Nauka i technologie

Szybki internet na terenie całej Polski to bezpieczeństwo i sprawne działanie państwa

28.10.2024, 07:30aktualizacja: 28.10.2024, 09:51

Pexels
Dostępu do szybkiego i stabilnego internetu oczekują mieszkańcy, przedsiębiorcy i jednostki samorządu terytorialnego z obszarów miejskich i wiejskich. „Rozbudowa infrastruktury telekomunikacyjnej, jak i sieci komórkowych czy stacji bazowych, to inwestycje, które są ważne dla nas wszystkich - zapewniają bezpieczeństwo i sprawne działanie państwa” - mówi Michał Gramatyka, wiceminister cyfryzacji.

Infrastruktura telekomunikacyjna, umożliwiająca kontakt z numerami alarmowymi i szybką reakcję służb ratunkowych, pełni ważną rolę z punktu widzenia bezpieczeństwa publicznego. Stabilne połączenie z internetem umożliwia elektroniczną komunikację z urzędem i bankiem, zapewnia dostęp do zdalnej edukacji czy pracy, a także do coraz powszechniejszych e-usług takich jak zakupy online czy korzystanie z domowej rozrywki.

„Rozbudowa infrastruktury telekomunikacyjnej, jak sieci komórkowych czy stacji bazowych, to inwestycje, które są ważne dla nas wszystkich - zapewniają bezpieczeństwo i sprawne działanie państwa. Przynoszą korzyści nie tylko mieszkańcom, ale też firmom. Dzięki tym działaniom każdy w Polsce, bez względu na miejsce zamieszkania, będzie miał dostęp do szybkiego internetu, co wyrównuje szanse i wspiera rozwój lokalnych społeczności oraz całej gospodarki” - podkreśla Michał Gramatyka sekretarz stanu w Ministerstwie Cyfryzacji.

W krajowych strategiach cyfryzacji inwestycje w infrastrukturę mobilną i światłowodową, które przyczynią się do eliminacji tzw. „białych plam” - obszarów pozbawionych dostępu do szybkiego internetu, mają charakter priorytetowy.

W opinii Witolda Tomaszewskiego, p.o. rzecznika prasowego Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE), infrastruktura telekomunikacyjna czy energetyczna jest uznawana za inwestycję celu publicznego, ponieważ niesie korzyści nie tylko pojedynczym osobom, ale całej lokalnej społeczności.

„W czasach zdalnej nauki, pracy i rozrywki całkowite >>odłączenie<< od internetu jest tak samo niemożliwe jak życie bez dostępu do sieci energetycznej, kanalizacyjnej, wodociągu czy drogi. To są kwestie, które każdy bierze pod uwagę, budując dom. I jeżeli na potencjalnym placu budowy jest zero kresek na telefonie komórkowym, a na okolicznych słupach nie widać zawieszonych światłowodów, to lokalizacja bardzo mocno traci na atrakcyjności” - wskazuje Witold Tomaszewski.

Dostęp do szybkiego internetu na terenie całej Polski, także w małych miejscowościach, umożliwia samorządom realizację ambitnych projektów. Świadczą o tym m.in. wyniki konkursu Innowacyjny Samorząd, organizowanego corocznie przez Serwis Samorządowy PAP.

Wśród nagrodzonych i wyróżnionych w 2024 r. samorządów były m.in.: władze Bydgoszczy za projekt „Baza Zarządzania Energią - ROBOT”, obejmujący wdrożenie narzędzi automatyzujących procesy zarządzania dokumentami sprzedaży energii i innych mediów; gmina Brzozie, która wybudowała salę widowiskową z innowacyjnym studiem multimedialnym do nagrań i transmisji online czy Zduńska Wola za wprowadzony przez miasto projekt powszechnej nauki programowania.

„W obecnych czasach samorządy są zmuszone stosować innowacyjne metody polepszania swojej komunikacji ze społecznościami lokalnymi, na rzecz których realizują te usługi. I, co widać po efektach, czynią to bardzo dobrze" - podkreślił Tomasz Szymański, wiceminister spraw wewnętrznych i administracji w trakcie gali konkursu Innowacyjny Samorząd w maju br.

Szybki i stabilny przesył danych jest także podstawą działalności biznesowej w coraz większej liczbie sektorów gospodarki. W opinii ekspertów brak infrastruktury na odpowiednim poziomie i brak dostępu do nowoczesnych usług telekomunikacyjnych może zablokować rozwój gospodarczy w mniej zurbanizowanych regionach, ponieważ zniechęca przedsiębiorców do podejmowania działalności gospodarczej.

Witold Tomaszewski wskazuje, że prezes UKE tak kreuje politykę regulacyjną, aby jak najwięcej Polaków miało dostęp do wysokiej jakości sieci telekomunikacyjnych. Jeżeli nie światłowodowych, to przynajmniej w oparciu o sieci mobilne.

„W ostatniej aukcji na częstotliwości dla sieci 5G, zwycięzcy zobowiązali się do pokrycia 99 proc. gospodarstw domowych siecią o przepustowości nie niższej niż 95 Mb/s jeszcze w tym dziesięcioleciu. To pozwoli nie tylko na skuteczną walkę z wykluczeniem cyfrowym, ale także pozytywnie wpłynie na konkurencję pomiędzy operatorami i na ceny usług” - zaznacza Witold Tomaszewski.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 28.10.2024, 07:30