Nagroda Historyczna im. Kazimierza Moczarskiego 2012

07.12.2012, 10:00aktualizacja: 07.12.2012, 10:00

Konkurs Historyczny im. Kazimierza Moczarskiego dotyczy książek, które ukazały się w Polsce w roku ubiegłym. Zakres tematyczny i czasowy: historia Polski od odzyskania niepodległości w 1918 r. do współczesności.

To już czwarta edycja konkursu o Nagrodę Historyczną im. Kazimierza Moczarskiego organizowanego wspólnie przez Fundację Agory i Narodowe Centrum Kultury. Tegoroczną edycję Nagrody objął swym honorowym patronatem prezydent RP, Bronisław Komorowski.

Gala odbędzie się 11 grudnia, o godz. 19.00 w Bibliotece Narodowej w Pałacu Rzeczypospolitej, pl. Krasińskich 3/5 (wejście od ul. Świętojerskiej).

Jury konkursu w składzie: prof. Władysław Bartoszewski, prof. Andrzej Garlicki, dr Jan Kofman, dr Andrzej Kunert, Tomasz Łubieński, prof. Daria Nałęcz, Juliusz Rawicz, prof. Henryk Samsonowicz, Teresa Torańska oraz Krzysztof Dudek, wybrało 10 nominowanych spośród ponad 75 zgłoszonych książek. Dziś poznamy laureata.

Jury ocenia również wartość popularyzatorską książek, dla której wzorem są słynne "Rozmowy z katem" Kazimierza Moczarskiego, patrona Nagrody.

Laureaci Nagrody Historycznej im. Kazimierza Moczarskiego poprzednich edycji:

- 2009 r.: Gunnar Paulsson za "Utajone Miasto. Żydzi po aryjskiej stronie Warszawy 1940-1945", Znak, Kraków;

- 2010 r.: Bogdan Gadomski za książkę "Biografia agenta. Największy agent policji politycznej II RP Józef-Josek Mutzenmacher (1903-1947)", Wydawnictwo Tedson, Warszawa.

Tegoroczni finaliści:

- biografie: Janusza Korczaka, Zofii Nałkowskiej i Haliny Mikołajskiej;

- monografie poświecone "skrwawionym ziemiom", czyli państwom, które znalazły się w potrzasku "między Hitlerem i Stalinem", wymordowaniu polskich profesorów we Lwowie w 1941 r., tragicznym stosunkom polsko-ukraińskim w trakcie II wojny i po niej, losom Żydów ukrywających się podczas wojny na polskiej wsi, zbiorowej pamięci Niemców o nazistowskiej przeszłości, narodzinom "Solidarności", a także historii Polski po 1989 roku.

Laureata poznamy na uroczystej Gali Nagrody, organizowanej przez NCK w dniu 11 grudnia br. Uroczystość wręczenia nagrody odbędzie się w murach Pałacu Rzeczypospolitej, siedzibie Biblioteki Narodowej, która jest partnerem Gali. Zwycięzca otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 50 tys. zł oraz statuetkę "Temperówkę" Kazimierza Moczarskiego.

Akredytacje (należy podać: imię, nazwisko, redakcję, e-mail, nr telefonu) do 10 grudnia, do godz. 15.00 na adres: rzecznik@nck.pl

KONTAKT:

Jan Kowalski