Nauka i technologie

Aplikacja pokazuje wpływ zmian klimatu na 12 gatunków drzew w Polsce w perspektywie 50 lat

09.01.2023, 08:00aktualizacja: 09.01.2023, 08:00

Aplikacja Future Forests pokazuje wpływ zmian klimatu na 12 gatunków drzew w Polsce w perspektywie 50 lat. Danych o gatunkach drzew dostarczyli polscy naukowcy.

Dane niezbędne do opracowania nowej aplikacji opublikował już wcześniej dr Marcin Dyderski z Instytutu Dendrologii Polskiej Akademii Nauk (ID PAN). Współautorami byli Sonia Paź z UPP w Poznaniu, Lee E. Frelich z University of Minnesota w USA i Andrzej M. Jagodziński z ID PAN. Samą zaś aplikację stworzyła pro bono firma Appsilon wramach inicjatywy Data for Good.

Z badań dra Dyderskiego wynika, że najistotniejszymi czynnikami, które będą uzależniały występowanie konkretnych gatunków drzew w konkretnym miejscu w perspektywie 2070 r., są: amplituda temperatur w ciągu roku, średnia temperatura najcieplejszego kwartału, a ponadto maksymalna temperatura najcieplejszego miesiąca i ilość opadów atmosferycznych w najcieplejszym kwartale. Czynnikiem kluczowym odpowiedzialnym za wysoce prawdopodobne ustępowanie zagrożonych gatunków drzew jest deficyt wody w sezonie wegetacyjnym.

W rozmowie z PAP Marcin Dyderski podkreśla, że aplikacja ma zwiększyć świadomość nadchodzących w przyrodzie zmian i pomóc profesjonalistom opracowującym strategię hodowli lasów i ochrony przyrody.

Pełna treść artykułu: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C94657%2Caplikacja-pokazuje-wplyw-zmian-klimatu-na-12-gatunkow-drzew-w-polsce-w

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 09.01.2023, 08:00