Zdrowie i styl życia

XX Międzynarodowy Festiwal Sztuk Przyjemnych i Nieprzyjemnych

10.03.2014, 10:00aktualizacja: 10.03.2014, 10:00

Festiwal to trzytygodniowe święto teatru - osiem spektakli, trzy prapremiery (w tym jedna światowa!), dwie wystawy, dwa panele dyskusyjne i spotkania z twórcami. XX Międzynarodowy Festiwalu Sztuk Przyjemnych i Nieprzyjemnych odbywać się będzie od 15 marca do 4 kwietnia w Teatrze Powszechnym w Łodzi.

Temat jubileuszowej edycji Festiwalu to Mistrzowie. Dyrektor artystyczna Festiwalu i jego pomysłodawczyni - Ewa Pilawska proponuje, by zadać pytania o to, co oznacza bycie mistrzem w dzisiejszych czasach? Wokół tego tematu oscylować będą festiwalowe prezentacje - zarówno w problematyce poruszanej przez zaproszone na Festiwal spektakle, jak i w związku z zaproszonymi gośćmi, a także w ramach przygotowanych wydarzeń towarzyszących. W tegorocznym repertuarze znajdują się m.in. spektakle Krystiana Lupy, Wiktora Rubina (laureata "Paszportu Polityki") i Moniki Strzępki. Festiwalowi jak zawsze towarzyszyć będą dyskusje i spotkania z twórcami. Jedno z nich poświęcone będzie teatrowi na Ukrainie, bo też gościem zagranicznym tegorocznej edycji będzie Teatr DAKH z Kijowa, który specjalnie na Festiwal przygotowuje światową prapremierę spektaklu "Buda dla psa. Widok z góry. Widok z dołu". Prezentacji spektaklu towarzyszyć będzie panel poświęcony sytuacji teatru i działalność artystycznej na Ukrainie, który przygotuje i poprowadzi tłumaczka Agnieszka Lubomira Piotrowska. Druga dyskusja, którą poprowadzi Jacek Żakowski, poświęcona będzie osobie Krystiana Lupy.

Festiwalowi towarzyszyć będą również dwie wystawy pokazujące fenomen mistrza - nauczyciela i jego relacji z uczniem, który sam również staje się mistrzem. Pierwsza przygotowana z Instytutem Teatralnym im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie poświęcona będzie Krystianowi Lupie i Krzysztofowi Warlikowskiemu, druga - Waldemarowi Świerzemu i Andrzejowi Pagowskiemu (obaj przygotowywali plakaty Międzynarodowego Festiwalu Sztuk Przyjemnych i Nieprzyjemnych, dlatego wystawa im poświęcona wzbogacona będzie o prezentację wszystkich plakatów, które powstały dla Festiwalu autorstwa m.in. Franciszka Starowieyskiego, Stasysa Eidrigeviciusa, Rafała Olbińskiego, Michała Batorego, Piotra Młodożeńca, Eugeniusza Geta-Stankiewicza).

Zdjęcie dostępne pod adresem:

KONTAKT:

Remigiusz Mielczarek