Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Ponad 170 firm w Polsce zadeklarowało rezygnację z jaj klatkowych do końca 2025 roku, a 81 z nich (47%) już teraz wdrożyło swoje polityki w życie.
Do sieci sklepów, które już zaprzestały sprzedaży świeżych jaj klatkowych, dołączyły w 2025 roku Carrefour i FRAC. Pozostałe sieci, takie jak Biedronka, Kaufland, Netto, Żabka, Frisco i Makro wycofały świeże jaja klatkowe w poprzednich latach. Co więcej, od 2024 roku jaj klatkowych nie ma już też w produktach gotowych marek własnych sieci Kaufland, Auchan, Lidl i Żabka. Również producenci żywności dostosowują się do nowej rzeczywistości - z jaj klatkowych od początku 2025 roku nie korzystają m.in. Lisner, Wedel, Fabryka Cukiernicza Kopernik i producenci majonezu i sosów Mosso Kewpie, Ocetix oraz Kielecki.
„Firmy, które już dziś eliminują jaja klatkowe, wyznaczają standardy dla całej branży i odpowiadają na rosnące oczekiwania konsumentów. Obserwujemy coraz większe tempo zmian i liczymy, że w tym roku udział chowu klatkowego spadnie jeszcze bardziej” - mówi Paweł Rawicki, prezes Stowarzyszenia Otwarte Klatki. „W raporcie firmy otwarcie dzielą się z konsumentami statusem swoich postępów w wycofywaniu jaj >>trójek<<, udowadniając tym samym, że społeczna odpowiedzialność biznesu nie jest dla nich tylko pustym sloganem. Raport wskazuje też, które firmy nie są w tym zakresie transparentne” - dodaje Rawicki.
Mniej klatek, więcej jaj
Zmiany w branży handlowej, spożywczej i HoReCa wpływają na to, w jaki sposób utrzymywane są w Polsce kury nioski. Z danych Głównego Inspektoratu Weterynarii wynika, że udział chowu klatkowego w Polsce spadł obecnie do niecałych 67%, podczas gdy jeszcze w 2014 roku wynosił ponad 87%. Jednocześnie według Głównego Urzędu Statystycznego, polska produkcja jaj konsumpcyjnych w 2023 roku wzrosła wobec poprzedniego roku o prawie 900 tys. sztuk. Spożycie jaj na jednego mieszkańca także odnotowało znaczący wzrost - o 27 sztuk, osiągając średnio 179 sztuk na osobę rocznie.
W Polsce na potrzeby produkcji jaj utrzymuje się do 54 mln kur niosek. W 2023 roku polskie kury zniosły niemal 11 miliardów jaj konsumpcyjnych, a Polska zajmuje piąte miejsce w Europie pod względem liczby produkowanych jaj. Jest też drugim (po Holandii) największym eksporterem jaj w Unii Europejskiej - zagraniczny handel polskimi jajami jest wart ok. 471 milionów euro i obejmuje ok. 238,5 tys. ton., co stanowi ok. 40% całej produkcji.
Na poziomie europejskim udział chowu klatkowego systematycznie spada - w 2023 roku tylko 39,2% kur w UE było utrzymywanych w klatkach.
Polacy przeciwni utrzymywaniu kur w klatkach
Według najnowszego badania Biostat z grudnia 2024 roku, ponad dwie trzecie (69%) Polaków opowiada się za wprowadzeniem zakazu hodowli klatkowej kur niosek. Aż 80,8% społeczeństwa uważa, że chów klatkowy nie zapewnia kurom odpowiednich warunków do życia, a 71,8% przy zakupie jaj zwraca uwagę na sposób ich pozyskania. Jednocześnie 78,4% Polaków oczekuje, że firmy, które zobowiązały się do rezygnacji z jaj klatkowych, będą transparentnie informować o postępach.
„Polacy coraz bardziej świadomie podchodzą do swoich wyborów zakupowych i oczekują, że produkty będą powstawać z poszanowaniem dobrostanu zwierząt. To wyraźny sygnał dla branży, że rezygnacja z jaj klatkowych nie jest już tylko kwestią etyki, ale staje się standardem rynkowym” - mówi Maria Madej, menadżerka ds. zmian rynkowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki.
Raport dostępny jest na stronie:
www.przyszloscdlazwierzat.pl/wycofanie-jaj-klatkowych.
Źródło informacji: Stowarzyszenie Otwarte Klatki
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
POBIERZ ZAŁĄCZNIKI
Data publikacji | 02.04.2025, 09:00 |
Źródło informacji | Stowarzyszenie Otwarte Klatki |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Wybory prezydenckie: kto zdecyduje - my czy hakerzy?
- 14.05.2025, 11:06
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Softserve
-
Image
Algorytmy, talent i sukces - polscy uczniowie wśród najlepszych na Bałtyckiej Olimpiadzie Informatycznej 2025
W dniach 24–29 kwietnia 2025 roku w Toruniu odbyła się XXXI edycja Bałtyckiej Olimpiady Informatycznej. Polacy – zarówno w oficjalnej, jak i nieoficjalnej części zawodów – zdobyli aż 12 medali, w tym cztery złote. Co warte podkreślenia – każdy z reprezentantów Polski wrócił z Bałtyckiej Olimpiady Informatycznej z medalem. Oficjalnym zwycięzcą został Michał Wolny z Warszawy, który uzyskał 450 punktów. Lepszy wynik uzyskał jedynie zawodnik z Izraela, który startował poza konkursem.- 13.05.2025, 14:51
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Fundacja Rozwoju Informatyki
-
Image
Mana prezentuje Hotmeal: pierwszy gorący, pikantny i pełnowartościowy posiłek o kosmicznym pochodzeniu
Firma Mana, spółka technologiczna działająca w dziedzinie biotechnologii i zaawansowanego, pełnowartościowego żywienia, wprowadza na rynek swoją najnowszą innowację – Mana Hotmeal. To pierwszy gorący, słony posiłek o wartości 400 kcal, z teksturą w formacie dania w 500 ml kubku, który dostarcza żywienia na poziomie badań kosmicznych, komfortu nowoczesnego stylu życia oraz korzyści przekraczających oczekiwania. Hotmeal kontynuuje ponad dekadę rozwoju produktów Mana i rozszerza jej kultowe portfolio Mark 8 – ósmej generacji receptury opartej na naukowo potwierdzonym żywieniu, zaawansowanych biotechnologiach i zrównoważonym rozwoju.- 13.05.2025, 10:00
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Mana
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ