Nauka i technologie

Przynęta na nanorurkowe "grube ryby" ocali najcenniejsze nanorurki

07.03.2023, 09:00aktualizacja: 07.03.2023, 09:00

Polscy naukowcy odkryli przynętę na „nanorurkowe grube ryby”. Metoda pozwoli w jednym kroku oddzielić wszystkie większe nanorurki węglowe i pozostawić te najmniejsze - mające szczególny potencjał do wykorzystania w fotowoltaice lub nanomedycynie.

Jak wyjaśnił PAP prof. Dawid Janas z Politechniki Śląskiej, naukowcy z jego zespołu zaobserwowali, że niejonowe surfaktanty dają możliwość precyzyjnej izolacji nanorurek węglowych o określonej strukturze. Artykuł dokumentujący wyniki badań opublikowało czasopismo „Advanced Science”. Aby wyjaśnić sens odkrycia, profesor Janas posługuje się analogią do wędkarstwa.

„Załóżmy, że mamy staw z karpiami oraz szczupakami. Chcemy hodować oba gatunki, ale karpie rosną wolno i potrzeba około 3-4 lat by, nadawały się na wigilijny stół. W tym czasie szczupaki będą rosły jak na drożdżach i - jak osiągną odpowiedni rozmiar - zjedzą nasze karpie, tym samym przekreślając świąteczne marzenia kulinarne. By rozwiązać ten problem i ocalić karpie, potrzeba odpowiedniej przynęty, która pozwoli odłowić owe duże szczupaki, zanim ich apetyt stanie się zagrożeniem” - obrazuje prof. Janas.

Podobnie jest w przypadku nanorurek węglowych, w których to małe „okazy” są najbardziej pożądane do wskazanych zastosowań, a duże trzeba wyeliminować z populacji.

Więcej na: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C95581%2Cprzyneta-na-nanorurkowe-grube-ryby-ocali-najcenniejsze-nanorurki.html

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 07.03.2023, 09:00