Newsletter

Zdrowie i styl życia

Zlecone: OPEN Cousine - czyli jak Gdynia stała się miastem inspiracji kulinarnych

29.12.2011, 13:49aktualizacja: 29.12.2011, 13:49

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zbliżający się karnawał to od wieków czas zabawy i kulinarnych szaleństw. Gdynia już od kilku lat, wspólnie z kucharzami Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, zaprasza do wspólnej kreacji oraz przyrządzania nowych przepisów karnawałowych wszystkich miłośników dobrej kuchni z całej Polski.

"Nasz pierwszy konkurs na Karnawałowy Przysmak przyciągnął uwagę pasjonatów kulinarnych z Podlasia, Podhala, Śląska, Kaszub, Wielkopolski. Głosowali internauci, zaś głównego zwycięzcę wybrała komisja ekspertów - kucharzy z restauracji na Szlaku - wspomina Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, prowadzącej projekt. - Pomysły miały oczarować nie tylko podniebienie, lecz także oczy. Po konkursie powstała internetowa księga kulinarna z fotografiami i oryginalnymi przepisami z całej Polski". Wygrały "Oscypkowe miseczki" w stylu śródziemnomorskim, nieznacznie wyprzedzając deser "Jezioro Łabędzie".

Swoją otwartością i pomysłowością mogą zaimponować także szefowie kuchni z ponad 40 restauracji na Szlaku. W tym roku postanowili przyłączyć się do akcji na "otwarty przepis", prezentując w krótkich filmach tajniki przygotowania wybranego specjału restauracji. Filmy trafiły na popularny YouTube. Nie musimy teraz robić notatek, ani kupować książek kulinarnych, żeby zobaczyć w akcji np. Philipa Abrahama z restauracji Petit Paris, przyrządzającego wykwintne carpaccio.

W tegorocznym konkursie ponownie pojawiły się przepisy, które zaskoczyły już nie tylko jurorów oraz internautów. "Bursztynowa zupa" czy "Falujące śledzie" przyciągnęły uwagę stacji telewizyjnych oraz rozgłośni radiowych. Pomysły na najciekawsze przepisy z dwóch edycji konkursowych na Szlaku Kulinarnym znajdziemy na stronie http://www.kulinarnagdynia.pl. Bez wątpienia, dzięki gdyńskiej otwartości kulinarnej, łatwiej oczarujemy zaproszonych gości w zbliżającym się karnawale.

Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami

Składniki zwycięskiego przysmaku:

- opakowanie rukoli,

- 1 duży oscypek,

- 4 pomidory suszone w oliwie,

- 100 g orzechów włoskich łuskanych,

- 100 g sera cheddar,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,

- sól, pieprz.

Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.kulinarnagdynia.pl.

KONTAKT:

Jacek Debis

Agencja Rozwoju Gdyni

tel. (58) 620 24 17

e-mail: jacek.debis@arg.gdynia.pl

Źródło informacji: Agencja Rozwoju Gdyni

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 29.12.2011, 13:49
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ