Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Aby przerwać ten trend Małgorzata Rozmysłowska ze szkoły językowej MG Studio stworzyła program edukacji dzieci i dorosłych. W kolejce są też inne zaburzenia, jak uzależnienie od Internetu.
O tym jak ważna jest dieta w prawidłowym rozwoju dziecka mogli się przekonać uczestnicy spotkania z dietetykiem, które zorganizowała Małgorzata Rozmysłowska w Szkole Podstawowej nr 312 na warszawskim Gocławiu.
Pomysłodawczyni wykładu na co dzień prowadzi szkołę językową, w której w nowatorski sposób usiłuje połączyć edukację społeczną dzieci z nauką języka angielskiego. Nauczyciele poruszają z dziećmi tematy ważne z punktu widzenia ich prawidłowego rozwoju, dotyczące np. uzależnienia od Internetu czy przemocy. Obecnie dzieci uczą się po angielsku, jak zdrowo się odżywiać.
Do projektu przyłączyła się firma Bakoma, największy polski producent jogurtów. Plan lekcji zakłada "Dzień z Bakomą" - raz na dwa tygodnie najmłodsi eksperymentują kulinarnie, wykorzystując produkty mleczne.
Jak mówi właścicielka szkoły językowej MG Studio, dzięki temu uczniowie poznają język angielski, używając nie tylko wzroku i słuchu, lecz także poprzez zmysł smaku. Inspiracją do nauki przez zabawę są przepisy stworzone m.in. przez Instytut Żywności i Żywienia.
Na lekcjach angielskiego dzieci nie tylko dowiedzą się jak zdrowo jeść, lecz także jest to znakomita okazja, aby zażyły trochę gimnastyki. Szkoła Małgorzaty Rozmysłowskiej stosuje bowiem metodę nauczania angielskiego poprzez ruch.
Chodzi o to, że najmłodsi uczniowie nie potrafią wytrzymać 45 minut w bezruchu wciśnięci w szkolną ławkę. Dlatego salę dostosowano do ich potrzeb - znajdują się w niej specjalne meble i tzw. English Corner, gdzie podłoga wyłożona jest dywanem.
W momencie, kiedy dzieci znudzą się siedzeniem, nauczyciele wprowadzają elementy ruchu, bazując na temacie danej lekcji. Metoda nazywa się Total Physical Response. Jej autorzy odkryli, że dzieci najlepiej zapamiętują sytuacje związane z ruchem oraz to, co się działo w jego trakcie.
Równolegle z wprowadzaniem różnych elementów edukacyjnych do zajęć językowych Małgorzata Rozmysłowska organizuje cykliczne wykłady dla rodziców. Tym razem na spotkanie zaprosiła dietetyka, pracownika Instytutu Żywności i Żywienia, Aleksandrę Cichocką, autorkę książki "Praktyczny Poradnik Żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych".
Dietetyk pozytywnie oceniła inicjatywę lekcji angielskiego opartych o edukację dietetyczną, zaznaczając, że według niej warto, aby nauka o żywieniu trafiła do szkół jako przedmiot obowiązkowy.
Zwłaszcza, że dane dotyczące problemu otyłości w Polsce są niepokojące. Z raportu organizacji UNICEF wynika, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Zdaniem naukowców otyłe dzieci aż czterokrotnie częściej niż te z prawidłowym BMI wyrastają na dorosłych z nadciśnieniem tętniczym. Choroby sercowo- naczyniowe, często wynikające z nieprawidłowego odżywiania się, są główną przyczyną zawałów w Polsce.
Wśród czynników wpływających w największym stopniu na nasze zdrowie Aleksandra Cichocka wymieniła: styl życia (52 %), środowisko (22 %) i genetykę (16 %). Z kolei zdrowy styl życia, jak wyjaśniła autorka poradnika żywieniowego, to przede wszystkim racjonalna dieta i regularna aktywność fizyczna.
Dietetyk przekonywała, że najzdrowsza w Europie jest dieta śródziemnomorska zawierającą małe ilości składników wywołujących miażdżycę, takich jak nasycone kwasy tłuszczowe czy izomery trans. Menu bogate jest natomiast w antyoksydanty - witaminę C, E, beta-karoten, a także w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, potas i magnez.
Tradycyjna dieta śródziemnomorska charakteryzuje się dużym spożyciem warzyw, owoców i produktów zbożowych oraz sporą konsumpcją ryb, serów, orzechów i jogurtów.
Autorka starała się też obalić ciągle żywy mit czekolady jako doskonałego źródła magnezu. Okazuje się, że niewiele mniej tego pierwiastka zawiera np. fasola. W zawartości magnezu w 100 g produktu czekoladę wyprzedzają m.in. migdały i kasza gryczana.
Tymczasem zdaniem Aleksandry Cichockiej ważne jest, aby dzieci unikały słodyczy. W jej ocenie potrzebna jest edukacja społeczeństwa, żeby każda impreza nie wiązała się z jedzeniem słodyczy, które często są podtykane dzieciom np. jako nagrody.
Właśnie dlatego Małgorzata Rozmysłowska z okazji zbliżających się walentynek przygotowała dla swoich uczniów specjalną dietę walentynkową, skomponowaną w języku angielskim. "Żeby na 14 lutego dzieci mogły zaskoczyć swoich domowników" - wyjaśniła.
Natomiast następne spotkanie dla rodziców na temat problemu uzależnienia od Internetu odbędzie się 11 marca br. o godz. 18.45. Organizatorzy zapraszają wszystkich zainteresowanych tym zjawiskiem.
KONTAKT:
MG Studio - szkoła języka angielskiego
ul. Umińskiego 12
03-984 Warszawa
tel./fax: (22) 415 36 18
tel. kom. +48 601 271 481
e-mail: biuro@studiomg.com.pl
Źródło informacji: MG Studio - szkoła języka angielskiego
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 30.01.2014, 15:51 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |