Zlecone: Konkurs Piosenki Eurowizji 2011 w Duesseldorfie

15.10.2010, 12:00aktualizacja: 15.10.2010, 12:00

NDR zdecydował, że konkurs odbędzie się na stadionie ESPRIT Arena w Duesseldorfie.

Nadburmistrz Elbers : "Będziemy dobrymi gospodarzami!".

DUESSELDORF, Niemcy, 14 października 2010 r. /PRNewswire/ - 56. Konkurs Piosenki Eurowizji w 2011 roku odbędzie się w Duesseldorfie na stadionie ESPRIT Arena, jak ogłosił 12 października Norddeutsche Rundfunk (NDR). Dwa półfinały zaplanowano na 10 i 12 maja, zaś finał na 14 maja.

"Cały Duesseldorf nie może się doczekać tego wielkiego międzynarodowego wydarzenia. Jesteśmy dumni z faktu, że będziemy gospodarzem konkursu w Niemczech. Gorąco zapraszam wszystkich uczestników i gości Konkursu Piosenki Eurowizji z całej Europy. Będziemy dobrymi gospodarzami" - powiedział nadburmistrz miasta, Dirk Elbers.

Duesseldorf jest idealnym miejscem dla konkursu. Na stadionie ESPRIT Arena Eurowizję będzie mogło obejrzeć w około 24 000 widzów. NDR zdecydował się więc na miejsce, które najlepiej spełnia wysokie wymagania. ESPRIT Arena zostanie udostępniona organizatorom na sześć tygodni. Trzy drugoligowe mecze piłki nożnej Fortuna Duesseldorf, które początkowo miały odbyć się na stadionie, zostaną przeniesione na Paul-Janes-Stadion przy Flinger Broich.

"Przedstawiliśmy pierwszorzędną kandydaturę z pierwszorzędnym miejscem w pierwszorzędnym mieście. Będący stolicą kraju związkowego i organizatorem targów, Duesseldorf jest miastem międzynarodowym i kosmopolitycznym. Wieloletnie doświadczenie w organizowaniu znaczących imprez oraz doskonała infrastruktura gwarantują, że nasze miasto doskonale poradzi sobie z tym ogromnym wyzwaniem. Osoby zarządzające transmisją telewizyjną miały okazję przekonać się na własne oczy, jak doskonałe znajdą tu warunki - powiedział nadburmistrz Elbers i wyraził swoją wdzięczność w stosunku do wszystkich osób zaangażowanych w poparcie kandydatury miasta. - To wspaniałe, że tak wiele osób pomogło w doprowadzeniu tej imprezy do Duesseldorfu".

Konkurs Piosenki Eurowizji przybywa do Duesseldorfu już po raz drugi w tym roku. Mieszkańcy miasta byli bowiem częścią tegorocznego show w Oslo. W ramach KPE tysiące mieszkańców Duesseldorfu wzięło udział w grupowym tańcu, znanym jako flash mob, pod hasłem "Podziel się chwilą" ("Share the moment"). Tańczyli oni na Burgplatz, wieczorem, na tle promenady nadreńskiej, i wspólnie doświadczyli „chwili Eurowizji”. Duesseldorf znalazł się tym sposobem wśród 10 miast w całej Europie, w których organizowany był flash mob.

Nagranie video dostępne jest pod adresem:

(Sekcja Dusseldorf: 03:00 do 03:21 min)

Informacje dodatkowe:

Konkurs Piosenki Eurowizji 2011 odbędzie się w Niemczech. Finał konkursu zaplanowano na 14 maja, natomiast dwa półfinały na 10 i 12 maja. W każdym z dwóch półfinałów rywalizować będzie ze sobą 10 krajów, które będą walczyć o głosy telewidzów i jury. Do finału zakwalifikowały się: Niemcy, jako gospodarz, a także Francja, Wielka Brytania i Hiszpania. Planowane jest także pojawienie się zwyciężczyni tegorocznej edycji konkursu - Leny Meyer-Landrut (19). W Konkursie Piosenki Eurowizji 2010 w Norwegii wzięło udział łącznie 39 państw. Konkurs transmitowany był w 46 krajach. KPE oglądało około 160 milionów telewidzów w 150 krajach, w tym 14,7 miliona w Niemczech. Do 2010 r. Niemcy wygrały Eurowizję tylko raz - w 1982 roku, w Harrogate w Anglii. Wówczas Grand Prix dla Niemiec zdobyła Nicole, zaś na gospodarza KPE w 1983 roku zostało wyznaczone Monachium.

KONTAKT:

Kai Schumacher