Pobierz materiał i Publikuj za darmo
"Nasz pierwszy konkurs na Karnawałowy Przysmak przyciągnął uwagę pasjonatów kulinarnych z Podlasia, Podhala, Śląska, Kaszub, Wielkopolski. Głosowali internauci, zaś głównego zwycięzcę wybrała komisja ekspertów - kucharzy z restauracji na Szlaku - wspomina Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, prowadzącej projekt. - Pomysły miały oczarować nie tylko podniebienie, lecz także oczy. Po konkursie powstała internetowa księga kulinarna z fotografiami i oryginalnymi przepisami z całej Polski". Wygrały "Oscypkowe miseczki" w stylu śródziemnomorskim, nieznacznie wyprzedzając deser "Jezioro Łabędzie".
Swoją otwartością i pomysłowością mogą zaimponować także szefowie kuchni z ponad 40 restauracji na Szlaku. W tym roku postanowili przyłączyć się do akcji na "otwarty przepis", prezentując w krótkich filmach tajniki przygotowania wybranego specjału restauracji. Filmy trafiły na popularny YouTube. Nie musimy teraz robić notatek, ani kupować książek kulinarnych, żeby zobaczyć w akcji np. Philipa Abrahama z restauracji Petit Paris, przyrządzającego wykwintne carpaccio.
W tegorocznym konkursie ponownie pojawiły się przepisy, które zaskoczyły już nie tylko jurorów oraz internautów. "Bursztynowa zupa" czy "Falujące śledzie" przyciągnęły uwagę stacji telewizyjnych oraz rozgłośni radiowych. Pomysły na najciekawsze przepisy z dwóch edycji konkursowych na Szlaku Kulinarnym znajdziemy na stronie http://www.kulinarnagdynia.pl. Bez wątpienia, dzięki gdyńskiej otwartości kulinarnej, łatwiej oczarujemy zaproszonych gości w zbliżającym się karnawale.
Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami
Składniki zwycięskiego przysmaku:
- opakowanie rukoli,
- 1 duży oscypek,
- 4 pomidory suszone w oliwie,
- 100 g orzechów włoskich łuskanych,
- 100 g sera cheddar,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól, pieprz.
Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.kulinarnagdynia.pl.
KONTAKT:
Jacek Debis
Agencja Rozwoju Gdyni
tel. (58) 620 24 17
e-mail: jacek.debis@arg.gdynia.pl
Źródło informacji: Agencja Rozwoju Gdyni
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 29.12.2011, 13:49 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |