Nauka i technologie

NCBR: 440 mln zł z Funduszy Europejskich na rozwój innowacji dla mikroelektroniki

25.06.2024, 15:04aktualizacja: 25.06.2024, 16:22

PAP/ Kadr z filmu
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) przekaże spółce Vigo Photonics ponad 440 mln zł z Funduszy Europejskich na realizację projektu „HyperPIC - Fotoniczne układy scalone”. „Innowacyjne produkty znajdą zastosowanie w nowoczesnym przemyśle, rolnictwie, a także w urządzeniach codziennego użytku” - wskazał prof. dr hab. inż. Jerzy Małachowski, dyrektor NCBR.

Podczas uroczystości podpisania umowy na dofinansowanie projektu szef NCBR, poinformował, że HyperPIC został wybrany do dofinansowania w ramach realizowanego przez Centrum konkursu IPCEI - Microelectronics/ Communication Technologies z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki.

„Wartość całego projektu Vigo Photonics przekracza 853 ml zł, zaś kwota dofinansowania to 440 mln zł” - podał.

Prof. Małachowski dodał, że HyperPIC to wieloletni program inwestycyjny, który, jak spodziewają się jego twórcy, będzie również impulsem do rozwoju polskiego klastra technologii fotonicznych.

„Zapewni wiele nowych miejsc pracy, zarówno bezpośrednio w projekcie, jak i w ekosystemie partnerów i klientów, oraz przyciągnie talenty inżynierskie do Polski” - wyjaśnił szef NCBR.

Jak ocenił, dzięki projektowi HyperPIC, firma wprowadzi na rynek innowacyjne w skali świata produkty odpowiadające potrzebom sztucznej inteligencji (AI), internetowi rzeczy (IoT), które także sprawdzą się w przemyśle 4.0 oraz w nowoczesnym rolnictwie.

Jerzy Małachowski przypomniał, że mechanizm IPCEI (z ang. Important Projects of Common European Interest czyli ważne projekty stanowiące przedmiot wspólnego europejskiego zainteresowania) to jeden z najważniejszych instrumentów wspierających nową politykę gospodarczą oraz politykę konkurencji Unii Europejskiej.

Wyjaśnił, że umożliwia on sięgnięcie po wsparcie w wysokości niedostępnej w innych instrumentach oraz skutecznie wspiera współpracę w ramach europejskich przedsiębiorstw.

„IPCEI został uruchomiony m.in. dla obszaru mikroelektroniki pod nazwą Microelectronics and Communication Technology, w skrócie ME/CT. Projekt IPCEI ME/CT zrzesza największe europejskie firmy z sektora półprzewodnikowego, zarówno w dziedzinie mikroelektroniki, jak i fotoniki” - zaznaczył prof. Małachowski.

Dodał, że celem mechanizmu IPCEI jest wzmocnienie potencjału europejskiego przemysłu w kontekście globalnej konkurencji i zbudowanie niezależności Europy w strategicznych dla jej rozwoju łańcuchach wartości.

Jak podkreślił prof. Małachowski, za pośrednictwem NCBR Fundusze Europejskie trafiają do firm, które kształtują rozwiązania jutra.

„Mamy 17-letnie doświadczenie w partycypacji w programach ze środków unijnych i transferowaniu tych funduszy do przedsiębiorców i naukowców. Vigo Photonics wielokrotnie uczestniczyło w konkursach realizowanych przez NCBR, jest więc świetnym przykładem firmy, która korzysta z oferty środków publicznych najlepiej jak tylko można” - ocenił dyrektor NCBR.

Zwrócił również uwagę, że firma Vigo Photonics jako lider lub beneficjent uzyskała, nie licząc projektu HyperPic, dofinansowanie na realizację 11 innych projektów na łączną kwotę ponad 101,5 mln zł. Natomiast jako konsorcjant spółka brała udział w 10 projektach, które uzyskały dofinansowanie na łączną kwotę ponad 50 mln zł. Dodał, że projekty te realizowane były z takimi partnerami jak: Politechnika Warszawska, Wojskowa Akademia Techniczna, Instytut Technologii Elektronowej w Warszawie, Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Mikroelektroniki i Fotoniki czy Politechnika Łódzka.

Jak wyjaśnił dr Adam Piotrowski, prezes zarządu Vigo Photonics, produkty jego firmy mogą być w przyszłości integrowane w urządzeniach codziennego użytku takich jak smartfony, sprzęt AGD czy inteligentne zegarki.

„Istnieje także dla nich ogromny potencjał na rynkach biomedycyny, ochrony środowiska czy branży automotive. Informacje o składzie chemicznym, dystansie czy temperaturze fizycznych obiektów, które będą mogły być zbierane za pomocą takich sensorów, będą doskonałym źródłem danych do przetwarzania dla sztucznej inteligencji, wprowadzając ją na kolejny poziom rozwoju” - powiedział.

Prezes zarządu Vigo Photonics zwrócił uwagę, że większość precyzyjnych urządzeń pozwalających na wykrywanie oraz analizę pojedynczych cząsteczek różnego rodzaju gazów czy substancji lotnych w średniej podczerwieni, posiada duże ograniczenia wejścia na masowe rynki ze względu na wysoką cenę oraz spore gabaryty całego układu. Wskazał, że układ obecnie składa się ze źródła promieniowania (lasera), odbiornika (detektora) oraz całego systemu przetwarzania danych.

„Projekt, na który pozyskaliśmy dofinansowanie, dotyczy miniaturyzacji i integracji całego układu do poziomu czipu. Taka integracja i możliwości produkcji czipów w skali masowej, a co za tym idzie obniżenie kosztów całego układu, stworzy ogromny potencjał do wykorzystania we wszystkich sektorach przemysłu, a także w elektronice użytkowej, która otacza nas na co dzień” - wyjaśnił dr Adam Piotrowski.

Dodał, że jego firma pracuje nad technologiami przyszłości i spodziewa się również silnego oddziaływania projektu na cały ekosystem polskiej fotoniki, pozwalając docelowo Polsce stać się znaczącym graczem w branży fotoniki zintegrowanej w Europie.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo