Nauka i technologie

Wsparcie ukraińskich naukowców w ramach partnerstwa z Breakthrough Prize Foundation

23.11.2022, 08:49aktualizacja: 23.11.2022, 08:55

SAN FRANCISCO, 23 listopada 2022 r. /PRNewswire/ -- Ukraińscy naukowcy, którzy uciekli przed wojną z Rosją albo którzy stracili możliwość pracy z powodu zniszczenia ich miejsca pracy, otrzymają pomocną dłoń od kolegów z Australii.

Ogłoszone dziś wsparcie przyjmie formę darowizny w wysokości 800 tys. dolarów australijskich przekazanej przez fundację non-profit Breakthrough Prize Foundation na rzecz Australijskiej Akademii Nauk.

W ramach przekazanych środków wspierane będą inicjatywy polegające na:

• nawiązywaniu długofalowej współpracy badawczej pomiędzy naukowcami z Ukrainy i Australii, ze szczególnym uwzględnieniem badaczy początkujących i tych w środkowym okresie kariery (np. w postaci krótkich wizyt w australijskich jednostkach badawczych w celu nawiązania kontaktów, które zostaną podtrzymane po zakończeniu wojny),
  • udostępnianiu ukraińskim naukowcom nowoczesnej infrastruktury naukowo-badawczej i zaplecza, jakimi dysponuje Australia, w tym systemów superkomputerowych, synchrotronów, teleskopów oraz ośrodków naukowych utworzonych w ramach krajowej strategii na rzecz infrastruktury badawczej (National Collaborative Research Infrastructure Strategy – NCRIS); a także na
  • stworzeniu możliwości wysyłania danych i próbek do jednostek badawczych w Australii w celu przeprowadzenia analizy i odesłania jej wyników instytutom badawczym w Ukrainie.

Wszystkie działania mające na celu wsparcie ukraińskich naukowców realizowane będą zgodnie z dziesięciopunktowym planem działania – opracowanym z myślą o odbudowie nowoczesnego i włączonego w międzynarodowe struktury systemu naukowo-badawczego w Ukrainie.

Prof. Chennupati Jagadish – prezes Australijskiej Akademii Nauk – powiedział, że Akademia stoi po stronie narodu ukraińskiego i pracowników naukowych Ukrainy zarówno w kraju, jak i za granicą.

„Wskutek wojny zniszczeniu uległy liczne ukraińskie obiekty badawcze i uniwersytety. Postrzegamy tę inicjatywę jako jeden z najskuteczniejszych sposobów, w jaki możemy wesprzeć ukraińskie środowisko naukowe” – powiedział prof. Jagadish.

„Dzięki niej powstanie przynoszące obopólne korzyści partnerstwo, w ramach którego naukowcy z Australii i Ukrainy zyskają możliwość wymiany wiedzy”.

„Dziękujemy Breakthrough Prize Foundation za hojną darowiznę i bieżące wsparcie dla naukowców z Ukrainy”.

Inicjatywa stanowi element globalnego ruchu wsparcia dla ukraińskich naukowców, wpisując się w działania prowadzone już przez takie państwa jak Stany Zjednoczone, Polska czy Dania, które przyjęły do siebie uciekających przed wojną przedstawicieli i przedstawicielki ukraińskiego środowiska naukowego – głównie kobiety.

Akademia należy również do komitetu koordynacyjnego tworzonego przez inne państwowe akademie nauk, w tym amerykańską, polską i ukraińską.

„Inspirujący jest widok zjednoczenia środowiska naukowego ze wszystkich kontynentów we wspieraniu naukowców z Ukrainy i ich kluczowych badań – powiedział Yuri Milner, założyciel Breakthrough Prize Foundation. – Pochwalam wkład Australijskiej Akademii Nauk w globalne działania w tym zakresie”.

Australijska Akademia Nauk (Australian Academy of Science) jest stowarzyszeniem 590 czołowych naukowców z Australii. Udziela ona niezależnego doradztwa naukowego, promuje międzynarodową współpracę naukową, działa na rzecz podnoszenia poziomu świadomości i zrozumienia nauki w społeczeństwie, a także stoi na straży doskonałości australijskiej nauki, promując ją i wspierając.

Breakthrough Prize Foundation jest organizacją non-profit, której przyświeca misja nagradzania najznakomitszych naukowców na świecie, wspierania przełomowych badań naukowych oraz kształtowania kultury wiedzy, w której każdy, ze szczególnym uwzględnieniem najmłodszego pokolenia, może czerpać inspirację z wielkich pytań zadawanych przez naukę. Breakthrough Prize, nagroda uważana za „Oscara w nauce”, przyznawana jest najlepszym uczonym na świecie w dziedzinie nauk o życiu, fizyki fundamentalnej i matematyki. Każdy laureat otrzymuje 3 mln dolarów amerykańskich. Z kolei Breakthrough Junior Challenge to coroczny międzynarodowy konkurs na materiały filmowe, w których uczniowie szkół średnich inspirują innych do kreatywnego myślenia o nauce.

Źródło: The Breakthrough Prize Foundation

KONTAKT: