Nauka i technologie

Coventry University w ramach globalnego rozwoju swojej działalności otwiera centrum badawcze w Polsce

18.10.2022, 10:00aktualizacja: 18.10.2022, 10:00

Coventry University Wrocław
Coventry University ogłosiło otwarcie centrum badawczego Coventry University Research Institute Europe (w skrócie CURIE), które stanowić będzie rozszerzenie działań uczelni poza funkcjonujący już kampus w Polsce. Zamierza prowadzić we Wrocławiu prace badawczo-rozwojowe oraz budować kompetencje odpowiadające współczesnym wyzwaniom rynku.

W 2020 roku, Coventry University, jako pierwsza brytyjska uczelnia, otworzyła filię w Polsce. Obecnie we Wrocławiu kształci studentów o profilu informatycznym i biznesowym.

CURIE będzie prowadzić działalność komplementarną do oferty edukacyjnej wrocławskiego kampusu, korzystając z dorobku naukowego szesnastu już istniejących centrów badawczych uczelni, których wiedza i doświadczenie mają wspierać pracę lokalnych ekspertów.

Naukowcy, zatrudnieni we Wrocławiu, będą współpracować z badaczami w Wielkiej Brytanii oraz partnerami uniwersytetu w Europie przy przedsięwzięciach naukowych dotyczących problemów współczesnego świata, związanych na przykład z zieloną transformacją czy przyszłością transportu.

Coventry University już dziś realizuje obszerne badania o międzynarodowym zasięgu, dostarczając innowacyjne rozwiązania dla wyzwań globalnych. Według badania Research Excellence Framework (REF), przeprowadzonego w 2021 roku wśród brytyjskich szkół wyższych przez The Times Higher Education, 70 proc. prac badawczo-rozwojowych prowadzonych na tej uczelni sklasyfikowano jako wiodące w skali międzynarodowej.

Nowe centrum badawcze koncentruje się na wyzwaniach związanych z neutralnością klimatyczną, przyszłością transportu, cyberbezpieczeństwem i rozwojem cyfrowym. Ma stanowić przestrzeń dla wymiany wiedzy z przemysłem, środowiskiem akademickim, lokalnymi decydentami i instytucjami otoczenia biznesu w Polsce i Europie.

Rozwiązania opracowane przez naukowców z Coventry University, w tym inteligentne ogniwo dla zrównoważonej, niskoemisyjnej i zautomatyzowanej mobilności, zaprezentowano podczas konferencji Made in Wrocław, odbywającej się 18 października w Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia. Obecny na wydarzeniu prof. Richard Dashwood, prorektor uczelni ds. badawczo-rozwojowych, symbolicznie zainaugurował działalność CURIE.

„Powstanie Coventry University Research Institute Europe stanowi kamień milowy na drodze uczelni do rozwiązywania kluczowych wyzwań w skali globalnej. Poprzez łączenie badań, wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów z Polski i Wielkiej Brytanii oraz współpracę na rynku europejskim, możemy dostarczać innowacyjne rozwiązania dla dobra przyszłych pokoleń” – powiedział prof. Dashwood.

„Naszą ambicją jest, aby CURIE było miejscem, w którym poszerzymy zakres prowadzonych przez nas badań. Chcemy jeszcze sprawniej odpowiadać na problemy współczesności i tworzyć lepszą przyszłość dla nas wszystkich” – dodał.

Więcej na temat działalności CURIE i Coventry University Wrocław można dowiedzieć się na stronie: https://www.coventry.ac.uk/research/curie/

KONTAKT:
Karolina Pokorska