Nauka i technologie

Zlecone: Unia Europejska zamierza oczyścić tereny byłych republik radzieckich z pestycydów

16.09.2011, 11:19aktualizacja: 16.09.2011, 11:19

HOLTE, Dania, 16 września 2011 r. /PRNewswire/ - Unia Europejska zdecydowała się zainicjować projekt - "Zwiększanie możliwości odnośnie eliminacji oraz zapobiegania nawrotowi przestarzałych pestycydów, jako przykład postępowania z niewykorzystanymi niebezpiecznymi substancjami chemicznymi na terenie byłego Związku Radzieckiego" - aby wspomóc byłe republiki radzieckie w gruntownym oczyszczaniu miejsc, gdzie niegdyś przechowywano pestycydy. Koszt realizacji całego przedsięwzięcia szacowany jest na ponad 700 mln EUR, podczas gdy na eliminację problemów związanych z jego wdrażaniem zaplanowano przeznaczyć 7 mln EUR od działania w tej dziedzinie.

Decyzje te zostały podjęte w ramach 11. Forum na temat HCH oraz przestarzałych pestycydów, które zostało zorganizowane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie ds. HCH i Pestycydów (IHPA) które w tym roku odbyło się w dniach 7-9 września,w Gabali, w Azerbejdżanie.

W trakcie sesji otwarcia, Minister Środowiska Azerbejdżanu, Huseyn Bagirov, również wyraził chęć swojego kraju do całkowitego pozbycia się pestycydów z czasów Związku Radzieckiego w ciągu 8-10 najbliższych lat. Azerbejdżan pretenduje do roli lidera w akcji oczyszczania z chemikaliów terenów Kaukazu oraz środkowej Azji.

Wszystkie te działania wynikają częściowo z działalności Międzynarodowego Stowarzyszenia ds. HCH i Pestycydów IHPA. Stowarzyszenie organizuje konferencje poruszające problemy związane z przestarzałymi pestycydami, co 2 lata od 1992 roku. W tym roku, w konferencji wzięło udział ponad 120 uczestników z ponad 40 krajów. Jak mówi Bram de Borst, przewodniczący Stowarzyszenia: "Niezwykłym jest, że chęć krajów do dzielenia się doświadczeniami jest coraz większa, a proces szukania rozwiązania tego ogólnoświatowego problemu został znacznie przyspieszony".

W ciągu ostatnich trzech lat, ponad 100 osób z regionów Europy Wschodniej, Kaukazu oraz Środkowej Azji - z pomocą Stowarzyszenia IHPA, zostało przeszkolonych w lokalizowaniu miejsc, gdzie gromadzone są przestarzałe pestycydy, angażowaniu osób cywilnych oraz przepakowywaniu tych substancji. IHPA także nieustannie nakłania międzynarodowe organizacje sponsorskie oraz polityków, aby przyłączyli się do działań związanych z problemem pestycydów.

Informacje o IHPA

Międzynarodowe Stowarzyszenie ds. HCH i Pestycydów (IHPA) jest Fundacją z jasno określoną misją: uwolnić świat od przestarzałych pestycydów. W związku z tym, IHPA postawiła sobie cel, aby likwidacja przestarzałych pestycydów stała się sprawą światową pierwszorzędnej wagi. Stowarzyszenie inicjuje odbywające się dwa razy do roku spotkania, mające na celu wymianę informacji oraz przegląd rezultatów dotychczasowych działań.

Kwestia przestarzałych pestycydów stanowi problem nie tylko natury środowiskowej; wpływają one również na jakość życia oraz prawo każdego człowieka do życia w bezpiecznym środowisku. Problemy związane z zaleganiem przestarzałych pestycydów oraz szkody, jakich dokonują - wszystko to wpływa na jakość życia wszystkich ludzi, a w szczególności osób biednych, starszych, kobiet oraz dzieci żyjących na terenach wiejskich. Przestarzałe pestycydy wywierają długofalowy wpływ na środowisko, zdrowie ludzkie, jak również ekosystem. Badania naukowe (medyczne) wykazują coraz większe zagrożenie, które stanowi nawet niskie stężenie niebezpiecznych chemikaliów, w tym pestycydów, na zdrowie ludzkie.

Źródło: IHPA

KONTAKT: