Nauka i technologie

„Żywioły Ziemi” – inauguracja nowego wideomappingu IGF PAN w Wilanowie

17.10.2023, 08:00aktualizacja: 17.10.2023, 09:41

Instytut Geofizyki PAN (1)
Instytut Geofizyki PAN serdecznie zaprasza na uroczystą inaugurację mappingu „Żywioły Ziemi”, który będzie prezentowany 21 października na fasadzie Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Inauguracji będzie towarzyszyć wykład prof. dra hab. Pawła Rowińskiego, dyrektora Instytutu Geofizyki PAN i hydrologa.

Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 17.00 wykładem „Żywioł wody okiem naukowców” prof. Rowińskiego w Oranżerii Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Tematem będą największe zagrożenia naturalne w naszym kraju: powodzie i susze. Zmiana klimatu w Polsce wiąże się nie tylko ze wzrostem temperatury, ale w sposób szczególny z nasileniem hydrologicznych zjawisk ekstremalnych.

Prof. Rowiński jest członkiem rzeczywistym Polskiej Akademii Nauk, a także wielu polskich i międzynarodowych organizacji naukowych. Był współtwórcą i pierwszym przewodniczącym Centrum Badań Ziemi i Planet GeoPlanet PAN, pracował i wykładał w kilku światowych centrach badawczych, m.in. jako stypendysta Fundacji Batorego w State University of New York w Stony Brook w Stanach Zjednoczonych. Jest prezesem zarządu europejskiego oddziału International Association for Hydro-Environment Engineering and Research (IAHR) i członkiem zarządu europejskiej federacji akademii nauk ALLEA.

Po wykładzie uczestnicy wydarzenia wezmą udział w pokazie wideomappingu „Żywioły Ziemi”, w którym przedstawionych zostanie kilka przykładów katastrof naturalnych, m.in. trzęsienia ziemi, powodzie, susze i huragany. Naukowcy pracujący w Instytucie Geofizyki PAN w swojej codziennej pracy zajmują się badaniem przyczyn tych zjawisk i opracowują prognozy intensywności ich występowania w krótszej i dłuższej perspektywie. Instytut Geofizyki obchodzi w tym roku jubileusz 70-lecia istnienia.

Widowisko powstało we współpracy z firmą MediaCraft znaną z takich realizacji jak największy wideomapping na świecie wyświetlony na 40 drapaczach chmur w Shenzhen w Chinach w 2019 roku czy pokazów na fasadach obiektów użyteczności publicznej w Warszawie, m.in. Politechnice Warszawskiej czy Królikarni.

Mapping „Żywioły Ziemi” będzie można oglądać w Wilanowie w piątki, soboty i niedziele przez najbliższe miesiące. W październiku pokaz jest planowany o godzinie 18.30, a w listopadzie – o 18.00. Szczegółowy program pokazów można znaleźć na stronie Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie: https://www.wilanow-palac.pl/mappingi.html

Udział w wydarzeniu w dniu 21 października jest bezpłatny. Osoby zainteresowane mogą zapisać się przez formularz: https://forms.gle/Zxw7g6VFyUKTxVRJ9.

Mapping „Żywioły Ziemi” oraz wykład „Żywioł wody w badaniach naukowców” są realizowane jako część projektu „Fascynująca Ziemia” i dofinansowane ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa”.

Źródło informacji: Instytut Geofizyki PAN

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE