Nauka i technologie

Ekspert: wpływ sztucznej inteligencji (AI) sprzyja powstawaniu nowych stanowisk pracy

18.12.2023, 08:30aktualizacja: 18.12.2023, 08:30

Wpływ sztucznej inteligencji (AI) jest bardzo widoczny w branży IT- powiedział PAP ekspert SoDA. Ciągły rozwój sztucznej inteligencji daje szansę na ułatwienia i usprawnienia pracy w wielu obszarach, nie tylko w IT, powstaną też nowe ścieżki kariery zawodowej.

Wpływ sztucznej inteligencji (AI) jest bardzo widoczny w branży IT, w szczególności zauważalny jest wpływ dużych modeli językowych LLM (z ang. Large Language Model), które są wykorzystywane do generowania tekstów, tłumaczenia, podsumowywania treści, budowy chatbotów, czy też generowania fragmentów kodu systemów IT – powiedział PAP ekspert Organizacji Pracodawców Usług IT SoDA (Software Development Association Poland), Prezes Zarządu w Finture Radosław Bzoma.

Bzoma zaznaczył, że dzięki obecności AI i jej dalszego rozwijania pojawiają się nie tylko nowe aplikacje i rozwiązania, ale także powstają nowe stanowiska pracy.

Wśród zawodów, które jego zdaniem będą zyskiwać na popularności, znalazły się m.in. AI Enginneer, Data Scientist czy Machine Learning Engineer. Zaznaczył, że otwierają się też nieznane wcześniej ścieżki kariery. "Coraz częściej mówi się o tzw. Prompt Engineer. Są to osoby konstruujące zapytania do LLM-ów, w celu uzyskania najlepszych rezultatów" – wytłumaczył Bzoma.

Zaznaczył jednak, że nie maleje zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu bezpieczeństwa. "Rozwój mobilnych produktów finansowych i bankowych napędza wzrost popytu na architektów rozwiązań z zakresu cyberbezpieczeństwa na urządzeniach mobilnych" – dodał.

Więcej na: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C98770%2Cekspert-wplyw-sztucznej-inteligencji-ai-sprzyja-powstawaniu-nowych-stanowisk

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 18.12.2023, 08:30