Nauka i technologie

PPG łączy siły z Centrum Nauki HUMANITARIUM w Polsce, sponsorując interaktywną "Kolorową Pracownię"

12.07.2016, 13:05aktualizacja: 12.07.2016, 13:05

Interaktywna wystawa dla dzieci jest pierwszym z wielu wspólnie planowanych wydarzeń.

PITTSBURGH - (BUSINESS WIRE) - PPG (NYSE: PPG) zostało sponsorem interaktywnej wystawy “Kolorowa Pracownia PPG” w centrum nauki HUMANITARIUM we Wrocławiu. Stała ekspozycja interaktywna i laboratorium stanowią pierwszy z wielu projektów współpracy realizowanych przez PPG i centrum nauki. Projekt ma na celu zaangażowanie dzieci i pielęgnowanie ich zainteresowania nauką i technologią. Firma PPG, w ramach globalnego programu dotacji, przeznaczyła 30 000 USD na stworzenie laboratorium.

Działająca od kwietnia "Kolorowa Pracownia PPG" wykorzystuje różnorodne środki, aby pomóc dzieciom zrozumieć, jakie zjawiska naukowe kryją się za kolorami. Dzieci mają okazję stworzyć trójwymiarowe obrazy z wykorzystaniem 'puchnących farb', które same wytwarzają oraz uczą się jak mieszać kolory poprzez wirtualne łączenie farb na ekranie i używanie ich do pomalowania animowanego pokoju. Ponadto trójwymiarowa tęcza pomaga dzieciom zrozumieć powiązanie kolorów ze zjawiskiem rozszczepienia światła słonecznego w kropli wody.

"HUMANITARIUM oferuje dzieciom miejsce do odkrywania świata przez pryzmat nauki - powiedział Andrzej Zygadło, dyrektor ds. zasobów ludzkich, PPG CEMT (Europa Środkowa, Bliski Wschód i Turcja). - Misja centrum jest uzupełnieniem zaangażowania PPG w kształcenie naukowe i technologiczne. Jest to partnerstwo idealne, które pomoże uczniom szkół podstawowych i średnich wzmocnić ich zamiłowanie do nauki. Równocześnie, PPG będzie miało niepowtarzalną okazję wypromowania swojej marki i firmy".

PPG i Fundacja PPG postawiły sobie za cel 'ubarwianie i rozświetlanie' społeczności skupionych wokół PPG na całym świecie. W 2015 roku przekazaliśmy setkom organizacji lokalnych ponad 7,8 mln dolarów. Poprzez inwestycje mające na celu wyrównywanie szans edukacyjnych pomagamy w budowaniu współczesnej wykwalifikowanej bazy pracowniczej i wspieramy rozwój przyszłych innowacji w sektorach związanych z produkcją powłok i materiałów specjalistycznych. Dodatkowo zachęcamy pracowników PPG do wywierania wpływu na sprawy, które są dla nich ważne poprzez wspieranie ich działań w ramach wolontariatu i akcji charytatywnych. Więcej szczegółów na: www.ppgcommunities.com. Można nas znaleźć również na Twitterze: @PPG_Communities.

HUMANITARIUM

Ogrody Doświadczeń Humanitarium to miejsce stworzone z myślą zarówno o dzieciach, jak i dorosłych. Naszym celem jest pobudzenie ciekawości i chęci zrozumienia nauk przyrodniczych oraz umocnienie szacunku dla otaczającego nas świata. Poprzez nasze interaktywne wystawy i warsztaty nasi goście odkrywają sekrety nauki angażując w proces poznania wszystkie swoje zmysły. Projekt HUMANITARIUM ma za zadanie dowieść, że nauki przyrodnicze nie muszą być trudne, a edukacja przez zabawę może być naprawdę fascynującą i pełną eksperymentów przygodą. HUMANITARIUM jest częścią europejskiego programu "Nauka i społeczeństwo" (ang. Science and Society). Więcej informacji na stronie: http://humanitarium.eitplus.pl.

PPG: WE PROTECT AND BEAUTIFY THE WORLD™ (CHRONIMY I UPIĘKSZAMY ŚWIAT)

W PPG (NYSE:PPG), każdego dnia dokładamy wszelkich starań, aby opracowywać i dostarczać farby, pokrycia i materiały, które cieszą się zaufaniem naszych klientów już od ponad 130 lat. Poprzez zaangażowanie i kreatywność rozwiązujemy nawet najbardziej skomplikowane problemy naszych klientów, współpracując z nimi ściśle w stworzeniu właściwego planu działania. Nasza firma z siedzibą główną w Pittsburghu działa jednocześnie w ponad 70 krajach. W 2015 odnotowaliśmy sprzedaż netto sięgającą 15,3 mld dolarów. Świadczymy usługi klientom działającym na rynkach budowlanych, produktów konsumenckich, przemysłowych, transportowych oraz wtórnych. Aby dowiedzieć się więcej, wejdź na: www.ppg.com.

Hasło "We protect and beautify the world" to nasz znak rozpoznawczy, a logo PPG jest zarejestrowanym znakiem towarowym PPG Industries Ohio, Inc.

Źródło: PPG

KONTAKT: