Nauka i technologie

AFL świętuje wielkie otwarcie zakładu produkcyjnego w Polsce

15.07.2024, 08:58aktualizacja: 15.07.2024, 09:04

Business Wire/AFL

SPARTANBURG, Karolina Południowa--(BUSINESS WIRE)-- AFL, jednostka zależna Fujikura Ltd. i wiodący dostawca infrastruktury sieci światłowodowych na świecie, ma przyjemność poinformować o wielkim otwarciu zrównoważonego zakładu produkcyjnego firmy w Polsce, położonego w MDC2 Park Gliwice. Europejska ekspansja przybliży klientom AFL z regionu stosowane przez firmę podejście ukierunkowane na klienta w obszarze niezakłóconej łączności o dużej prędkości i kompleksowych rozwiązań w zakresie sieci światłowodowych. Centralne położenie Polski, wykwalifikowana siła robocza i postępowa wizja ekologicznej produkcji umożliwią szybki i zrównoważony rozwój działalności klientów. Nowo otwarty zakład zapewni zarazem wspaniałe możliwości zatrudnienia i dostęp do wielu wysoce satysfakcjonujących świadczeń pracowniczych.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj:

Zakład położony jest na terenie specjalnego kompleksu magazynowego o powierzchni 13,4 hektara i może się poszczycić dostępnością 13 tys. mkw. powierzchni użytkowej. Jego konstrukcja obejmuje panele słoneczne, punkty ładowania pojazdów elektrycznych, zieloną ścianę, ule pszczele i system retencji wody deszczowej. Budynek jest również doskonale położony w pobliżu autostrad A4 i A1, co minimalizuje czas potrzebny pracownikom i klientom na dotarcie do obiektu.

Naoki Okada, dyrektor, prezes i dyrektor generalny Fujikura:

„Fujikura i AFL z dumą wspólnie podejmują wyzwania w celu dostarczania innowacyjnych rozwiązań sieciowych najwyższej klasy, które nieustannie plasują się w ścisłej czołówce pod względem zrównoważonego charakteru. Zintegrowane praktyki ekologiczne zakładu produkcyjnego w Polsce stanowią istotny krok w kierunku realizacji naszej wspólnej misji, by ograniczyć wpływ działalności AFL i Fujikura na środowisko przy jednoczesnym wyznaczaniu nowych standardów w dziedzinie odpowiedzialności przedsiębiorstw. Przedsięwzięcie następuje po oficjalnej inauguracji komitetu AFL ds. ESG i nawiązaniu partnerstwa z programem EPA ENERGY STAR w celu dalszego umacniania firmy na drodze do osiągnięcia celów w zakresie emisji gazów cieplarnianych zgodnie z założeniami Science Based Targets initiative. Jestem pewien, że obiekt przyczyni się do zapewnienia cenionym klientom i partnerom z regionu EMEA wyjątkowych, ekologicznych produktów i usług, stale dostarczając zoptymalizowane doświadczenia godne zaufania i przynoszące korzyści społeczeństwu”.

Wspieranie kultury zrównoważonego rozwoju na całym świecie

Zdecydowana koncentracja AFL na zarządzaniu środowiskiem obejmuje pięć kluczowych obszarów: ograniczenie emisji gazów cieplarnianych, wdrażanie czystszych paliw i inwestowanie w energię ze źródeł odnawialnych, ochronę zasobów naturalnych w drodze gospodarowania odpadami, oszczędzanie wody i wdrażanie gospodarki o obiegu zamkniętym z uwzględnieniem cyklu życia produktów. Zakład produkcyjny w Polsce wdraża inicjatywy AFL w dziedzinie zrównoważonego rozwoju zgodnie z polityką firmy w zakresie kwestii środowiskowych, społecznych i dotyczących zarządzania (ang. ESG).

Jaxon Lang, prezes i dyrektor generalny AFL:

„Zakład produkcyjny w Polsce stanowi wyraźny przykład postawy firmy zakładającej koncentrację na kliencie, która pragnie wspierać klientów z regionu za pomocą innowacyjnych rozwiązań z dziedziny sieci światłowodowych o dużej gęstości oferujących wymaganą wydajność i skalę. Z okazji 40. rocznicy firmy pragnę podkreślić również ogromne poczucie wspólnoty w AFL, która zaangażowała się już w kilka lokalnych inicjatyw w Polsce, wykorzystując zgromadzone środki w wysokości ponad 800 tys. USD na wsparcie globalnych społeczności i szeroko zakrojonego wolontariatu prowadzonego przez firmę. Krótko mówiąc, jestem niezwykle dumny z pracowników, zaangażowania i potencjału AFL. Życzymy samych sukcesów zespołom podejmującym nowe role w Polsce. Jestem pewien, że obiekt otrzyma wszelkie niezbędne wsparcie każdej osoby w AFL, by nie tylko spełnić oczekiwania klientów już od pierwszego dnia, ale również znacznie je przekroczyć”.

AFL – dalsza ekspansja

Kierując się postawą skoncentrowaną na kliencie, AFL osiągnęła niesamowity poziom rozwoju i ogromne uznanie na rynku. Obecnie, ciesząc się jeszcze większymi możliwościami w skali ogólnoświatowej dzięki nowo otwartej przestrzeni, globalny zespół AFL zadba o bezproblemową interakcję stałych klientów marki. Wielkie otwarcie zakładu produkcyjnego w Polsce stanowi odzwierciedlenie zamiarów AFL, zakładających stopniowe zwiększanie zdolności produkcyjnych i logistycznych w Europie. Oprócz nowo otwartego obiektu firma może się również poszczycić ekspansją działalności w Monterrey z myślą o obsłudze amerykańskiego rynku, a także niedawną inauguracją biur sprzedaży i obsługi technicznej w Mumbaju i Delhi w Indiach.

Informacje o AFL

Założona w 1984 roku firma AFL jest międzynarodowym producentem dostarczającym kompleksowe rozwiązania dla rynków energii, dostawców usług, przedsiębiorstw, hiperskali i rynków przemysłowych. Produkty firmy są używane w ponad 130 krajach i obejmują kable i sprzęt światłowodowy, akcesoria do transmisji i podstacji, wyposażenie zewnętrzne zakładów, sprzęt do łączności, testowania i inspekcji, spawarki światłowodowe oraz szkolenia. AFL oferuje również szeroki wachlarz usług wspomagających centra danych, rozwiązania korporacyjne, bezprzewodowe i zewnętrzne.

Firma AFL z siedzibą w Spartanburgu w Karolinie Południowej prowadzi działalność w USA, Meksyku, Kanadzie, Europie, Azji i Australii i jest spółką zależną należącą w całości do Fujikura Ltd. z Japonii. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.AFLglobal.com. Śledź AFL w serwisach LinkedIn, X i Facebook oraz czytaj bloga.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com:

Źródło: AFL

Gary Mitchell

globalny dyrektor ds. marketingu rozwiązań, AFL

e-mail: Gary.Mitchell@AFLglobal.com

Nancy Rice