MIB: niezbędna specustawa dla inwestycji kolejowych

18.03.2016, 15:20aktualizacja: 18.03.2016, 15:20

Konieczna jest specustawa dla inwestycji kolejowych, aby uniknąć spiętrzenia robót w jednym czasie w ramach realizacji Krajowego Programu Kolejowego do 2023 r. - poinformowało w piątek w komunikacie ministerstwo infrastruktury i budownictwa.

"Największe w historii wielomiliardowe inwestycje w remont torów mogą doprowadzić za trzy lata do… całkowitego paraliżu ruchu kolejowego. Aby uniknąć tego paradoksu i spiętrzenia robót w jednym czasie, konieczna jest specustawa, która znacznie uprości inwestycje, to najważniejsze ustalenia z obrad zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych, które odbyły się 17 marca 2016 r." - wskazało ministerstwo infrastruktury i budownictwa(MIB) w komunikacie wysłanym do mediów.

Jak wskazuje resort konieczne są szybkie zmiany legislacyjne, wprowadzenie zezwoleń na realizację inwestycji kolejowej (ZRIK) i wsparcie ze strony wojewodów. Pieniądze na roboty dodatkowe ma dać Fundusz Kolejowy. "Bez radykalnego uproszczenia procedur Polskie Linie Kolejowe nie zdążą wydać unijnych dotacji, a to będzie oznaczało konieczność ich zwrotu. W 2016 r. realizowane będą głównie tzw. projekty fazowane, czyli mocno opóźnione remonty z unijnych funduszy na lata 2007-2013, np. modernizacja linii Warszawa-Łódź i Warszawa Okęcie-Radom" - dodano.

Zdaniem MIB największy problem to brak gotowych projektów - "poprzednie kierownictwo PKP PLK nie zadbało o ich przygotowanie". Tymczasem - jak podkreśla resort w komunikacie - opracowanie projektu, wydanie decyzji środowiskowych i pozwolenia na budowę zajmuje średnio 3 lata, podczas gdy prace budowlane trwają przeciętnie dwa lata. Grozi to znacznym spowolnieniem inwestycji w latach 2016-2017 oraz spiętrzeniem remontów w latach 2019-2020, które w efekcie sparaliżowałyby kolej.

(PAP)

krm/ pz/