Zlecone: Nowe HDB NG w ISOF

11.05.2012, 12:11aktualizacja: 11.05.2012, 12:11

Firma HEUTHES zakończyła prace badawczo-rozwojowe nad nowym serwerem HDB NG (New Generation) z nowym egzekutorem komend. Projekt osiągnął wszystkie założone cele. Planowanie rozwoju prowadzone było w oparciu o 9 kamieni milowych.

Pierwszym z nich było zwiększenie prędkości przetwarzania danych. W tym zakresie osiągnięto 60-krotne przyspieszenie przetwarzania operacji matematycznych i 100-krotne operacji na napisach oraz przyspieszenie wywołań procedur bibliotecznych o blisko 3 tysiące razy.

Drugim kamieniem milowym było wprowadzenie w systemie rozłącznej kompilacji modułów. Wymiana jednego z nich nie wymaga testowania innych, niezmienionych.

Kolejnym etapem było wprowadzenie wymiany kodu w trakcie działania aplikacji. Pozwala to na wgrywanie nowych wersji oprogramowania bez konieczności wyłączania serwera z bieżącej pracy. W takim przypadku zalogowani już użytkownicy będą pracować dalej ze starym kodem. Nowi, po zalogowaniu, będą pracować w nowym środowisku. Po wylogowaniu ostatniego użytkownika, stary kod zostanie usunięty z systemu.

Czwartym kamieniem milowym było wprowadzenie nowego kompilatora kodu skryptowego, który 30-krotnie skrócił czas kompilacji.

Piątym kamieniem milowym było wprowadzenie nowej wersji poprzedniego serwera HDB NC (New Compatibility), który akceptuje nową składnię serwera HDB NG. Dzięki temu HEUTHES będzie mógł w niezauważalny sposób przeprowadzić migrację kodów aplikacji do nowego serwera, przygotowując je wcześniej w wersji HDB NC.

Szóstym krokiem było poprawienie metody dystrybucji oprogramowania. Siódmym - wprowadzenie możliwości korzystania z języka Groovy do pisania funkcji systemu, co jeszcze o rząd wielkości poprawia wydajność po skompilowaniu do kodu bajtowego Javy.

Kolejnym krokiem było wprowadzenie współpracy HDB z innymi rozwiązaniami serwerowymi, m.in. z WebSphere i Tomcat.

Ostatnim kamieniem milowym było wprowadzenie ułatwień w używaniu technologii SPDY.

Obecnie trwają prace nad przeniesieniem systemu ISOF do technologii HDB NG (wcześniej do HDB NC), których zakończenie jest przewidziane na połowę roku. W następnej kolejności planowane jest przeniesienie systemów MULTICENTAUR i GRYFCARD.

Po sfinalizowaniu tych prac, serwery systemu ISOF staną się wielokrotnie szybsze. Jak szacuje HEUTHES, na jednym serwerze klasy AMD Bulldozer 6220 z 16 rdzeniami, w nowej technologii będzie mogło jednocześnie i wydajnie pracować 5 tysięcy użytkowników.

Więcej informacji na stronie http://www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 11.05.2012, 12:11
Źródło informacji PAP