Dalsze opóźnienia we wdrażaniu unijnych dyrektyw dotyczących efektywności energetycznej zagrożą wykorzystywaniu Funduszy Europejskich - ostrzegają eksperci

11.12.2012, 18:57aktualizacja: 11.12.2012, 18:57

W poniedziałek w Warszawie odbyła się konferencja, zorganizowana przez Instytut na rzecz Ekorozwoju, poświęcona nowej dyrektywie w sprawie efektywności energetycznej (2012/27/WE). Jej zapisy weszły w życie na początku grudnia br., a kraje członkowskie UE do 5 czerwca 2014 roku mają czas na ich wdrożenie w swoim prawodawstwie.

Jacek Truszczyński z zespołu efektywności energetycznej Komisji Europejskiej zaznaczył, że Komisja chce do 2020 r. obniżyć zużycie energii na poziomie UE o 20 proc. w porównaniu do prognoz.

Dlatego - jak wyjaśnił - dyrektywa nakłada na państwa członkowskie konkretne obowiązki i określa kierunek rozwoju systemów wsparcia dla poprawy efektywności energetycznej.

Zobowiązuje kraje do oszczędzania energii u odbiorcy końcowego na poziomie 1,5 proc. rocznie (art. 6 dyrektywy).

Zgodnie z dyrektywą, organy centralne państwa będą musiały rocznie odnawiać 3 proc. powierzchni budynków (art. 4 dyrektywy) tak, aby spełnić wymogi w zakresie charakterystyki energetycznej.

Z kolei duże przedsiębiorstwa będą zobowiązane prowadzić audyt energetyczny, który przy wsparciu dedykowanych programów, będzie zalecany też w MŚP.

Daria Kulczycka z PKPP Lewiatan, do korzyści płynących z wprowadzenia nowych regulacji zaliczyła potencjalnie niższe rachunki za energię.

Agnieszka Tomaszewska, ekspert Instytutu na rzecz Ekorozwoju powiedziała, że zgodnie z szacunkami ujętymi w dokumentach rządowych w kwestii oszczędności energii sporo udało się w Polsce już dokonać, zwłaszcza w sektorze przemysłu. Bardzo dużo jednak można jeszcze zrobić w sektorze budownictwa, na który przypada 45 proc. zużycia energii końcowej.

Z kolei Zbigniew Szpak, prezes Krajowej Agencji Poszanowania Energii S.A., zwrócił uwagę na kilkuletnie opóźnienia polskiego rządu we wdrażaniu dyrektyw unijnych, sięgające nawet 6 lat.

W jego ocenie istnieje niebezpieczeństwo, że dyrektywa w sprawie efektywności energetycznej również nie zostanie wdrożona w terminie.

Tymczasem Komisja Europejska zaproponowała, aby w nowej perspektywie finansowej na efektywność energetyczną przeznaczyć 17 mld euro rocznie.

Aby skorzystać z tych środków, kraje członkowskie muszą wdrożyć wszystkie dyrektywy dotyczące efektywności energetycznej, w tym dyrektywę o charakterystyce energetycznej budynków.

KONTAKT:

Monika Jaromin