Newsletter

Zdrowie i styl życia

Zlecone: OPEN Cousine - czyli jak Gdynia stała się miastem inspiracji kulinarnych

29.12.2011, 13:49aktualizacja: 29.12.2011, 13:49

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zbliżający się karnawał to od wieków czas zabawy i kulinarnych szaleństw. Gdynia już od kilku lat, wspólnie z kucharzami Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, zaprasza do wspólnej kreacji oraz przyrządzania nowych przepisów karnawałowych wszystkich miłośników dobrej kuchni z całej Polski.

"Nasz pierwszy konkurs na Karnawałowy Przysmak przyciągnął uwagę pasjonatów kulinarnych z Podlasia, Podhala, Śląska, Kaszub, Wielkopolski. Głosowali internauci, zaś głównego zwycięzcę wybrała komisja ekspertów - kucharzy z restauracji na Szlaku - wspomina Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, prowadzącej projekt. - Pomysły miały oczarować nie tylko podniebienie, lecz także oczy. Po konkursie powstała internetowa księga kulinarna z fotografiami i oryginalnymi przepisami z całej Polski". Wygrały "Oscypkowe miseczki" w stylu śródziemnomorskim, nieznacznie wyprzedzając deser "Jezioro Łabędzie".

Swoją otwartością i pomysłowością mogą zaimponować także szefowie kuchni z ponad 40 restauracji na Szlaku. W tym roku postanowili przyłączyć się do akcji na "otwarty przepis", prezentując w krótkich filmach tajniki przygotowania wybranego specjału restauracji. Filmy trafiły na popularny YouTube. Nie musimy teraz robić notatek, ani kupować książek kulinarnych, żeby zobaczyć w akcji np. Philipa Abrahama z restauracji Petit Paris, przyrządzającego wykwintne carpaccio.

W tegorocznym konkursie ponownie pojawiły się przepisy, które zaskoczyły już nie tylko jurorów oraz internautów. "Bursztynowa zupa" czy "Falujące śledzie" przyciągnęły uwagę stacji telewizyjnych oraz rozgłośni radiowych. Pomysły na najciekawsze przepisy z dwóch edycji konkursowych na Szlaku Kulinarnym znajdziemy na stronie http://www.kulinarnagdynia.pl. Bez wątpienia, dzięki gdyńskiej otwartości kulinarnej, łatwiej oczarujemy zaproszonych gości w zbliżającym się karnawale.

Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami

Składniki zwycięskiego przysmaku:

- opakowanie rukoli,

- 1 duży oscypek,

- 4 pomidory suszone w oliwie,

- 100 g orzechów włoskich łuskanych,

- 100 g sera cheddar,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,

- sól, pieprz.

Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.kulinarnagdynia.pl.

KONTAKT:

Jacek Debis

Agencja Rozwoju Gdyni

tel. (58) 620 24 17

e-mail: jacek.debis@arg.gdynia.pl

Źródło informacji: Agencja Rozwoju Gdyni

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 29.12.2011, 13:49
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ

Pozostałe z kategorii