Nauka i technologie

Zlecone: W Austrii będą tworzone pasy awaryjne

03.01.2012, 13:09aktualizacja: 03.01.2012, 13:09

Od 1 stycznia 2012 r. muszą powstawać pasy awaryjne w obszarach o dużym nasileniu ruchu na autostradach w Austrii.

Wiedeń, 23 grudnia 2011 r. - Od 1 stycznia 2012 r. wydzielanie pasów awaryjnych w obszarach o dużym nasileniu ruchu będzie obowiązkowe na austriackich autostradach lub drogach - czyli w miejscach, gdzie wymagane są winiety. Pogotowie ratunkowe, straż pożarna i inne służby alarmowe będą mogły dotrzeć na miejsce o cztery minuty szybciej, a szanse poszkodowanych na przeżycie zwiększą się o 40%. Pas awaryjny ratuje życie!

Jak działa pas awaryjny?

- Jeżeli na autostradach lub drogach powstają korki lub jest duże nasilenie ruchu, wszyscy użytkownicy drogi są zobowiązani do uformowania pasa awaryjnego - przed zatrzymaniem ruchu oraz nawet wtedy, gdy nie ma w pobliżu żadnego pojazdu służb alarmowych;

- Na drogach dwupasmowych wszystkie pojazdy ustawią się na lewym pasie równoległym do kierunku jazdy, a pozostałe pojazdy maksymalnie zbliżą się do prawej krawędzi jezdni, nawet wjeżdżając na pobocze utwardzone;

- Ten sam system ma zastosowanie do dróg o trzech lub więcej pasach. Wszystkie pojazdy na skrajnym lewym pasie ustawiają się maksymalnie z lewej strony. Wszystkie pozostałe pasy przemieszczają się w miarę możliwości w prawo.

W ten sposób powstaje tzw. pas awaryjny, który może być wykorzystywany wyłącznie przez pojazdy służb alarmowych (policję, straż pożarną i pogotowie ratunkowe), pojazdy służby drogowej lub pomocy drogowej.

UWAGA:

- Tworzenie pasa awaryjnego jest konieczne nie tylko w sytuacji, gdy zdarzył się wypadek powodujący opóźnienie w ruchu. Należy zapewnić swobodny przejazd pojazdów służb alarmowych do innych obszarów lub szpitali;

- Tworzenie pasa alarmowego należy rozpocząć nawet wtedy, gdy użytkownicy drogi jadący z przodu jeszcze go nie utworzyli.

Oznacza to, że taka sama zasada, która obowiązuje obecnie w Niemczech, Szwajcarii, Czechach i Słowenii, będzie miała zastosowanie również w Austrii, gdzie tworzenie pasów awaryjnych w obszarach o dużym nasileniu ruchu jest obowiązkowe! Użytkownicy dróg, którzy korzystają z pasów awaryjnych bez upoważnienia lub którzy blokują przejazd pojazdom służb alarmowych, mogą otrzymać karę pieniężną w wysokości 2 180 EUR.

Broszurę informacyjną można znaleźć pod adresem http://www.rettungsgasse.com.

KONTAKT:

Leiter ASFINAG Unternehmenskommunikation