Nauka i technologie

Emmes wprowadza do Advantage eClinical funkcje telemedyczne

28.09.2023, 09:06aktualizacja: 28.09.2023, 09:17

Najnowsza aktualizacja należy do szerzej zakrojonej strategii stworzenia pierwszej w branży ujednoliconej platformy danych cyfrowych do badań zdecentralizowanych i hybrydowych.

ROCKVILLE, Md., 27 września 2023 r. /PRNewswire/ -- Emmes, globalna spółka prowadząca działalność badawczą na zlecenie (CRO) zaangażowana we wsparcie zdrowia publicznego i rozwoju branży biofarmaceutycznej, ogłasza uzupełnienie Advantage eClinical o funkcje telemedyczne. Nowa aplikacja umożliwia realizację zaplanowanych wizyt w formie wirtualnej z wykorzystaniem rozmów wideo bezpośrednio przez platformę, a pacjenci mogą się logować za pomocą dotychczasowego portalu dla uczestników. Advantage eClinical zaprojektowano w celu umożliwienia dostępu do prostych, intuicyjnych funkcji, które płynnie dopasowują się do codziennego życia uczestników i ośrodków badawczych.

Dodanie funkcji telemedycznych stanowi część szerszego planu rozwoju platformy danych klinicznych trzeciej generacji spółki Emmes. Wizją spółki jest stworzenie pierwszej ujednoliconej, elastycznej infrastruktury cyfrowej badań klinicznych, która w sposób minimalny angażuje ośrodki badawcze i uczestników oraz jest bardziej przystępna. Pojedyncza, elastyczna platforma łączy w sobie wszystkie metody prowadzenia badań klinicznych - tradycyjne, zdecentralizowane z wykorzystaniem metod hybrydowych oraz w pełni wirtualne - a także uwzględnia wszystkie potrzeby pacjentów, sponsorów i ośrodków badawczych. Obejmuje ona również wszystkie zadania, od pozyskiwania i czyszczenia danych oraz monitorowania po zarządzanie przepływem pracy, lokalizację próbek, a nawet narzędzia do oceny klinicznej i rekrutacji.

„Advantage eClinical to coś więcej niż EDC (elektroniczne utrwalenie danych) czy eCOA/ePRO (elektroniczne oceny wyników badań klinicznych / wyników zgłaszanych przez pacjentów). Jest to platforma, która przyspieszy realizację wszystkich rodzajów badań klinicznych w ramach ujednoliconego modułowego systemu. 90 proc. respondentów badania opinii i wniosków przeprowadzonego w 2021 r. przez Centrum Informacji i Badań nad Uczestnictwem w Badaniach Klinicznych (CISCRP) podkreśla znaczenie wyboru sposobu realizacji wizyt w ramach badania klinicznego, na przykład w formie wizyt wirtualnych lub domowych. Eliminując potrzebę zorganizowania i utworzenia dodatkowych systemów badań zdecentralizowanych (DCT), mamy nadzieję, że więcej badań będzie przewidywać alternatywne sposoby uczestnictwa z uwzględnieniem potrzeb pacjentów” - skomentowała Ching Tian, dyrektor ds. innowacji w Emmes.

Ashley Davidson, zastępczyni wiceprezesa ds. zarządzania produktami i działalnością, wyjaśniła, że aplikacja do rozwiązań telemedycznych znacznie uprości przepływ pracy w ośrodkach badań, ponieważ wszystkie informacje będą wyświetlane na ekranie jednocześnie, w tym formularze oceny i karty pacjentów. Dodała:

„Rozwiązanie daje wrażenie prawdziwej wizyty odbywanej osobiście i umożliwia jednoczesne robienie notatek i przeglądanie kart pacjenta. Jeśli chodzi o aspekt praktyczny, obsługa zdecentralizowanego lub hybrydowego badania klinicznego oznacza, że w badaniach mogą uczestniczyć bardziej zróżnicowane grupy pacjentów, co jest czynnikiem bardzo istotnym z punktu widzenia organów regulacyjnych”.

Platforma Advantage eClinical działa w chmurze i jest zgodna z zasadą 21 CFR część 11, RODO i HIPAA. Jest ona dostępna jako samodzielny produkt - oprogramowanie jako usługa (SaaS) - dla każdego klienta i CRO z branży biofarmaceutycznej. Platforma obsłużyła już ponad 1000 badań klinicznych z udziałem niemal miliona pacjentów w ponad 70 krajach i przeszło 31 000 ośrodkach badawczych.

Emmes

Założona ponad 45 lat temu Emmes jest globalną spółką prowadzącą kompleksowe badania kliniczne na zlecenie, która dąży do doskonałości we wspieraniu zdrowia publicznego i rozwoju innowacji w dziedzinie biofarmaceutycznej. Do klientów spółki należą liczne agencje i instytuty amerykańskiego rządu federalnego oraz szeroki zakres firm biotechnologicznych, farmaceutycznych i produkujących wyroby medyczne na całym świecie. Aby dowiedzieć się więcej o pozytywnym wpływie tych badań na zdrowie ludzi, odwiedź stronę internetową Emmes www.emmes.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/220594/Emmes_Logo.jpg

Źródło: Emmes