Nauka i technologie

Program Open Eyes Economy Summit 2024 już dostępny

09.10.2024, 10:00aktualizacja: 09.10.2024, 10:22

Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej (1)
Pod hasłem „Dusza Europy” 19 i 20 listopada 2024 r. w Krakowie i online odbędzie się IX edycja jedynego w Polsce Kongresu Ekonomii Wartości Open Eyes Economy Summit. Zaproszeni prelegenci i prelegentki będą rozmawiać o przyszłości Europy oraz innych bieżących wyzwaniach, przed którymi stoi współczesny świat. Patronat honorowy nad IX edycją kongresu objęły instytucje, takie jak: Ministerstwo Cyfryzacji, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Ministerstwo Przemysłu oraz Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny.

Program

Główne ścieżki tematyczne kongresu dotyczą: polityki klimatycznej, odpowiedzialnej polityki inwestycyjnej, etyki w życiu publicznym, kompetencji przyszłości, krajobrazu miast i ich cyfrowej transformacji.

Wśród ponad 80 punktów programu poruszone zostaną kwestie, takie jak:

• W jakim stopniu wprowadzenie euro może zapewnić Polsce konkurencyjność?
  • Europejski Zielony Ład czy Nieład?
  • Czy w polskim systemie prawnym można skutecznie chronić krajobraz?
  • Dane miejskie i ich wpływ na jakość życia mieszkańców
  • Czy designerom i awatarom wszystko wolno? Etyka VR i sztucznej inteligencji
  • Edukacja ekologiczna
  • Czy etyka publiczna jest zanikającym dobrem i jakie mogą być tego skutki?
  • Czego dowiedzieliśmy się o naszym państwie w 2024 roku?
  • Czy równość się opłaca?

Na kongresie wystąpi blisko 300 prelegentek i prelegentów ze świata biznesu, polityki, nauki i kultury. Wśród już potwierdzonych gości znajdują się:

• Krzysztof Gawkowski - wiceprezes Rady Ministrów, minister cyfryzacji,
  • Radosław Sikorski - minister spraw zagranicznych,
  • Monika Smoleń-Bromska - Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego,
  • Hans-Jörg Lutzeyer - Dyrekcja Generalna ds. Badań Naukowych i Innowacji, Komisja Europejska,
  • Joanna Erdman - wiceprezes zarządu banku, ING Bank Śląski,
  • Aleksander Miszalski - prezydent Miasta Krakowa,
  • Oktawia Gorzeńska - wiceprezydentka Gdyni,
  • Tomasz Terlikowski - dziennikarz, filozof, publicysta,
  • Pilvi Torsti - Europejska Fundacja Kształcenia (ETF).

Dusza Europy

Każda edycja Open Eyes Economy Summit ma swoje hasło przewodnie. W tym roku będzie nim „Dusza Europy”. Program wydarzenia obejmuje wystąpienia i debaty odnoszące się do sytuacji i przyszłości Europy, w tym do jej intelektualnej i etycznej witalności. Europa pozostaje w wielowymiarowym kryzysie. Podstawowym wyzwaniem jest określenie jego źródeł i natury oraz dostrzeżenie tych sił mentalnych i społecznych, które mogą przysłużyć się do jego przezwyciężenia.

Podczas kongresu dyskusji zostaną poddane zagadnienia, które oddają rzeczywiste położenie geopolityczne i społeczne Europy:

• Europa - wspólnota wartości czy interesów? Co dziś łączy, co dzieli i co możemy/powinniśmy z tym zrobić
  • Demografia a gospodarka Polski i Europy. Praca dla robotów czy imigrantów?
  • Duchowa geografia Europy dzisiaj
  • Czy przyszłość naszego kontynentu zależy dziś od Europy Środkowej?
  • Europa i Unia - szanse i zagrożenia
  • Czy Ukraina jest potrzebna Europie?
  • Energia dla Europy. Transformacja energetyczna a konkurencyjność: Jak się zelektryfikować na zielono i nie zginąć
  • Sztuczna inteligencja po krako(w)sku, czyli Europa między młotem USA a kowadłem Chin. Wolność i bezpieczeństwo vs. wzrost PKB i przewagi konkurencyjne

Premiery

Główną publikacją tegorocznej edycji OEES będzie zbiór esejów „Dusza Europy. Co dzieli i jednoczy nas Europejczyków?” pod redakcją Jerzego Hausnera - przewodniczącego Rady Programowej OEES i Jarosława Kuisza - redaktora naczelnego Kultury Liberalnej. Publikacja będzie wydana przez Fundację GAP i Kulturę Liberalną. Wśród autorów esejów są:

• Marek Belka i Włodzimierz Cimoszewicz - byli premierzy Polski,
  • Adam Daniel Rotfeld - były minister spraw zagranicznych RP,
  • Magda Vášáryová - słowacka aktorka, dyplomatka i polityczka,
  • Emil Brix - wybitny dyplomata austriacki, dyrektor Diplomatische Akademie Wien,
  • Pierre Buhler - były ambasador Francji w Polsce.

Podczas wydarzenia zostanie zaprezentowana również trzecia edycja eksperckiego raportu na temat stanu polskiej gospodarki - „Indeks Wiarygodności Ekonomicznej Polski”. Publikacja ta jest formą niezależnego i obiektywnego obywatelskiego doradztwa, które ma ułatwiać i porządkować dyskurs publiczny na temat pożądanych kierunków prowadzenia polityki gospodarczej i społecznej. W tegorocznej edycji IWEP obok Polski, Czech, Słowacji i Węgier uwzględniono również Rumunię.

Partnerzy

Organizacja tak dużego wydarzenia nie byłaby możliwa bez wsparcia i zaangażowania wielu firm, instytucji i organizacji.

W gronie partnerów IX edycji znajdują się m.in.: Pracodawcy RP, ING Bank Śląski, Stowarzyszenie Autorów ZAiKS, Konfederacja Lewiatan, Dziennik Gazeta Prawna i Radio Zet.

Miastem Gospodarzem jest Miasto Kraków.

Wydarzenia towarzyszące Open Eyes Art Festival

Kongresowi tradycyjnie towarzyszyć będą wydarzenia kulturalne Open Eyes Art Festival, organizowane przez Fundację GAP, Akademię Sztuk Pięknych w Krakowie, Agencję Artystyczną GAP i Nowohuckie Centrum Kultury. Festiwal rozpocznie się 7 listopada 2024 r., a w jego ramach odbędą się m.in. wystawy: Krystyny Zachwatowicz-Wajdy „Konstelacje” w ramach cyklu „Przestrzeń dla sztuki”, Marii Anny Potockiej „Pisać/Patrzeć/Widzieć”, Zbigniewa Bajka „Jurkovič - Kafka - Bajek” oraz prezentacja projektów studenckich Open Art. Na zakończenie pierwszego dnia Kongresu OEES w koncercie „Muzyczna Fuzja Folkloru” wystąpią: Kapela ze Wsi Warszawa, Kapela Maliszów i Hirundo Maris.

Rekrutacja wolontariuszy

Trwa nabór wolontariuszy na Open Eyes Economy Summit 2024. Podczas ostatniej edycji w wolontariat na kongresie zaangażowało się aż 160 osób. To szansa na zdobycie doświadczenia w organizacji międzynarodowego wydarzenia i poznanie znanych osobistości ze świata polityki, biznesu i kultury. Więcej informacji i formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie: https://kongres.oees.pl/wolontariat/.

O Open Eyes Economy Summit

Open Eyes Economy Summit to międzynarodowe wydarzenie społeczno-gospodarcze, które z pomocą znanych autorytetów z Polski i ze świata analizuje rzeczywistość i tworzy idee jutra. W ubiegłej edycji szczytu wzięło udział ponad 5000 osób z 30 krajów (stacjonarnie i online). Udział w OEES to wyjątkowa okazja, by zyskać wiedzę i inspirację od ekspertów oraz nawiązać nowe kontakty.

Aktualny program oraz rejestracja na Open Eyes Economy Summit 2024 dostępne są na stronie: https://kongres.oees.pl/.

Źródło informacji: Fundacja Gospodarki i Administracji Publicznej

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE