Zlecone: Monitorowanie chmury - nowy HDB Cloud Monitor

25.02.2011, 10:00aktualizacja: 25.02.2011, 10:00

Firma HEUTHES opracowała prototyp systemu monitorowania pracy serwerów pracujących w chmurze przetwarzania danych (ang. Cloud Computing). Systemy firmy tworzone dla chmury są oparte o własną technologię Client-Web-Server. W nowej architekturze ma ona budowę pięcioelementową i zawiera użycie klienta w formie przeglądarki oraz serwery: WWW, aplikacyjne HDB, bazy danych SQL i monitorujące HDB Cloud Monitor. Oprócz serwerów głównych chmura obliczeniowa obejmuje również serwery zapasowe, pomiędzy którymi dane są replikowane w trybie on-line. W chwili obecnej HEUTHES stosuje replikację dwupoziomową. Pierwszy poziom to replikacja pomiędzy serwerami fizycznymi w chmurze obliczeniowej w ośrodku głównym. Drugi, to replikacja w sieci rozległej pomiędzy ośrodkiem głównym a odległym o 500 km ośrodkiem zapasowym. Nowa architektura umożliwi dostęp tylko do odczytu do serwerów replikacyjnych (zapasowych, Hot Standby).

W nowym rozwiązaniu serwer HDB Cloud Monitor staje się pełnoprawnym elementem całego rozwiązania Client-Web-Server. Może on wywoływać teleportację maszyn wirtualnych w zależności od obciążenia, zastępować pracę serwerów głównych serwerami zapasowymi, przełączać serwer bazy danych na maszyny zapasowe oraz zapewnia funkcję analizy logów systemowych. Jednak przede wszystkim HDB Cloud Monitor wizualizuje aktualny stan poszczególnych elementów chmury obliczeniowej i reaguje na przekroczenie dopuszczalnych wartości.

HDB Cloud Monitor może być oferowany klientom w konfiguracji zawierającej rozwiązania Open Source, oparte o Linux, Cacti, Nagios i Zabbix. Stosowana przez HEUTHES wirtualizacja powoduje, że nowy monitor może mieć swój odpowiednik zapasowy (mirror), który jest w każdej chwili gotowy przejąć jego pracę. Możliwa jest również teleportacja z jednej maszyny fizycznej na inną co w przypadku zbioru pojedynczych aplikacji byłoby niemożliwe i co poprawia niezawodność. HDB Cloud Monitor zapewnia również pracę hierarchiczną w wielu chmurach połączonych pomiędzy sobą, np. ośrodek główny i zapasowy.

Technologie HDB i Client-Web-Server zostały opracowane w połowie lat 90-tych XX wieku i są stosowane w rozwiązaniach HEUTHES do dnia dzisiejszego. Codziennie są wykorzystywane na blisko 10 tys. stacji roboczych w systemie MULTICENTAUR do obsługi transakcji bankowych, w GRYFCARD do obsługi transakcji kartowych oraz w systemie ISOF - rozwiązaniu ERP. Systemy bankowe pracują w chmurach prywatnych, ISOF zarówno w trybie licencji na serwerach użytkowników, jak i w ośrodku SaaS w chmurze publicznej. Dzięki obydwu technologiom systemy HEUTHES są uniwersalne i dostępne na wielu platformach i systemach operacyjnych.

Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.isof.pl.

Plik graficzny dotyczący tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 25.02.2011, 10:00
Źródło informacji PAP