Nauka i technologie

National Geographic: ponad połowa Polaków twierdzi, że są dowody na istnienie pozaziemskich cywilizacji

20.04.2023, 09:27aktualizacja: 20.04.2023, 09:34

Roswell, Strefa 51, a nawet polski Emilcin na lubelszczyźnie – domniemanych spotkań ludzi z obcą cywilizacją było do tej pory wiele, jednak wszystkie relacje były traktowane z rezerwą. Mimo to, jak wynika z badania „Co Polacy wiedzą o UFO?” przeprowadzonego przez Kantar Public na zlecenie National Geographic, Polacy nie uważają tego tematu za kinową fikcję. Aż 54% badanych stwierdziło, że są dowody na istnienie pozaziemskich cywilizacji. Z raportu wynika również, że prawidłowo definiujemy skrót UFO – 79% badanych odpowiedziało, że jest to niezidentyfikowany obiekt latający. Co ciekawe 7% ankietowanych przyznało, że widziało UFO lub miało kontakt z istotami pozaziemskimi. Badanie zostało zrealizowane przy okazji premiery serialu dokumentalnego “UFO: przełomowe śledztwa”, który zadebiutuje na antenie National Geographic 21 kwietnia.

W maju 2022 roku w Kongresie Stanów Zjednoczonych odbyło się pierwsze od ponad 50 lat publiczne wysłuchanie w sprawie UFO. Przedstawiciele Pentagonu mówili nawet o 400 przypadkach zauważenia niezidentyfikowanych obiektów latających. I chociaż na ogół spekuluje się o urządzeniach meteorologicznych czy szpiegowskich, jak w przypadku obiektów zauważonych w tym roku nad USA i Kanadą, to kwestia potencjalnych przybyszy z innej galaktyki cały czas rozbudza wyobraźnię nie tylko miłośników kina science fiction. Nic dziwnego, że doniesienia na ten temat cieszą się dużą popularnością.

Informacji o UFO na własną rękę poszukuje 37% Polaków. Najczęściej, bo 94% z nich korzysta do tego celu z Internetu – przede wszystkim z tematycznych forów, grup czy portali. 51% swoją wiedzę czerpie z popularnonaukowych programów telewizyjnych. Co ciekawe, większość Polaków – bo aż 61% uważa, że rządy powinny gromadzić i upubliczniać materiały dotyczące UFO.

O materiałach dotyczących UFO upublicznionych przez amerykański Pentagon opowiada serial „UFO: przełomowe śledztwa”, którego pierwszy odcinek będzie można obejrzeć na antenie National Geographic już 21 kwietnia o godzinie 21:00. Widzowie dowiedzą się jakie były kulisy odtajnienia przez Kongres Stanów Zjednoczonych wyjątkowych nagrań z UFO oraz obejrzą niesamowite relacje pilotów marynarki wojennej, którzy widzieli niezidentyfikowane obiekty latające.

Infografiki do pobrania:

Źródło informacji: National Geographic