Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Roman Adamus - wiceprezes Krajowej Izby Kominiarzy przypomina, że już starożytni Grecy stosowali urządzenia do odprowadzania dymu. Z czasem udoskonalano sposoby odprowadzania produktów spalania i pojawiały się coraz doskonalsze kominy. Jednak zdarzało się, że sadza nagromadzona w kominie ulegała zapłonowi i była przyczyną pożarów obejmujących nieraz całe miasta. Początki kominiarstwa sięgają trzynastego wieku. Kominiarze, którzy czyścili kominy z sadzy dawali przy tym baczenie, czy kominy są bezpieczne. Tym samym usuwali zagrożenie pożaru i zaczadzenia, przynosząc szczęście mieszkańcom.
Radca Krajowej Izby Kominiarzy Krzysztof Ziombski przypomina właścicielom budynków lub ich zarządcom o obowiązkowych okresowych kontrolach i czyszczeniach przewodów kominowych (dymowych, spalinowych, wentylacyjnych).
W 2015 roku w Polsce zanotowano ponad dziewięć tysięcy pożarów sadzy w kominie. Giną ludzie, zaś materialne straty idą w miliony. Nawet jeżeli nie dojdzie do pożaru komina to brak odpowiedniej konserwacji przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) i lekceważenie usług kominiarskich może spowodować zatrucie tlenkiem węgla zwanym potocznie czadem.
W okresie od 1 września 2015 do 31 marca 2016 Państwowa Straż Pożarna odnotowała 3 878 zdarzeń związanych z tlenkiem węgla, w których poszkodowanych zostało 2 229 osób, a życie straciło 50 osób.
Niepokojący jest fakt zwiększenia się liczby pożarów i zaczadzeń w domach jednorodzinnych.
Podczas Konwentu Pracodawców Kominiarskich przypomniano, że przy projektowaniu pionowych przewodów kominowych wentylacyjnych należy wziąć pod uwagę fakt, iż w przypadku pożaru, każdy pionowy przewód kominowy wentylacyjny może stać się potencjalnym przewodem oddymiającym lokal.
Stąd wszystkie przewody kominowe wentylacyjne powinny być wykonane z materiałów ogniotrwałych oraz stale powinny być utrzymywane w dobrym stanie technicznym.
Dla zdrowia Twojej rodziny,
Potrzebne jest czyste powietrze i sprawne kominy.
Szczęście samo się nie zdarza;
Zatem zaproś kominiarza!
KONTAKT:
Krajowa Izba Kominiarzy
ul. Grzybowska 87
00-844 Warszawa
www.izbakominiarzy.pl
-
Marcin Ziombski
tel. kom. +48 501-020-383
e-mail: marcin.ziombski@izbakominiarzy.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 27.04.2016, 14:00 |
Źródło informacji | Krajowa Izba Kominiarzy |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Algorytmy, talent i sukces - polscy uczniowie wśród najlepszych na Bałtyckiej Olimpiadzie Informatycznej 2025
W dniach 24–29 kwietnia 2025 roku w Toruniu odbyła się XXXI edycja Bałtyckiej Olimpiady Informatycznej. Polacy – zarówno w oficjalnej, jak i nieoficjalnej części zawodów – zdobyli aż 12 medali, w tym cztery złote. Co warte podkreślenia – każdy z reprezentantów Polski wrócił z Bałtyckiej Olimpiady Informatycznej z medalem. Oficjalnym zwycięzcą został Michał Wolny z Warszawy, który uzyskał 450 punktów. Lepszy wynik uzyskał jedynie zawodnik z Izraela, który startował poza konkursem.- 13.05.2025, 14:51
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Fundacja Rozwoju Informatyki
-
Image
Mana prezentuje Hotmeal: pierwszy gorący, pikantny i pełnowartościowy posiłek o kosmicznym pochodzeniu
Firma Mana, spółka technologiczna działająca w dziedzinie biotechnologii i zaawansowanego, pełnowartościowego żywienia, wprowadza na rynek swoją najnowszą innowację – Mana Hotmeal. To pierwszy gorący, słony posiłek o wartości 400 kcal, z teksturą w formacie dania w 500 ml kubku, który dostarcza żywienia na poziomie badań kosmicznych, komfortu nowoczesnego stylu życia oraz korzyści przekraczających oczekiwania. Hotmeal kontynuuje ponad dekadę rozwoju produktów Mana i rozszerza jej kultowe portfolio Mark 8 – ósmej generacji receptury opartej na naukowo potwierdzonym żywieniu, zaawansowanych biotechnologiach i zrównoważonym rozwoju.- 13.05.2025, 10:00
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Mana
-
Image
Koncern Shanghai Electric wzbudza podziw na targach Intersolar Europe 2025 dzięki szerokiej gamie innowacyjnych rozwiązań w zakresie nowoczesnych źródeł energii wspierających światową transformację energetyczną
Spółka zaprezentowała w Monachium efekty wspólnych prac nad nowatorskimi rozwiązaniami w zakresie energii fotowoltaicznej i wodorowej oraz magazynowania energii, przyspieszając tym samym dążenia Europy do osiągnięcia neutralności emisyjnej.- 13.05.2025, 09:27
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ