Nauka i technologie

SCE 2023 przedstawia chińskie innowacje w obszarze inteligentnych połączonych pojazdów napędzanych nowymi źródłami energii

05.09.2023, 09:28aktualizacja: 05.09.2023, 09:31

PR Newswire/iChongqing

CHONGQING, Chiny, 5 września 2023 r. /PRNewswire/ -- Informacja prasowa z iChongqing - Targi 2023 Smart China Expo (SCE 2023) odbywają się w dniach 4-6 września w ośrodku wystawienniczym Chonquing International Expo Center, a tematyka tegorocznej edycji obejmuje inteligentne połączone pojazdy napędzane nowymi źródłami energii i cyfrowe Chiny, zgodnie z informacjami przekazanymi podczas zorganizowanej niedawno konferencji prasowej.

Podczas tegorocznych targów omówiona zostanie rewolucja inteligentnego transportu poprzez takie usprawnienia jak planowanie ruchu w czasie rzeczywistym, inteligentne parkowanie i cyfrowe zarządzanie flotą pojazdów. Obejmując 12 obszarów, w tym akumulatory i inteligentne kabiny kierowcy, targi przyciągnęły również ponad 310 potentatów przemysłowych, takich jak Changan i Seres.

Uczestnicy mogą oczekiwać wnikliwych analiz najlepszych chińskich przedstawicieli kręgów akademickich i liderów branżowych, reprezentujących takich gigantów jak STMicroelectronics, Dassault Systèmes czy Ford. Panele dyskusyjne z udziałem członków starszego kierownictwa firm Microsoft, IBM i Tencent zaplanowano w celu omówienia komercyjnych zastosowań sztucznej inteligencji i rozwoju sektora inteligentnych sieci.

Sekcja „Inteligentne urządzenia i inteligentna produkcja” będzie skoncentrowana na przełomowych rozwiązaniach technologicznych w obszarze inteligentnych robotów i wysoko precyzyjnych czujników, przy czym uświetnią ją swoją obecnością przedstawiciele największych przedsiębiorstw przemysłowych, takich jak China Aerospace Science and Industry Corporation Limited oraz China Electronics Technology Group Corporation.

Szczególny nacisk na Big Data, sztuczną inteligencję i technologię chmury obliczeniowej napędza sekcję pt. „Nowa generacja IT”, która zgromadzi 43 kluczowe przedsiębiorstwa, w tym Huawei, Alibaba i China Unicom. Przedstawiciele tego sektora omówią zastosowanie technologii w rozwoju miast, opieki zdrowotnej i edukacji w świecie rzeczywistym.

Organizatorzy wystosowali zaproszenia do międzynarodowych liderów branży produkcji części samochodowych, w tym Bosch i CATL, i tytanów sektora pojazdów napędzanych nowymi źródłami energii, jak BMW, BYD i NIO. Ponadto 27 ambasadorów reprezentujących takie kraje jak Meksyk i Argentyna również weźmie udział w wydarzeniu, którego głównym punktem będzie Chińsko-Szwajcarski Konkurs Inkubacji Biznesu, do którego zgłosiło się ponad 20 zespołów z różnych krajów świata.

Singapur jest aktywnym sponsorem SCE od 2020 roku i będzie kontynuować to partnerstwo w latach 2023-2025. „Singapur, współgospodarz tegorocznej edycji targów przedstawi swoją sprawność technologiczną na stoisku o powierzchni 1000 m2” - powiedział Chu Bin, zastępca dyrektora Biura Administracyjnego Chińsko-Singapurskiej (Chongqing) Inicjatywy Demonstracyjnej Strategicznej Łączności.

Odwiedzających czeka prawdziwa gratka dzięki niemal 3000 innowacjom od ponad 480 liderów branżowych i zakulisowym odkryciom w zakresie pojazdów napędzanych nowymi źródłami energii. SCE odnosi ogromne sukcesy od momentu inauguracji w 2018 r.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie: https://www.ichongqing.info/special/smart-china-expo-2023/

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2200561/All_the_7_exhibition_halls_of_the_Smart_China_Expo_2023_open_to_the_media_on_3rd_September___Photo_L.jpg

Źródło: iChongqing

Źródło informacji: PR Newswire