Zdrowie i styl życia

Zlecone: OrbusNeich wnosi pozew o zniesławienie przeciwko doktorowi Pavlowi Cervince

21.03.2011, 13:48aktualizacja: 21.03.2011, 13:48

HONGKONG, 21 marca 2011 r. /PRNewswire/ - Firma OrbusNeich poinformowała dzisiaj, że złożyła pozew w Holandii przeciwko doktorowi Pavlovi Cervince i Szpitalowi im. Masaryka w Usti nad Labem w Republice Czeskiej, w którym doktor Cervinka jest ordynatorem oddziału kardiologii.

Pozew dotyczy badań klinicznych prowadzonych w Szpitalu im. Masaryka, w którym doktor Cervinka był głównym badaczem, który twierdził, że losowo porównał stent Genous firmy OrbusNeich z konwencjonalnym metalowym stentem wykorzystywanym w leczeniu pacjentów po zawale. Wyniki badania stentu OrbusNeich wykazały pewne zdarzenia niepożądane. Jednakże, po analizie badania przez OrbusNeich i niezależnych recenzentów, okazało się, że było wiele nieścisłości, przeinaczeń i niespójności w badaniu, metodach badania i ogłoszonych wnioskach z badania.

Według pozwu doktor Cervinka i Szpital im. Masaryka popełnili czyny niedozwolone i OrbusNeich wnosi o wydanie nakazu sądowego zakazującego dalszych prezentacji lub publikacji badania. Ponadto, OrbusNeich wnioskuje o publikację orzeczenia sądu w U.S. Journal, w którym badanie zostało opublikowane przez doktora Cervinkę i umieszczenie w U.S. Journal potwierdzenia decyzji przez doktora Cervinkę, a także inne formy zadośćuczynienia.

Po pierwszej prezentacji badania w American College of Cardiology w marcu 2009 r., zgodnie z praktyką właściwej społecznej odpowiedzialności firmy i poważnym zaniepokojeniem o dobro pacjenta, personel OrbusNeich skontaktował się z doktorem Cervinką, aby omówić badanie i zbadać okoliczności zgłoszonych niepożądanych skutków. W odpowiedzi, doktor Cervinka przekazał ograniczone informacje dotyczące trzech pacjentów, u których doszło do zakrzepicy w stencie (zakrzep). Niezależna ocena danych dotyczących tych pacjentów wykazała powikłania w przypadku wszystkich trzech pacjentów, a mianowicie niewłaściwe rozprężenie, niecałkowite pokrycie zwężenia, implantacja stentu w zdrowym segmencie tętnicy czy uciśnięciem ujścia zdrowej bocznicy i niewłaściwe umiejscowienie rozpórki w gałęzi diagonalnej, które są uznawane za czynniki ryzyka zakrzepicy w stencie. Ponadto ocena ta ujawniła rozbieżności w przedstawionych danych oraz niespójności i przeinaczenia w badaniu oraz opublikowanych wynikach. Po przedstawieniu wyników niezależnej oceny, doktor Cervinka przyznał, że popełnił błędy, jednakże zmiany, jakie wprowadził w kolejnych prezentacjach i publikacji badania w czasopiśmie medycznym nie stanowiły korekty zgłoszonych nieścisłości w badaniu, przyznania się do popełnienia błędów, ani nie stanowiły publikacji błędów i potwierdzenia nieważności badania.

Doktor Cervinka wiele razy przedstawiał wyniki i wnioski z badania po tym, jak on i Szpital im. Masaryka zdawali sobie sprawę z błędów w badaniu i publikowanych wynikach. W wyniku znacznego rozpowszechnienia badania i jego błędnych wniosków, które nie były poparte danymi, wielu klinicystów przestało używać tego produktu i zakończyło badania kliniczne, a firma OrbusNeich straciła reputację. Mimo wielu próśb OrbusNeich, ani doktor Cervinka, ani Szpital im. Masaryka nie ujawnili publicznie błędów i nieprawidłowości w tym nieważnym badaniu.

Alfred J. Novak, prezes i dyrektor generalny OrbusNeich, powiedział: "Stenty OrbusNeich i inne nasze produkty stanowią innowacyjne rozwiązania poprawiające jakość życia pacjentów na całym świecie. Podjęliśmy to działanie dopiero po wielu nieudanych próbach nawiązania porozumienia z doktorem Cervinką i Szpitalem im. Masaryka w celu poprawienia dokumentacji. Poinformowaliśmy doktora Cervinkę i Szpital im. Masaryka o nieścisłościach, przeinaczeniach i niezgodnościach odkrytych przez niezależnego recenzenta badania, a oni uznali nasze stanowisko. Niemniej jednak doktor Cervinka i Szpital im. Masaryka nadal szeroko przedstawiają i publikują błędne i nieważne badanie, co przynosi szkodę działalności i reputacji OrbusNeich. Chociaż staraliśmy się rozwiązać ten problem polubownie, działania podejmowane przez doktora Cervinkę i Szpital im. Masaryka nie pozostawiły nam innego wyboru, jak ochrona reputacji OrbusNeich i naszych produktów w sądzie".

Informacje o OrbusNeich

OrbusNeich jest globalną firmą, która projektuje, rozwija, produkuje i sprzedaje innowacyjne wyroby medyczne do leczenia chorób naczyniowych. Obecne produkty to pierwszy na świecie proleczniczy stent, Genous Stent, jak również inne stenty i balony wprowadzane do obrotu pod nazwami Azule (TM), R stent, Scoreflex (TM), Sapphire (TM), Sapphire II i Sapphire NC. Obecnie opracowywane produkty obejmują bioinżynieryjny stent uwalniający syrolimus Combo (TM) lub Combo Stent, który łączy w sobie proleczniczą technologię Genous dla szybkiego pokrycia śródbłonka dzięki uwalnianiu leku syrolimus od światła naczynia w celu kontroli proliferacji neointimy. OrbusNeich ma siedzibę w Hongkongu i prowadzi działalność w Shenzhen w Chinach; Fort Lauderdale na Florydzie; Hoevelaken w Holandii i Tokio w Japonii. OrbusNeich, który dostarczał sprzęt medyczny lekarzom za pośrednictwem swoich wcześniejszych spółek od 1979 roku, dzisiaj dostarcza produkty kardiologom interwencyjnym w ponad 60 krajach. Więcej informacji na stronie http://www.OrbusNeich.com. Informacje o OrbusNeich na twitterze http://www.twitter.com/OrbusNeich.

Źródło: OrbusNeich

KONTAKT: