Zlecone: Premiera nowego systemu SGI(R) UV(TM) - komputera "Big Brain"

18.06.2012, 17:16aktualizacja: 18.06.2012, 17:16

- Największy na świecie system przetwarzania danych zawartych w pamięci do rozwiązywania problemów o dużej ilości danych.

International Supercomputing Conference 2012 - międzynarodowa konferencja poświęcona komputerom dużej mocy

HAMBURG, Niemcy - (BUSINESS WIRE) - Spółka SGI (http://www.sgi.com/) (NASDAQ: SGI), darzony zaufaniem przez klientów lider w branży przetwarzania danych, ogłosiła dziś dostępność nowej rodziny produktów SGI(R) UV(TM) 2 (http://www.sgi.com/products/servers/uv/?). W porównaniu z poprzednią generacją, w nowej linii produktów podwojono liczbę rdzeni (do 4096 sztuk) i czterokrotnie zwiększono wielkość głównej pamięci spójnej (do 64 terabajtów); zasoby te wykorzystać można do przetwarzania danych zawartych w pamięci w obrębie pojedynczej kopii systemu. SGI UV 2 potrafi skalować do ośmiu petabajtów pamięci współdzielonej, a przy szczytowym transferze wejścia-wyjścia równym cztery terabajty na sekundę (14 PB/h), mógłby przetworzyć całe drukowane zbiory Biblioteki Kongresu USA w ciągu niecałych trzech sekund. Te niespotykane wcześniej możliwości pozwolą użytkownikom uzyskać odpowiedzi na najbardziej palące problemy świata, dzięki systemowi, którego prostota użytkowania dorównuje standardowym stacjom roboczym. SGI UV 2, zaprojektowane w oparciu o branżowe normy i oferujące szereg wariantów magazynowania, stanowi kompleksowe rozwiązanie w zakresie nieograniczonej obróbki danych.

"Nowa, zaawansowana struktura platformy SGI UV nie skupia się jedynie na zapewnieniu nam czołowego miejsca, jeśli chodzi o liczbę rdzeni zastosowaną pamięci spójnej typu cache. Udało nam się wdrożyć ten dodatkowy potencjał obliczeniowy, obniżając jednocześnie koszt całego systemu - powiedział dr Eng Lim Goh, dyrektor ds. technologii w SGI. - Podstawowa konfiguracja SGI UV 2 jest o 40% tańsza od SGI UV 1. Daje to nowe perspektywy dostępności do dużych, spójnych systemów pamięci wykorzystywanych przez badaczy, analityków oraz ‘klientów środka‘, zapewniając im atrakcyjną i mniej kosztowną alternatywę (biorąc pod uwagę tzw. całkowity koszt posiadania - TCO) względem klastrów".

SGI UV 2 (http://www.sgi.com/products/servers/uv/?) to jedyny system na rynku, który udostępnia użytkownikowi moc najnowszego procesora Intel(R) Xeon(R) z rodziny E5, wykorzystując więcej niż cztery złącza procesorowe i 1,5 TB pamięci oraz oferując podwójną cenę/wydajność serwera HP ProLiant DL980(1). Przy zaledwie 16 rdzeniach i 32 GB pamięci, SGI UV 2 może zostać uruchomiony w podstawowej konfiguracji, a następnie stopniowo rozbudowany. Maksymalnie rozbudowana konfiguracja SGI UV 2 bije rekordy wydajności w oprogramowaniu testowym SPECompL2001, jak również wśród 64 najszybszych procesorów Intel(R) Xeon(R) E5-4600 w testach SPECint_rate_base2006 i SPECfp_rate_base2006(2). Przepustowość danych na wejściu i wyjściu wynosząca do 4 terabajtów na sekundę oraz pamięć spójna, ponad tysiąckrotnie szybsza od pamięci flash, czynią SGI UV najpotężniejszym systemem do wykonywania obliczeń wymagających dużej ilości danych.

"Jestem bardzo szczęśliwy, mogąc otrzymać pierwszy na świecie superkomputer SGI UV 2. Nowe zjawiska obserwowane we wszechświecie, takie jak satelita Plancka, dają nam wyjątkową perspektywę na badane zagadnienia. Aby przetestować nasze teorie matematyczne, musimy odzwierciedlić ten poziom szczegółowości w symulacjach komputerowych. Nowy, elastyczny system UV 2 COSMOS(3), który wkrótce zostanie wzbogacony o technologię MIC firmy Intel, zapewni brytyjskim naukowcom czołową pozycję w dziedzinie kosmologii fundamentalnej i obserwacyjnej" - powiedział prof. Stephen Hawking.

Uwaga skupiona na rozwiązywaniu własnych problemów, a nie problemów informatycznych

SGI UV pracuje identycznie, jak zwykła stacja robocza (na pojedynczej kopii systemu każdy program ma dostęp do wszystkich rdzeni i całej pamięci), jest zdecydowanie łatwiejszy w obsłudze niż tradycyjne, wielowęzłowe systemy skalowalne w poziomie, a skalowanie aplikacji nie jest tak złożone, jak w przypadku oprogramowania wieloinstancyjnego. Z uwagi na ogromną przepustowość SGI UV 2, użytkownik może konsolidować całe strumienie robocze w obrębie jednego systemu, przy bardzo niskim obciążeniu rdzeni procesora (w porównaniu z podobnymi klastrami i systemami skalowalnymi w poziomie).

SGI UV stanowi też alternatywę dla małych i średnich klastrów, gdyż można na nim uruchamiać zarówno programy desktopowe, jak i aplikacje klastrowe. To pozwala użytkownikowi skupić się na wynikach pracy, a nie na algorytmach, a tym samym błyskawicznie wdrażać nowe rozwiązania. Może on na przykład przeprowadzić analizę na laptopie, a następnie przeskalować ją do systemu SGI UV bez konieczności ponownego pisania kodu czy przenoszenia danych między różnymi systemami. Dzięki obsłudze wielu systemów plików i metod magazynowania danych, takich jak SGI DMF, w którym układ plików przypomina strukturę dysku lokalnego, SGI UV 2 to kompleksowe i wszechstronne rozwiązanie.

System SGI UV 2 zapewnia ponadto najszybszy sposób przetwarzania wielu terabajtów danych, a więc jest to idealna platforma do wdrażania innowacji z zakresu wsparcia decyzyjnego, genomiki i nauk biologicznych, chemii i materiałów, fizyki, nauki o systemach scalających, bezpieczeństwa narodowego, projektowania produktu oraz innych dziedzin wymagających obróbki dużych ilości danych. Centrum Analiz Genomicznych (TGAC) i Centrum Nauk Biologicznych (CBS) przy Duńskim Uniwersytecie Technologcznym, czyli placówki o ugruntowanej renomie w zakresie sekwencjonowania genomowego i metagenomiki, to jedne z pierwszych organizacji, które zaczęły wykorzystywać SGI UV 2 do swoich badań. Więcej informacji na temat CBS można uzyskać zapisując się na najbliższe seminarium on-line pt. "Pokonywanie ograniczeń obliczeniowych w badaniach nad rakiem" (http://info.sgi.com/genomics/cbs_webinar.aspx?uv2pr).

Nieograniczone przetwarzanie danych w oparciu o standardy branżowe

Dysponując najlepszym na świecie poziomem skalowalności na otwartej, ustandaryzowanej platformie, użytkownicy SGI UV 2 mogą zapomnieć o ograniczeniach pamięci węzła typowych dla systemów skalowalnych w poziomie. SGI UV 2 zawiera najnowszy procesor Intel(R) Xeon(R) z rodziny E5 i działa na niezmodyfikowanym, gotowym do użytku systemie Linux(R). Obsługuje ponadto technologię wielu zintegrowanych rdzeni firmy Intela (MIC) oraz układy graficzne NVIDIA(R) Quadro(R) i Tesla(R).

"Firma SGI wykorzystała moc nowych procesorów Xeon firmy Intel do stworzenia wysoce zdywersyfikowanego systemu SGI UV 2, który zapewnia najwyższą wydajność w różnych zastosowaniach - począwszy od przetwarzania danych zawartych w pamięci przez zastosowania komercyjne aż po intensywne przetwarzanie wielu danych, jak również wiele innych - powiedział Raj Hazra, wiceprezes IAG i generalny manager grupy ds. przetwarzania danych w firmie Intel. - SGI UV 2 pokazuje, jak szerokie zastosowania komercyjne i naukowe dostępne są na pojedynczej kopii systemu".

Dostępność

System SGI UV 2000 jest już dostępny. Można go zamówić już dziś, natomiast dostawy rozpoczną się w sierpniu 2012 roku. Ceny zaczynają się od 30 000 USD.

Informacje o SGI

Działalność SGI, lidera branży przetwarzania danych, skupia się na pomocy klientom w rozwiązywaniu ich najważniejszych problemów biznesowych i technologicznych. Więcej informacji znajduje się na stronie: http://sgi.com.

Dołącz do profilów SGI w serwisach Twitter (http://twitter.com/#!/sgi_corp) (@sgi_corp), Facebook (https://www.facebook.com/sgiglobal) (facebook.com/sgiglobal), YouTube (http://www.youtube.com/sgicorp) (youtube.com/sgicorp) i LinkedIn (http://www.linkedin.com/company/sgi).

(C)2012 Silicon Graphics International Corporation. SGI i logo SGI to znaki towarowe lub zastrzeżone znaki towarowe Silicon Graphics International Corp. lub jej spółek zależnych na terenie Stanów Zjednoczonych i/lub innych krajów. Intel i Xeon to zastrzeżone znaki towarowe Intel Corporation. NVIDIA, Quadro i Tesla to zastrzeżone znaki towarowe NVIDIA Corporation. Wszelkie znaki towarowe stanowią własność ich właścicieli.

(1) Obliczenia sporządzone na podstawie wydajności w liczbie operacji zmiennoprzecinkowych, standardowej cenie sieciowej serwera of HP ProLiant DL980 i standardowej cenie systemu SGI UV 2.

(2) SPEC(R) oraz nazwy testów SPECompL(R), SPECint(R) i SPECfp(R) stanowią zastrzeżone znaki towarowe organizacji Standard Performance Evaluation Corporation (Korporacja ds. Oceny Standardowej Wydajności). Podane wyżej wyniki testów odzwierciedlają wyniki zamieszczone na stronie http://www.spec.org (wg stanu na dzień 14 maja 2012 r.). Na stronie tej dostępne są również najnowsze wyniki testów SPEC.

* SPECompL2011 - wynik: 2993987, przy 64 mikroprocesorach, 512 rdzeniach, 512 wątkach. Wzrost wydajności o 58% w stosunku do poprzedniej generacji z procesorami Intel(R) Xeon(R) z rodziny E7 (SGI Altix UV 1000, SPECompL2001 = 1892885, 64 mikroprocesorów, 512 rdzeni, 512 wątków).

* SPECint_rate_base2006 - wynik: 16700, nr 3 spośród wszystkich opublikowanych numerów.

* SPECfp_rate_base2006 - wynik: 12000, nr 3 wśród wszystkich opublikowanych numerów.

(3) Konsorcjum COSMOS, pod kierownictwem prof. Hawkinga, wchodzi w skład brytyjskiego centrum DiRAC HPC ustanowionego przez Radę ds. Placówek Naukowo-Technologicznych oraz Departament Biznesu, Innowacji i Umiejętności. Pytania prosimy kierować bezpośrednio do Andreya Kaliazina, managera systemu COSMOS, lub prof. Paula Shelleda, dyrektora placówki.

KONTAKT:

Ogilvy Public Relations