Nauka i technologie

AMP Robotics i Agrex-Eco uruchamiają w Polsce centrum demonstracyjne recyklingu wykorzystujące SI

13.10.2021, 11:14aktualizacja: 13.10.2021, 11:19

Fot. Business Wire/AMP Robotics Corp.
Przedsiębiorstwa podejmują współpracę w celu obniżenia kosztów recyklingu i poprawy odzysku materiałów w Europie dzięki sztucznej inteligencji i automatyzacji.

DENVER--(BUSINESS WIRE)-- AMP Robotics Corp. („AMP”), światowy pionier w dziedzinie sztucznej inteligencji, robotyki i infrastruktury dla branży recyklingu i utylizacji odpadów, rozszerza swoją działalność w Europie, oddając do użytku obiekt demonstracyjny w zakładach SIGMA SA w Lublinie. Zakład jest dostępny dla firm zajmujących się recyklingiem i gospodarką odpadami z całej Europy, które mogą przetwarzać swoje produkty przy użyciu jednego z systemów robotycznych AMP sterowanych sztuczną inteligencją w celu identyfikacji różnych rodzajów papieru, tworzyw sztucznych i metali do sortowania.

Niniejsza informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść dostępna pod linkiem: https://www.businesswire.com/news/home/20211012006267/en/.

Firma AMP mianowała Agrex-Eco, dostawcę kompleksowych usług dla przemysłu odpadowego, swoim oficjalnym dystrybutorem dla klientów w Polsce. Agrex-Eco, obchodząca 30-lecie działalności, oferuje konsultacje w zakresie projektowania i instalacji oraz szkolenia i wsparcie techniczne, a także współpracuje z wiodącymi producentami sprzętu w całej Europie.

„Otwarcie centrum demonstracyjnego w Lublinie we współpracy z firmą Agrex-Eco i jej wieloletnim partnerem SIGMA jest kolejnym przełomowym momentem w procesie rozszerzania naszej obecności w Europie - powiedział Gary Ashburner, dyrektor generalny AMP Robotics na Europę. - Jesteśmy wzajemnie zaangażowani w obniżanie kosztów recyklingu i poprawę odzysku materiałów i z niecierpliwością wyczekujemy otwarcia drzwi dla społeczności zajmującej się odpadami i recyklingiem, aby pokazać, w jaki sposób nasze systemy, zasilane największym w branży zbiorem danych SI, mogą przeobrazić ich działania”.

Firma AMP zainstalowała swój pierwszy zrobotyzowany system sortowania w Europie pod koniec 2020 roku. Od czasu ogłoszenia w lipcu partnerstwa z REP-TEC Advanced Technologies dla klientów w Wielkiej Brytanii i Irlandii oraz pierwszej instalacji na wyspach z Recyco, zespół AMP w Europie powiększył się o wsparcie sprzedaży, szkolenia i inne usługi, niezależnie od bezpośredniego personelu handlowego.

„W Europie obserwujemy silne dążenie do wdrażania rozwiązań z zakresu SI i automatyzacji w celu wydajniejszego przetwarzania materiałów, przy czym AMP jest zdecydowanym liderem tej tendencji - powiedział Jacek Zawadzki, prezes Agrex-Eco. - Robot, który zainstalowaliśmy w zakładzie referencyjnym SIGMA, oferuje przyszłym klientom i innym zainteresowanym osobom doskonały wgląd w system, który zmienia ekonomikę branży”.

AMP i Agrex-Eco wystawiają się na targach POLECO 2021, które odbędą się w dniach 13-15 października, na stoisku 88, w hali 5. AMP zdobyła dwa Złote Medale na targach POLECO 2020 za swoje inteligentne systemy robotyki. W celu dalszej eksploracji rynku AMP aktywnie poszukuje możliwości nawiązania dodatkowych relacji partnerskich z dystrybutorami w Austrii, Francji, Niemczech, Holandii i Szwajcarii.

AMP Robotics™ Corp.

AMP Robotics modernizuje światową infrastrukturę recyklingu poprzez zastosowanie sztucznej inteligencji i automatyzacji w celu zwiększenia wskaźników recyklingu i ekonomicznego odzyskiwania surowców wtórnych wykorzystywanych jako surowce w globalnym łańcuchu dostaw. System szybkiej robotyki AMP Cortex™ automatyzuje identyfikację i sortowanie surowców wtórnych z mieszanych strumieni materiałów. Platforma SI AMP Neuron™ nieustannie szkoli się, rozpoznając różne kolory, tekstury, kształty, rozmiary, wzory, a nawet etykiety marek w celu identyfikacji materiałów i możliwości ich recyklingu. Następnie Neuron kieruje robotami, które wybierają i umieszczają materiały przeznaczone do recyklingu. Urządzenie zostało zaprojektowane do pracy w trybie 24/7, zapewniając przy tym nadzwyczajną szybkość i wysoką dokładność. AMP Clarity™ udostępnia dane i charakterystykę materiałów, które są wychwytywane i pomijane, pomagając firmom recyklingowym i producentom w maksymalizacji odzysku. Dzięki wdrożeniom w Ameryce Północnej, Azji i Europie, technologia AMP odzyskuje surowce wtórne ze zbiórek komunalnych, cenne surowce ze złomu elektronicznego oraz wysokowartościowe materiały z gruzu budowlanego i rozbiórkowego.

Agrex-Eco

Agrex-Eco Sp. z o.o. jest rodzinnym przedsiębiorstwem działającym w Polsce jako dostawca stacjonarnych i mobilnych maszyn, technologii, rozwiązań w zakresie recyklingu przemysłowego oraz usług dla branży gospodarki odpadami, reprezentującym wiodących producentów europejskich oraz AMP Robotics z USA. W ciągu ostatnich 10 lat Agrex-Eco sprzedała i zainstalowała ponad 330 maszyn w całej Polsce. Firma, z 30-letnią historią, jest dobrze znana w Polsce i plasuje się w pierwszej trójce wiodących dystrybutorów na rynku.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20211012006267/en/.

Źródło: AMP Robotics Corp.

KONTAKT:

Carling Spelhaug