego szacunku i uznania. Chcemy być RAZEM, pomimo tego, że pochodzimy z różnych miejscowości i działamy w różnych branżach i środowiskach. Mamy często odmienne poglądy i reprezentujemy wszystkie pokolenia. Łączy nas to, że Polska nie jest nam obojętna - wspólnie "wyprzedzamy przyszłość" i zastanawiamy się nad naszym rozwojem.

KONTAKT:

Magdalena Iwanowska