Nauka i technologie

Mary Kay Inc. przedstawia nowe ustalenia dotyczące postępów w pielęgnacji skóry i wykorzystywania narzędzi komputerowych do określania poziomu wrażliwości skóry

24.06.2024, 09:16aktualizacja: 24.06.2024, 09:27

Business Wire/Mary Kay Inc.

DALLAS--(BUSINESS WIRE)-- Firma Mary Kay Inc., globalny lider w dziedzinie innowacyjnej pielęgnacji skóry, niedawno ujawniła wyniki dwóch przełomowych badań: pierwsze z nich dotyczyło kuracji przeciwutleniającej, która zmniejsza widoczne efekty zanieczyszczenia i starzenia się ludzkiej skóry, natomiast drugie skupiało się na zastosowaniu narzędzi komputerowych do dokładnego przewidywania bezpieczeństwa różnych składników kosmetycznych i potencjalnych reakcji ludzkiej skóry na ich działanie. Naukowcy Mary Kay podzielili się wnioskami z badań podczas konferencji Society of Investigative Dermatology (SID) z 2024 roku, które odbyło się w Dallas w Teksasie. Marka była srebrnym sponsorem wydarzenia.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20240620003794/pl/

„Naukowcy Mary Kay przodują w badaniach dotyczących pielęgnacji skóry. Z przyjemnością prezentujemy szerszej społeczności naukowej nasze ostatnie ustalenia” - powiedziała dr Lucy Gildea, dyrektor ds. innowacji w pionie Product & Science firmy Mary Kay.

Aktualne partnerstwo z Society of Investigative Dermatology podkreśla zaangażowanie firmy Mary Kay w zaawansowane badania nad pielęgnacją skóry. Podtrzymując współpracę, firma konsekwentnie dąży do przełomowych odkryć naukowych w dziedzinie dermatologii, aby ostatecznie oferować konsumentom bezpieczniejsze i bardziej efektywne produkty do pielęgnacji skóry.

„Niezachwiane zaangażowanie Mary Kay w badania i rozwój doskonale wpasowuje się w cele realizowane przez Society for Investigative Dermatology - powiedziała dr Rebecca Minnillo, dyrektor ds. programu, komunikacji i rozwoju w SID. - Nasze trwałe partnerstwo daje nam możliwość przesuwania granic w dermatologii, przez co zbliżamy się do przełomowych odkryć, które mogą doprowadzić do transformacji rynku preparatów do pielęgnacji i leczenia”.

Badania Mary Kay nad wpływem zanieczyszczenia powietrza na skórę prowadzone w ramach współpracy z różnymi ośrodkami akademickimi od 2016 roku wykazały, że mieszanka przeciwutleniaczy zawierająca resweratrol, niacynamid i oligopeptyd-1 chroni naturalną barierę lipidową skóry przed uszkodzeniem oksydacyjnym wywoływanym przez cząstki stałe i promieniowanie UV, występujące razem lub osobno. Dodatkowo ustalono, że wspomniana mieszanka zapobiega tworzeniu się wolnych rodników pod wpływem światła niebieskiego, co wskazuje na jej potencjał w łagodzeniu szkodliwego wpływu na skórę różnych czynników stresogennych występujących w otoczeniu.

Dodatkowo Mary Kay wykorzystuje komputerowe narzędzia toksykologiczne do poprawy oceny bezpieczeństwa składników w kosmetykach i produktach do higieny osobistej. Takie innowacyjne podejście wymaga korzystania z zaawansowanych metod komputerowych do przewidywania bezpieczeństwa i potencjalnej toksyczności składników na wczesnym etapie, co istotnie ogranicza potrzebę stosowania szczegółowych badań laboratoryjnych. Wirtualne badanie przesiewowe umożliwia wczesne sprawdzenie składników, co gwarantuje, że tylko bezpieczne składniki zostaną użyte w procesie opracowywania produktów. Metoda ta nie tylko pozwala zaoszczędzić czas i zasoby, ale też jest zgodna ze standardami etycznymi i przepisami. Wykorzystując te zaawansowane narzędzia, marka Mary Kay podkreśla swoje zobowiązanie do korzystania z najnowocześniejszej technologii przy opracowywaniu swoich produktów oraz gwarantuje swoim klientom najwyższe standardy bezpieczeństwa i efektywności.

Dr Gildea z firmy Mary Kay była również gospodynią interesującego panelu w SID pt. „Wgląd w skutki zanieczyszczenia dla zdrowia skóry: ostatnie odkrycia i nowe perspektywy”, który obejmuje ekspertów z różnych obszarów dermatologii i biologii molekularnej. Wśród panelistów znalazł się dr Thomas Haarmann-Stemmann, Group Leader w Leibniz Research Institute for Environmental Medicine, który omówił powiązanie między wyższą temperaturą otoczenia a starzeniem się skóry. Dr Elma Baron, profesor nadzwyczajny dermatologii z Case Western Reserve University, podkreśliła znaczenie przeciwutleniaczy stosowanych zewnętrznie w łagodzeniu stresu oksydacyjnego i poprawie zdrowia skóry. Dr Hong Sun, profesor nadzwyczajny z NYU Grossman School of Medicine, zgłębił temat zmian molekularnych komórek skóry narażonych na czynniki stresogenne występujące w środowisku, dowodząc skuteczności kuracji przeciwutleniających w odwracaniu zmian ekspresji genów powiązanych z uszkodzeniem skóry w wyniku działania promieni UV i narażenia na zanieczyszczenia.

Sponsoring i ustalenia zaprezentowane podczas konferencji SID z 2024 roku są wyrazem najnowszych działań Mary Kay mających na celu wzmocnienie długoterminowego zobowiązania marki do prowadzenia zaawansowanych badań i działalności rozwojowej w obszarze zdrowia skóry i urody. Mając na swoim koncie ponad 1600 patentów dotyczących produktów, technologii i wzorów opakowań, marka Mary Kay pozostaje liderem innowacyjności w segmencie pielęgnacji skóry.

O Mary Kay

Kiedyś. Teraz. Zawsze. Mary Kay Ash, jedna z pierwszych kobiet, której udało się przebić tzw. szklany sufit, stworzyła swą wymarzoną markę kosmetyczną w 1963 r. w Teksasie w jednym celu: aby wzbogacać życie kobiet. Z tego marzenia powstała międzynarodowa firma współpracująca z milionami niezależnych konsultantek i konsultantów w ponad 35 krajach. Od 60 lat możliwości oferowane przez Mary Kay pozwalają kobietom kształtować swoją przyszłość dzięki edukacji, mentoringowi, wsparciu i innowacjom. Firma Mary Kay z zaangażowaniem inwestuje w naukę leżącą u podstaw piękna i produkuje nowoczesne kosmetyki do pielęgnacji skóry i makijażu, suplementy diety oraz zapachy. Mary Kay wierzy w ochronę naszej planety dla przyszłych pokoleń, wspiera kobiety chore na raka i będące ofiarami przemocy domowej oraz zachęca młode osoby do realizacji marzeń. Więcej informacji można znaleźć na stronie marykayglobal.com oraz śledząc profile społecznościowe na Facebooku, Instagramie, LinkedIn oraz w serwisie X (dawniej Twitter).

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20240620003794/pl/

Źródło: Mary Kay Inc.

Mary Kay Inc. Corporate Communications